Multiværktøj

Fra Geowiki
(Omdirigeret fra Schweizerkniv)
Spring til navigation Spring til søgning

Et multiværktøj (eller multifunktionsværktøj) er en kombination af en række af værktøj der samler flere individuelle funktioner i en enkelt enhed. De mindste er på størrelse med et kreditkort eller en nøgle, og er designet til at blive båret i en pung eller i en nøglering, andre er designet til at blive båret i en bukselomme eller på et bæltespænde.

Foldekniv[redigér]

Et af de tidligst kendte moderne eksemplarer er den schweiziske militær kniv, leveret af fabrikanterne Victorinox og Wenger.

Den schweiziske kniv har generelt et meget skarpt knivblad, samt øvrige redskaber, som skruetrækkere dåseåbner og proptrækker. Alle knivens funktionerne er gemt inde i håndtaget med et hængslet mekanisme.

Udgaven der udleveres til den schweiziske hær indeholder; et knivsblad, en rival, en optrækker/skruetrækker/ledningsafbarker, og en dåseåbner/skruetrækker.

Victorinox opkøbte Wenger i 2005, og er det dominerende mærke, andre fabrikanter producere lignende lommeknive.

Foldene multiværktøj[redigér]

Det første foldende multiværktøj blev solgt af Tim Leatherman i 1984. Det primære værktøj i et foldende multiværktøj er en form for tang eller saks, hvor de to håndtag foldes op omkring værktøjet i lukket stand, det øvrige værktøj kan foldes ud af håndtagende. Det primære værktøj er større og mere robust end et tilsvarende værktøj i et lommekniv baseret multiværktøj.

Ordet "Leatherman" er i dag et degenereret varemærke, og bruges ofte som en fællesbetegnelse for lignende multiværktøjer fra andre fabrikanter som Coleman, Gerber, Kershaw Knive, Schrade, SOG Kniv, Victorinox, og Craftsman.

Kreditkort multiværktøj[redigér]

Kreditkort multiværktøjet har tilsvarende ydre dimensioner som et standard kreditkort, dog ofte lidt tykkere. Størrelsen gør at det passer ned i en standard pung. Generelt er der 2 typer af kreditkort multiværktøj:

  • Et enkelt stykke metal på størrelse med et kreditkort, forskellige udskæringer og slibninger i metallet gør værktøjet anvendeligt til forskellige formål, typisk oplukker, flad skruetrækker, kniv, ringgaffel og lineal.
  • Plastichylster der fungere som skede for en række værktøj der kan trækkes ud af værktøjet, typisk brevåbner, saks, nål, skruetrækker, lup og lygte.

Nøglevedhæng[redigér]

Nogle multiværktøj er så små at de kan bæres i et nøglebundt, de har ofte samme form som de ovenstående, bare mindre. Når noget bliver mindre bliver det ofte også svagere, og mindre anvendeligt, der er dog eksempler på meget anvendeligt mini multiværktøj.

Britiske "True Utillity" fremstiller en række mere utraditionelle multiværktøj, bl.a. et værktøj der er foldet omkring din husnøgle, og derved fylder minimalt i nøglebundet, det indeholder bl.a. oplukker, skruetrækkere, tråd klipper og pincet.

Andet nøgleringsvedhæng, der dog ikke kan betegnes som multiværktøj da det kun har en funktion, kan være; lommelygter, lightere, forstørrelsesglas, kuglepenne, skruetrækkere og negleklippere.

Øvrige multiværktøj[redigér]

Andre former for multiværktøj er gennem årene blevet udviklet af en række fabrikanter, bl.a. hamre med indbygget skruetrækker, øksehoveder med øvrige funktioner, og fingerringe med integreret værktøj. De er ofte fremstillet til en specifik niche, eller som en mode/kunstgenstand.

Multiværktøj til Geocaching[redigér]

Det er sjældent nødvendigt at anvende værktøj som kniv og skruetrækker i forbindelse med geocaching, de fleste caches kan som udgangspunkt altid åbnes uden brug af værktøj. I de sjældne undtagelser hvor der skal bruges værktøj vil det fremgå af attributter, cachebeskrivelse, eller mærker på den pågældende cache.

Et multifunktionsværktøj vil derfor i forbindelse med geocaching primært være et hjælpeværktøj til eventuel nødvedligehold af fundne caches, samt øvrige gøremål på turen.

Husk: Efterlad altid en cache i samme, eller bedre, stand som du fandt den. Hvis du ikke kan åbne en cache, lad den ligge og kom igen senere, kontakt eventuelt ejeren for yderligere hint.

Eksempler på anvendelse af værktøj[redigér]

  • En spidstang kan bl.a. bruges til at trække logbogen ud af en petling, skrue et genstridigt låg af en bison, eller nødvedligehold af låsen på en ammobox.
  • Foldekniv. Alt hvad man normalt bruger en kniv til (skære/snitte, madvare, snore, tekstil mm.)
  • Saks, fremstilling af nødlogbøger i felten, en god skarp kniv kan bruges tid det samme.

Våbenlov[redigér]

Den danske våbenlov gælder også for knivbladet i et multifunktionsværktøj. Våbenloven er lidt uklar på nogle punkter, og det er i sidste ende op til politiet at vurdere om du har ret til at bære kniv i en given situation, når der herunder alligevel er forsøgt at opstille nogle generelle retningslinjer skal det derfor kun tages som vejledende.

  • Knive over 12 cm må kun medbringes i forbindelse med erhverv, husholdningsbrug, jagt eller fiskeri, og skal transporteres direkte til og fra anvendelsessted.
  • Knive under 12 cm må medbringes i forbindelse med ovenstående, samt øvrige anerkendelsesværdige formål. Det er op til politi og domstole at vurder om dit ærinde er anerkendelsesværdigt.
  • Foldeknive under 7 cm, der ikke kan aflåses i åben stilling, og ikke kan åbnes med en hånd, er undtaget af loven og må medbringes på offentligt tilgængelige steder.

Geocaching kombineret med vandreture kan muligvis betegnes som et anerkendelsesværdigt formål, men da forbuddet også gælder knive der ligger i et køretøj på et offentligt tilgængelig sted vil et eventuelt stop ved tankstationen til/fra geoturen teknisk set være et brud på loven. Det må derfor anbefales kun at medbringe knivblade under 7 cm.

Referencer[redigér]

§ 4. På offentligt tilgængelige steder, uddannelsessteder, i ungdomsklubber, fritidsordninger og lignende er det forbudt at bære eller besidde kniv eller dolk, medmindre det sker som led i erhvervsudøvelse, til brug ved jagt, lystfiskeri eller sportsudøvelse eller har et andet lignende anerkendelsesværdigt formål. Forbuddet omfatter dog ikke foldeknive med en klinge på højst 7 cm, der ikke kan fastlåses i udfoldet position.