Solvognen Geocoin

Fra Geowiki
(Omdirigeret fra Solvognen)
Spring til navigation Spring til søgning
Bagside Sølv
Forside Guld
Forside Bronze
Den originale Solvogn

Solvognen er en dansk-designet geocoin, som første gang kunne købes den 12. august 2007.


Mytologisk baggrund[redigér]

Solvognen er en miniaturekopi af den originale Solvogn, fundet i 1902 i Trundholm mose i Odsherred, Sjælland, Danmark. Solvognen antages at have haft religiøs betydning i den ældre bronzealder, hvor man tilbad Solen. Adskillige andre fund i området har også solen som motiv, ligesom fund i Tyskland også antyder en soldyrkelse på denne tid. Bagsiden har været mørk for at illudere at Solen blev trukket tilbage over himlen om natten for at fortsætte sin færd næste morgen. Forspandet med hest, er formentlig en praktisk foranstaltning brugt ved religiøse ceremonier. Solvognen er formentlig blevet ofret i Trundholm mose under en religøs ceremoni.

Ide[redigér]

Ideen til solvognen som mønt blev født i forbindelse med eventet Sommerland Rørvig som afholdtes nær det sted hvor den "rigtige" Solvogn blev fundet, og hvor den en kort tid sommeren 2007 er udstillet på udlån fra Nationalmuseet.

Design[redigér]

På forsiden er den oprindelige Solskive forsøgt gengivet, og på bagsiden er der med tilladelse, anbragt det danske geocaching logo, samt tracking nummer på hesten.

Mønten er udarbejdet i samarbejde mellem pli (Hr og Fru) og Hr og Fru Danmark, designet i Canada (Madhattersneverland), organiseret gennem geocoinshop.de, og produceret hos en underleverandør i Kina.

Mønten er den hidtidigt sværeste mønt der er produceret hos geocoinshop.de, pga de mange udskæringer. Der er derfor et stort spild, og sammen med de mange farver, gør de mønten ekstra dyr.

Tekniske data:[redigér]

  • 50 mm lang; 3 mm tyk
  • Forside: 3 farver; Bagside: 10 Farver
  • Solskive: guld m/ "glitterblue" ring
  • Overflade: Imitation Hard enamel
  • Glitter
  • Twotone (tofarvet metallisering pga. guld-skiven)
  • Lavet i: 75 guld; 125 sølv; 300 bronze


Links[redigér]