Alternativ GPS-skattejagt

Fra Geowiki
(Omdirigeret fra Uden beholder)
Spring til navigation Spring til søgning

Det grundlæggende princip i geocaching er at man bruger GPS-navigation til at finde en beholder der (mindst) indeholder en logbog, og at man dokumenterer sit fund ved at skrive i logbogen. Der findes også alternative former for GPS-skattejagt, hvor der ikke er nogen beholder med en logbog på det sted man skal finde, men hvor man skal opfylde visse betingelser for at kunne logge sit fund på internettet.

Virtuelle cacher[redigér]

En virtuel cache er en historisk cachetype på geocaching.com. Da der blev lukket for at oprette nye virtuelle cacher i 2005 fortsatte waymarking.com hvor geocaching.com stoppede. Dog findes der stadig få virtuelle caches på geocaching.com, som har fået lov at blive (grandfathered).

Den der har oprettet en virtuel cache, bestemmer selv hvilke kriterier der skal opfyldes for at cachen kan logges på internettet. En funden virtuel cache tæller som en funden geocache på geocaching.com.

Earthcache[redigér]

En earthcache er en aktiv cachetype på geocaching.com, som ikke har nogen beholder eller logbog. En earthcache skal have et pædagogisk formål inden for geologi, og cacheejeren skal godkende hver enkelt logning på internettet.

Waymarking[redigér]

Waymarking er Groundspeaks udgave af skattejagt uden beholder. Der er et tydeligt slægtskab med geocaching.com, men fundne waymarks vises ikke på geocaching.com.

Geocaching challenge[redigér]

En geocaching challenge var Groundspeaks nyere udgave af skattejagt uden beholder, lanceret i 2011. Begrebet rummedes inden for geocaching.com, men fundene taltes adskilt fra fundne cacher. I slutningen af 2012 erkendte Groundspeak, at konceptet var en fejltagelse, og fjernede det igen, med bemærkningen "Vi har et skilt på kontoret med teksten: "Let's make better mistakes tomorrow"".

Wherigo[redigér]

Wherigo er et GPS-baseret spil, der både kan føre til at man finder en cache (som så er en Wherigo cache), eller til afslutning på anden måde. Wherigo er lanceret af Groundspeak i (årstal mangler).

Munzee[redigér]

I Munzee er det man skal finde med sin gps, en QR-kode som er placeret i terrænet. Indholdet af QR-koden udløser retten til at logge fundet på internettet. Munzee-jagt er særligt velegnet til smartphones. Munzee blev lanceret i 2011 (bør bekræftes).

GeoCheckpointing[redigér]

I GeoCheckpointing er det man skal finde med sin gps, et skilt på 6 x 8 cm med en kode på tre bogstaver. Kendskab til bogstaverne udløser retten til at logge fundet på internettet. GeoCheckpointing blev lanceret i 2011 (bør bekræftes).

Geodashing[redigér]

Geodashing er en konkurrence om at komme som nr. 1, 2 eller 3 til tilfældigt valgte positioner verden over. Der udkommer et nyt sæt positioner hver kalendermåned. Besøg på målpositionen dokumenteres ved at beskrive stedet (gerne suppleret med fotografier).

Geohashing[redigér]

Geohashing går ud på at rejse hen til en nærmere angivet position og om muligt træffe andre geohashere på positionen. Positionerne gælder for et døgn ad gangen. Positionen kan være hvor som helst, også ude i havet. Der er ikke nogen konkurrence eller statistik indbygget i ideen.

Eksterne henvisninger[redigér]