Turn-by-turn navigation

Fra Geowiki
Skift til: Navigation, Søgning
Turn-by-turn

Turn-by-Turn navigation (på dansk følg vejen eller dør-til-dør navigation) er en måde, nogle GPS-modtagere kan vise vej på. Ved turn-by-turn navigation bliver man guidet den hurtigste/korteste vej fra et punkt til et andet via vejnettet. GPS-modtageren fortæller så hvornår man f.eks. skal køre af en afkørsel eller dreje til venstre. Turn-by-turn-navigation er smart til at komme hen i nærheden af en cache, men når først bilen er parkeret duer det ikke. Da må man slå GPS-modtageren fra følg vejen over til direkte linje.


Bilnavigations GPS-modtagere understøtter turn-by-turn navigation, men kun få håndholdte gør. Ud over at GPS-modtageren skal understøtte turn-by-turn navigation, skal man også lægge et kort i GPS-modtageren, der gør. De såkaldte 'basemaps' understøtter ikke denne navigationsmåde, selvom GPS-modtageren gør.

Hvordan[redigér]

Navigationen fungerer på den måde at man udpeger et mål, det kan være en adresse, en seværdighed, en tankstation, som alle er indkodet i kortet som POI (også kaldet interessepunkter). En type POI som er speciel interessant for geocachere, er selvfølgeligt cacher. Nogle GPS-modtagere skelner mellem Waypoints og POI'er.

Når målet er udpeget trykker man "goto" hvorefter den optimale rute udregnes alt efter hvilket transportmiddel man har (evt. fodgænger), og de præferencer man ellers har sat op i sin GPS-modtager. GPS-modtageren vil herefter informere i god tid inden man skal dreje, evt. med en advarselslyd eller syntetisk tale, og med en anden advarselslyd når man er indenfor 10-30 m fra det foreslåede drej. Kører man en anden vej, kan GPS-modtageren genberegne ruten og foreslå nogle andre drej. Som regel kan man bladre på sin GPS-modtager og få et overblik over ruten, ved at se en liste over samtlige foreslåede drej på ruten.