Trackable

Fra Geowiki
Skift til: Navigation, Søgning

Trackables (eller sporbare objekter) er en fællesbetegnelse for geocoins og travel bugs, dvs. specielle ting, der rejser fra cache til cache, og som hver har sin egen side på geocaching.com. Enhver trackable har et unikt trackingnummer, som man skal bruge for at logge fundet på geocaching.com. En trackable ikke en almindelig bytteting, da den tilhører en anden geocacher. Derfor må du kun tage den hvis du inden for en overskuelig fremtid lægger den i en anden cache. Du må altså ikke beholde den.

Typer af trackables[redigér]

Derudover findes der forskellige uofficielle trackables som alternativer til ovennævnte, men uden tilknytning til geocaching.com. De spores på andre hjemmesider.

Jeg har fundet en trackable, hvad gør jeg?[redigér]

 • Først tjekker du om der sidder en note ved den trackable med specielle instruktioner eller mål, så du kan vurdere om du kan hjælpe den på vej, eller om det er bedst at lade den ligge.
 • Hvis du beslutter dig for at tage den med, er der 3 steder du skal huske at logge den:
 1. I papir-loggen i cachen (skriv at du har taget den)
 2. På cache-loggen på geocaching.com (skriv at du har taget den)
 3. På den trackables egen side f.eks. på geocaching.com (Læs Vejledning til at logge trackables for at finde ud af hvordan du gør)
 • Og så skal du selvfølgelig huske at lægge den i en anden cache inden alt for længe, samt logge de samme tre steder at du har lagt den.
 • Hvis du ikke tager den med dig, har du mulighed for at bruge trackingnummeret til at logge at du har set den, så den tæller i din statistik.

Cachebeskrivelsen hævder at der ligger en trackable i cachen[redigér]

cachesiden er der en liste over de trackables der ligger i cachen. Listen afspejler de trackables der er logget som lagt der (dropped off) og ikke efterfølgende logget som taget (typisk retrieved). Listen passer ikke altid med virkeligheden.

Den var der ikke![redigér]

Det sker tit at en trackable ikke er i cachen, selv om den skulle være der ifølge loggen. Der er to typiske grunde til det:

 • Nogen har lige snuppet den, og de har ikke nået at logge det på geocaching.com.
  • Denne situation er helt normal. Det er langt fra alle geocachere der logger på geocaching.com mens de står ved cachen. Man kan normalt se at det er det der er sket, hvis der står i cachens fysiske logbog at nogen for nylig har taget en trackable med sig. Hvis det er en geocacher som er på rejse, kan for nylig godt dække over en uge eller to.
 • Den er forsvundet
  • Hvis en trackable er forsvundet efter at det sidste der er logget for den, er at den er lagt i denne cache, vil den optræde på cachesiden til evig tid. Nå, ikke nødvendigvis helt til evig tid, for den der ejer den forsvundne trackable (og også cacheejeren) har mulighed for at markere den som forsvundet (mark item missing).

Hvis du som geocacher tager af sted til en cache med det særlige formål at se eller hente en trackable som ligger der, kan det være en god ide lige at overveje om den kunne tænkes at være forsvundet. Hvis der har været mange besøg (fx fem eller flere) og der er gået en rum tid (fx to uger eller mere) siden disse besøg, er det overvejende sandsynligt at den faktisk er forsvundet. Du skal derfor ikke blive skuffet hvis den ikke er der.

Hvis du konstaterer at en trackable ser ud til at være forsvundet, kan du hjælpe ejeren ved at skrive en kort note i den relevante trackables log hvor du fortæller at den ikke lå i cachen. Det kræver ikke nogen kode.

Den stod ikke på cachesiden[redigér]

Se her hvad du skal gøre hvis du finder en trackable i en cache der ikke svarer til det sted den burde være ifølge den egen log.

Næsten alle trackables forsvinder før eller siden[redigér]

Når du anskaffer en trackable og sender den på rejse, er det naturligvis for at opleve hvor den kommer hen, og i mange tilfælde også for at få den igen når den har været ude at rejse i en rum tid. Det er derfor en skuffelse hvis det så viser sig at din trackable forsvinder mens den er på rejse. Skuffelsen kan blive lidt mindre hvis du på forhånd har gjort dig klart at næsten alle trackables forsvinder før eller siden.

Der kan være mange grunde til at de forsvinder. Her er nogle typiske grunde:

 • Uheld: Den cache din trackable ligger i, forsvinder (bliver mugglet).
 • Uheld: En geocacher som har taget din trackable for at flytte den, taber eller forlægger den uden at vide det, og uden at nå at logge den ud af sin seneste cache.
 • Uvidenhed: En geocacher som ikke kender til ideen med trackables, har opfattet din trackable som en almindelig bytteting og beholdt den.
 • Dovenskab: En geocacher som har taget din trackable for at flytte den, får det ikke rigtigt gjort.
 • Fejllogning: Din trackable er lagt i én cache, men ved en fejltagelse logget som lagt i en anden cache. I denne situation dukker din trackable typisk op igen når den bliver fundet i den cache den faktisk lå i.
 • Ond vilje: Der findes faktisk geocachere som samler på andres trackables og som derfor med vilje tager dem med sig for at beholde dem. Den opførsel svarer til tyveri.

