Skovcache

Fra Geowiki
(Omdirigeret fra Skov-cache)
Spring til navigation Spring til søgning
Geocaching i Gribskov

En skovcache er en betegnelse for en cache der er lagt i et ubefolket eller tyndt befolket område, altså et område, der primært består af natur, i modsætning til bycacher. Området behøver ikke være i en skov, men er det ofte. Skovcacher er oftest af regular eller small størrelse.

Skov-cacher behøver ofte ikke være gemt/camoufleret helt så meget, da området de er gemt i ikke er helt så befærdet. Der er naturligvis mange steder i naturen, der er befærdede - her vil man typisk gemme cachen et stykke væk fra hovedstierne. Ofte er skovcacher gemt i en stub eller for foden af et stort træ, skjult under en bunke af parallelle pinde.

Når du skal ud og finde en cache i en skov, kan du med fordel undersøge om der findes en folder med kort over skoven. Skov- og Naturstyrelsens har udgivet en serie af Vandretursfoldere, som man kan udprinte fra nettet, hente gratis på bibliotekerne og ofte står de ved indgangene til de offentlige skove.

En anden ting du med fordel kan gøre, er at medbringe en tom affaldspose og udføre lidt CITO, dvs samle skrald op på vej til og fra cachen. Dette gavner både din egen samvittighed, alle skovens dyr og menneskelige gæster og du er med til at forbedre geocachings image. Vi efterlader skoven i bedre stand end da vi kom.

Regler for færdsel i skovene[redigér]

I statsskovene skal du følge de reglerne på skiltene ved indgangen til skoven. Hunde skal som regel holdes i snor, men se på skiltene.


I de private skove må du kun være fra kl. 6 om morgenen til solnedgang. Du må gerne gå og cykle, men på cykel, må du kun færdes på stier og veje. Du må ikke komme nærmere end 150 fra bygninger, og har du hund med skal den være i snor.

Placering af cacher i skove[redigér]

Ved placering af en cache i en statsskov skal man huske på at indberette det til Skov- og Naturstyrelsen.

Ved placering andre steder skal man have tilladelse fra grundejeren.

Når man udlægger skovcacher skal man naturligvis tage hensyn til naturen. Cachen bør sikres mod dyr, og skal gemmes på en sådan måde at naturen ikke tager skade af de besøgende. Det vil oftest være en dårlig idé at placere cacher på meget følsomme steder, hvor en cache vil kunne genere/ødelægge truede dyr, planter eller steder. Tænk dig derfor om når du vælger et sted til din cache, og forestil dig hvordan stedet vil se ud efter mange besøgende har trampet rundt i området og vendt hver en gren og stub for at lede efter din cache. Det kan dog næppe undgås at der med tiden dannes geostier.

Ved udlægning af en skovcache bør man også tage hensyn til geocacherne. De færreste synes at det er sjovt at blive forrevet af torne eller brændt af mandshøje brændenælder for at komme frem til din cache. Nogle finder det sjovt og udfordrende, men gør de andre en tjeneste og skriv det i det mindste i cachebeskrivelsen. Og tænk på årstidernes skiften. Du kan lægge en cache ud, der om vinteren ligger dejligt og er let at komme til, men om sommeren er det en mark af brændenælder eller ufremkommeligt tornekrat.

Eksterne henvisninger[redigér]