Vejledning til at udmåle koordinater

Fra Geowiki
Spring til navigation Spring til søgning

Når du skal udlægge en ny cache, skal du bruge koordinaterne for hvor cachen er. Dette gør du i praksis med din GPS-modtager eller med et kortprogram på din computer. Hvis du kun laver én måling med en GPS, er der stor sandsynlighed for at det er upræcist - for at tage mere nøjagtige koordinater, er det bedst tage flere målinger og tage gennemsnittet.

Manuel udmåling og beregning af koordinater[redigér]

Sørg for at din GPS/GNSS-modtager har været slået til et stykke tid, så den har nået at fange satellitterne og stabilisere sin positionsangivelse. Hvis du bruger en smartphone skal du sikre dig at den bruger GPS til positionsangivelsen, ikke kun oplysninger om signalstyrke ved telefonibasisstationerne.

Det giver mindst afgivelse at tage flere målinger og udvælge dine koordinater ud fra målingerne. Nogle GPS/GNSS-modtagere kan direkte beregne gennemsnittet af flere målinger for dig. Til smartphones findes der apps der tager den slags gennemsnit, fx GPS Averaging. Ellers må du tage nogle målinger (fx 5 stk.) over nogle minutter og manuelt beregne gennemsnittet af dem. Jo flere målinger du tager, gerne over flere dage, jo større er chancen for at du får lavet et sæt præcise koordinater.

En anden metode til at bestemme koordinater er at bevæge sig ind til cachen fra 3 eller 4 verdenshjørner, hvor man hver gang først har sikret sig at GPS/GNSS-modtageren har "fanget" satellitterne. Hver gang man kommer hen til udlægningsstedet, laver man et waypoint. Herved får man 3-4 sæt koordinater, og processen kan evt. gentages. Tag enten gennemsnit eller find de koordinatsæt der går oftest igen. Udeluk eventuelt dem der er helt "skæve".

I tilfælde af ekstremt dårlig satellitdækning, fx inde i en hule, må man bestemme nogle punkter i nærheden hvor der er ordentlig dækning, og så finde de endelige koordinater ved pejling og projektion.

Brug af satellitbilleder eller flyvefotos[redigér]

Google Maps, Google Earth, luftfotos fra Eniro/Krak eller andre kortvisningsprogrammer gør det muligt at fastlægge koordinaterne fra en computer. Det er en forudsætning at det sted cachen ligger, er dækket med detaljerede billeder, og at der er tale om et karakteristisk sted som man med sikkerhed kan genkende oppefra. Hele Danmark er dækket med den slags detaljerede billeder, og i byer og parker er det også let at genkende terrænet oppefra. I skove og på marker er det ofte lidt sværere at bruge billederne.

I nærheden af høje bygninger eller i stejle slugter i naturen vil gps'ens koordinater ikke være så pålidelige som på åben mark. Der er både tale om større usikkerhed og om mulighed for systematiske fejl. Når man bestemmer koordinater den slags steder, er de koordinater man finder på computeren, som regel mere pålidelige end dem man selv kan måle i marken med sin GPS/GNSS-modtager. Det betyder også at når man søger efter en cache der ligger sådan et sted, så er et godt kig på billedet (når man geocacher online) ofte bedre en egentlig GPS/GNSS-navigation, og hvis man geocacher offline, er det værdifuldt at have tjekket billedet på computeren eller ligefrem have en udskrift med.

Man skal være opmærksom på at kalibreringen af den slags onlinebilleder i forhold til koordinaterne kan være dårlig. Da Google Maps var ny, var der eksempler på fejl på 100 meter forskudt, i forhold til de faktiske koordinater. I Danmark er kvaliteten dog generelt høj, og det er længe siden nogen har rapporteret om væsentlige fejl i koordinatvisningen i Google Maps, Google Earth eller Eniro/Krak inden for Danmark.

Automatisk gennemsnitsberegning på Garmin GPS[redigér]

Her gennemgås proceduren for automatisk begerening af gennemsnit på Garmin GPS 60 serien:

Tryk MARK. Dette opretter en nyt waypoint. Giv det evt. et fornuftigt navn.

Vælg OK og tryk ENTR for at godkende det nye waypoint.

Tryk FIND FIND ENTR. Derved vælges det netop oprettede waypoint.

Tryk MENU. Vælg menupunkt "Gennemsnits position" og tryk ENTR. Udmålingen af gennemsnits-position starter. Nederst i skærmbilledet er der en tæller "Antal målinger", som tæller op med 1 måling i sekundet. Endvidere vises "Skønnet nøjagtighed" (typisk 3-7 meter). Dette tal skulle gerne blive mindre når antallet af målinger stiger. Vælg et rimeligt antal målinger, fx. 60 målinger (1 minut) og vælg "Gem" ENTR. Det nye waypoint er nu udmålt.

Eksterne links[redigér]