Geocaching

Fra Geowiki
(Omdirigeret fra Skattejagt)
Spring til navigation Spring til søgning

Geocaching er en sport, hvor man ved hjælp af en GPS-modtager finder "skatte" (kaldet cacher) som er placeret over hele verden.

En geocache med bytteting.

Turen starter foran computeren hvor man på Geocaching.com finder koordinaterne som man taster ind i GPSen. Der finder man også en beskrivelse af stedet og et hint til hvor man finder "skattekisten" (cachebeholderen). Skattekisten er typisk en 0,5-2 liters boks, enten en genbrugt dåse/boks fra yoghurt, is eller lign., en tupperwareboks eller en ammunitionskasse fra et millitært overskudslager.

Man medbringer nogen små ting til at bytte med, så man tager en ting og lægger en ny ting i de kasser man finder. Det kan være en hoppebold, en lup, et par nye strømper, en lille lygte, en æske tegnestifter eller lign. af værdi 5-10 kr. Man kan også være heldig at finde en geocoin eller en travel bug. Nogle geocachere (dem som går på skattejagt) lægger også en signaturting: En lille ting som de lægger i alle cacher (kasserne) som de finder. Det kan være en lille mariehøne, en glasdelfin, en golftee .... Nogle går meget op i at være den første som finder en nyudlagt cache (FFC-jagt). I de fleste danske cacher er der et FFC, First Finder Certificate.

Der må ikke lægges madvarer, blomster eller andre ting som kan tiltrække dyr eller mugne. Alkohol, fyrværkeri, cigaretter eller ting som er strafbare må heller ikke lægges.

I cachen findes også en logbog som man skriver i, og på nettet logges fundet på cachesidenGeocaching.com når man er kommet hjem igen.

Skattejægerne (se: geocacher) er en blandet flok: der er pensionister som får et mål med søndagsturen. Der er småbørnsfamilier hvor det store er at finde skatten. Der er de unge fyre, som står op midt om natten for at blive den første der finder en ny cache. Se Aaboes undersøgelse: Geocaching i Danmark 2006