Når der ligger en trackable i en geocache, er der rigtigt mange geocachere der tager dem med sig videre for at hjælpe dem på vej. Der er også en del der noterer at de har set den med en discover-logning. Det betyder at hvis en trackable først er lagt i en cache, og cachen derefter får adskillige (måske fem) besøg uden at der sker noget med din trackable, så tyder det på at din trackable faktisk ikke ligger i cachen. Hvis der ikke er gået ret lang tid (måske mindre end to uger), kan det være fordi den er blevet flyttet af en geocacher som ikke har nået at logge bevægelsen endnu. Men hvis der både har været mange besøg og der er gået nogle uger, er det mest sandsynligt at din trackable er forsvundet på grund af uheld, uvidenhed eller ond vilje.

Når den seneste logning viser at en geocacher faktisk har taget din trackable, men den ikke er blevet lagt igen efter lang tid, er det mest sandsynligt at det skyldes dovenskab. I den situation kan du somme tider få din trackable i cirkulation igen ved at skrive en mail til den der logget din trackable sidst, men det forudsætter jo at vedkommende aktivt læser sin geocaching-mail.

Hvis du håber på at din trackable er forsvundet på grund af uvidenhed, kan du forsøge at kontakte dem der har fundet cachen siden din trackable blev lagt der og høre om de har set den.

Du kan måske forebygge at din trackable forsvinder på grund af uvidenhed ved at give den et skilt hvor der står at den ikke er en bytteting, men at det er meningen at man skal lægge flytte den fra cache til cache. Den slags skilte kan dog forsvinde med tiden, så de giver ingen garanti.

Du kan måske forebygge at en geomønt forsvinder ved ond vilje ved at gøre den mindre attraktiv for samlere, fx ved at bore et hul i den.

Hvad gør jeg når min trackable er forsvundet?[redigér]

Hvis du er nået frem til at din trackable faktisk er forsvundet, kan du markere den som forsvundet på dens side hos geocaching.com. Funktionen hedder mark item missing. Hvis dens status ellers er at den ligger i en cache, som den altså er forsvundet fra, vil en sådan markering betyde at din trackable ikke længere optræder på cachesiden. På den måde slipper andre geocachere for en forgæves tur ud at hente din trackable.

Cacheejeren til en cache som en trackable burde ligge i, har også mulighed for at markere en trackable som forsvundet. Som cacheejer skal man være forsigtig med at bruge denne funktion medmindre det er klart at det ikke bare hænger sammen med at den der har taget denne trackable, endnu ikke har nået at logge det. Den skal derfor helst have været væk et par uger eller længere før man som cacheejer bruger funktionen.

Hvad gør jeg når min trackable bliver hængende i en cache?[redigér]

Hvis din trackable bliver hængende i en cache, især hvis det er en cache der kun sjældent bliver fundet, kan du bede andre geocachere om at tage ud og bringe den videre, eller i det mindste tjekke at den ikke er forsvundet. Webstedet tb-rescue.com kan bruges til den slags nødråb.

Samling (collection)[redigér]

Hvis man har en eller flere trackables, som man ikke vil sende på rejse fra cache til cache, men som man stadig vil holde styr på via en side på geocaching.com, kan man flytte den til sin samling (collection på engelsk). Virkningen over for andre geocachere er at de kun kan bruge funktionerne discover og write note, men de kan ikke grabbe eller retrieve. Virkningen over for dig selv, der ejer samlingen, er at du slipper for at få tilbudt at lægge den fra dig hver gang du logger en cache.

Der er flere anvendelsesmuligheder for samlinger:

 • Hvis man direkte samler på trackables, så man udstiller dem i en mappe eller et vitrineskab, kan man lægge dem i sin samling.
 • Hvis man kun har den for at andre skal kunne logge den med discover - fx fordi den sidder på en jakke eller et køretøj - kan det også være bekvemt at have den i en samling.

Det er kun i meget specielle tilfælde at man kan have glæde af at indlemme en trackable som man ikke selv står som ejer af, i sin samling. Det kan fx ske hvis man har fået den som belønning af den der ellers står som ejer af den.

Alle trackables kan sættes til at være collectible eller not collectible. Hvis den er not collectible kan ingen, heller ikke ejeren selv, flytte den til sin samling. Hvis den er collectible, kan man flytte den til sin samling - og det kan alle andre også. En trackable som er ude at rejse fra cache til cache, skal derfor normalt være sat til not collectible. Normalt skal man kun sætte en trackable til collectible i forbindelse med at man flytter den til (eller fra) sin samling.

Se også[redigér]

Eksterne henvisninger[redigér]