Tracking number

Fra Geowiki
(Omdirigeret fra Tracking nummer)
Spring til navigation Spring til søgning

En tracking-kode (eller tracking-nummer eller tracking number) er den unikke kode som står på trackables (geocoins, travel bugs, Jeeps osv.), og som man skal bruge når man logger at man har taget dem eller set dem.

  • geocoins står det på selve mønten på den side hvor der også står Trackable on geocaching.com, og den består af 6 cifre/bogstaver.
  • travel bugs står den stemplet ind i hundetegnet. Oprindeligt bestod den af 6 cifre, men i 2006 begyndte der at komme hundetegn med blandinger af cifre og bogstaver.
  • Jeeps står den også stemplet ind i hundetegnet, og den består af 6 cifre/bogstaver ("JP" + 4 cifre/bogstaver)

For at undgå forvirring mellem cifferet 0 (nul) og bogstavet O (som i Oscar) bruges bogstavet O aldrig i en tracking-kode; der er altid tale om cifferet nul.

Koderne er fortrolige[redigér]

En tracking-kode er fortrolig, og bør ikke oplyses til nogen, der ikke har haft den pågældende trackable i hånden. Hvis en tracking-kode afsløres eller offentliggøres, kan enhver nemlig lave såkaldte virtual discovery logs, som af mange anses for uetiske. Af samme grund skal koden altid fjernes eller skjules på fotos af geocoins. Ved fotos af travel bugs skal man huske at vende hundetegnet så koden ikke kan aflæses på billedet.

Når en trackable aktiveres, får den ud over det indgraverede tracking-kode tildelt en travel bug kode, som består af bogstaverne "TB" efterfulgt af 4 eller 5 cifre/bogstaver. Denne kode, som altså ikke er det samme som tracking-koden, er offentligt tilgængelig og kan oplyses til enhver. Med den kan man læse alt om objektet, men kan ikke tilføje en ny log.

Prefix[redigér]

De første 2 bogstaver i tracking-koden på en geocoin kaldes Tracking number prefix. For mønter produceret i under 1.000 eksemplarer er bogstaverne "PC" for "Personal coin". For mønter produceret i 1.000 eksemplarer eller flere, har møntproducenten selv valgt bogstaverne, så de passer til emnet. Den danske geocoin 2006 har fx prefix "DK" for Danmark. Tilsvarende ses "NL" på hollandske mønter, "GE" på tyske, "FN" på finske, "CA" på canadiske, "UK" på Britiske, "NO" på norske osv. Betydningen af prefix kan også være mindre indlysende - fx bruger den dygtige amerikanske møntkunstner crake prefix "CR" som en slags signatur.

Nummer eller kode?[redigér]

Oprindeligt bestod koderne af 6 cifre, og de blev kun brugt til travel bugs. Med tiden blev behovet for tracking-koder imidlertid så stort at Groundspeak indførte bogstaver i koderne. Det oprindelige navn tracking number var på det tidspunkt allerede veletableret i mange sammenhænge, så man støder på det ret tit selv om det nu ikke længere er særligt beskrivende.

Se også[redigér]

Vejledning til at logge trackables