Projektion

Fra Geowiki
(Omdirigeret fra Projicere)
Spring til navigation Spring til søgning

En projektion går ud på at finde en ny position ud fra en kendt position ved at angive retning og afstand. Man siger også at man projicerer sig frem til det nye punkt, som kaldes det projicerede punkt. Retningen er næsten altid opgivet i grader, og afstanden er ofte opgivet i meter.

Eksempel[redigér]

Undervejs i løsningen af en multi-cache er vi nået frem til en position (udgangspunktet). Cachebeskrivelsen fortæller nu: Cachen befinder sig 98 m væk i retning 103°. Vi skal derfor projicere os frem til cachens gemmested (det projicerede punkt).

Der er 360° hele vejen rundt. Nord er 0°, øst er 90°, syd er 180°, og vest er 270°. Aktuelt skal vi altså bevæge os knap 100 m væk i en retning der er lidt til højre for øst.

Retningen kaldes også somme tider for azimuth.

Projektion ved hjælp af en gps[redigér]

Hvis vi står ude i marken på udgangspunktet, og vi ikke har adgang til en computer, må vi løse projektionsopgaven med en gps. En håndholdt gps der ikke er alt for gammel, vil normalt have indbygget en projektionsfunktion. Det vil en app på en smartphone som regel også. På engelsk hedder funktionen ofte projection, retning hedder bearing, og afstand hedder distance. Ældre gps'er og gps'er der ikke er beregnet til at finde vej i naturen, har som regel ikke nogen projektionsfunktion.

Detaljerne i hvordan projektionen foretages, er udformet forskelligt for forskellige gps-modeller, men i hovedtræk virker det som regel sådan her:

 • Du har sikkert allerede et waypoint for udgangspunktet - ellers må du lige lave det først.
 • Ud fra dette waypoint starter du projektionsfunktionen.
 • Opgiv afstand (98) og retning (103) sådan som gps'en beder om dem. Vær opmærksom på at enhederne passer (grader og meter).
 • Gps'en udregner nu koordinaterne for det projicerede punkt.
 • Gem det projicerede punkt som waypoint.
 • Naviger hen til det projicerede punkt på normal vis.

Eksempel[redigér]

Navigation uden projektionsfunktion[redigér]

Hvis den gps du har med, ikke har nogen projektionsfunktion, kan du godt finde vej til det projicerede punkt alligevel. Gør sådan her:

 • Brug gps'ens kompasfunktion til at skønne over den generelle retning du skal i (103° er lidt til højre for øst).
 • Sæt gps'en til at navigere til udgangspunktet (hvis den ikke allerede gør det).
 • Gå hen i nærheden af det sted hvor det projicerede punkt skulle være.
 • Gå lidt rundt indtil din gps viser den rigtige afstand og den modsatte retning af projektionsretningen. Den modsatte retning af 103° er 283° (lidt til højre for vest). Når din gps viser 283° og 98 m til udgangspunktet, er du på det projicerede punkt.

Det er let at regne den modsatte retning til projektionsretningen ud: Forskellen mellem de to retninger skal altid være 180°.

Programmer der kan projicere[redigér]

Hvis du har adgang til en computer, findes der programmer der kan foretage projektionen.

 • Google Earth kan klare en projektionsopgave ved hjælp af afstandsfunktionen. Sæt startpunktet i udgangspunktet og flyt rundt på slutpunktet indtil afstand og retning passer. Slutpunktet er nu det projicerede punkt, og du kan både aflæse koordinaterne og se hvordan der ser ud på stedet.
 • FizzyCalc er et lille program som kan manipulere med koordinater på mange måder, herunder udregne projektioner. Man opgiver koordinaterne til udgangspunktet, retningen og afstanden. Resultatet er koordinaterne til det projicerede punkt.

Til mobiltelefoner findes der mange apps der kan projicere. Nogle af dem er med på denne liste.

Unøjagtighed og fejlkilder[redigér]

Der findes flere forskellige definitioner af nord. Inden for geocaching bruges næsten altid sand nord (også kaldet geografisk nord). Det er retningen mod Nordpolen. Andre muligheder, som i geocaching typisk kun bruges i særlige mystery cacher, er magnetisk nord (som er den retning et kompas viser som nord) og koordinaternes nord (grid north, dvs. den nordretning der er knyttet til et kort der bruger andre koordinater end længde og bredde). Hvis det værktøj der laver projektionen, ikke er indstillet til den rigtige nordretning, vil projektionen ramme ved siden af.

Når man opgiver en retning i hele grader, bliver usikkerheden større jo længere projektionen er. Ved 200 m svarer en grad til ca. 3 m, så det er uproblematisk når man leder efter en geocache. Den tilsvarende usikkerhed er ca. 8 m ved en afstand på 500 m og ca. 16 m ved en afstand på 1000 m. Visse computerprogrammer og nogle af gps'erne kan ganske vist klare tiendedele grader, men hele systemet med at projicere bliver under alle omstændigheder noget usikkert når afstandene vokser.

Hvis man projicerer over 100 km eller længere, betyder jordens runding også noget for projektionen. Det har nu stor betydning om man projicerer langs en storcirkel eller langs et spor på jorden hvor retningen hele tiden er konstant. Det har nu også stor betydning om man angiver afstanden langs en tænkt jordoverflade i havets niveau eller i en anden højde over jorden. Projektioner kan derfor ikke ret godt bruges til præcis angivelse af placeringen af en geocache over så store afstande.

Somme tider er projektionsafstanden opgivet med større nøjagtighed end 1 m. Det har ikke meget mening for en geocacher, fordi de koordinater man bruger til geocaching, alligevel har en indbygget usikkerhed på 2 m i NS-retningen og 1 m i ØV-retningen.