Vejledning til at købe GPS til geocaching

Fra Geowiki
Spring til navigation Spring til søgning

GPS-modtageren er et af de vigtigste værktøjer for en geocacher, og vil derfor også være en af de første investeringer en ny geocacher laver, men hvad skal man vælge?

Da geocaching begyndte i år 2000 var der kun en mulighed, en håndholdt GPS med manuel indtastning af koordinater. Den tekniske udvikling er dog gået hurtig siden, og der findes i dag en del flere muligheder, de kan groft inddeles i 4 grupper:

  • Smartphone (Android, windows, Iphone)
  • Håndholdt GPS
  • Løbeur/GPS ur.
  • Bil GPS

Smartphone[redigér]

83% af alle danske famillier havde adgang til en smartphone i 2016, og da de fleste smartphones har indbygget GPS modtage, er der en stor sandsynlighed for at du allerede har alt det nødvendige udstyr til at geocache.

Med de rigtige app’s indeholder en Smartphone næsten de samme funktioner som topmodellerne inden for håndholdte GPS’er, plus lidt mere, f.eks. satellitbilleder og direkte opkobling til geocaching.com over mobilnettet, det giver bl.a. mulighed for logning af caches og trackables i marken.

Ulempen ved smartphones er at antennen er minde end i selv de mindste håndholdte GPS’er, under normale forhold vil det ikke have nogen betydning, under vanskelige modtagerforhold, som tæt skov, vil en smartphone typisk havde svært ved at fastholde signalet, det giver stor unøjagtighed, og opleves ved at nålen springer rundt på kortet.

En anden ulempe er holdbarhed, en dedikeret GPS er bygget til elementerne, og kan bl.a. tåle fald fra flere meters højde, og neddykning i vand, en smartphone holder ikke til tilsvarende behandling.

Du kan læse mere om fordele og ulemper ved håndholdt gps sammenlignet med smartphone i FAQ'en.

Håndholdt GPS[redigér]

Den håndholdte gps er den traditionelle løsning, og var den eneste realistiske mulighed da geocaching begyndte. Mange rutinerede geocachere foretrækker stadig de håndholdte GPS’er frem for de nyere alternativer.

Fordelen ved håndholdte GPS’er er at de er bygget til formålet, og kan klare en rimelig hårdhændet behandling uden at gå i stykker. Samtidig har selv de billigste en ret kraftig antenne, og vil selv under vanskelige forhold kunne fastholde den aktuelle position med under 5 meters nøjagtighed.

Næsten alle moderne håndholdte GPS’er understøtter papirløs geocaching, dvs. at man fra geocaching.com kan downloade cache beskrivelse, seneste logs, hints, osv. til GPS’en, og derved ikke har brug for at udskrive på papir.

Håndholdte gps'er fås fra mange fabrikater, herunder Bushnell, Delorme, Garmin, Lowrance og Magellan.

Garmin har så overvældende en markedsandel blandt danske geocachere at det her ikke rigtigt giver mening at omtale de andre fabrikater.

For en detaljeret gennemgang af de forskelige Garmin-modeller, se GPS sammenligning

GPS ur[redigér]

Et GPS ur er, som navnet antyder, en GPS der bæres på håndleddet. Fordelen ved et GPS ur er at man har begge hænder fri, det er særligt praktisk i vanskelligt terræn, eksempelvis bjergvandring.

Mange GPS ure indeholder samme funktioner som en håndhold GPS, bl.a. Papirløs geocaching, kompas og trådløs overførsel af waypoints, man må dog, pga. displayets størrelse, ofte undvære en egentlig kortfunktion.

Bil GPS[redigér]

Man vil typisk ikke investere i en bil GPS til geocaching, men hvis du har en i forvejen kan den fint bruges som begynder GPS.

En bil GPS har en række ulemper der alle hænger sammen med udstyrets oprindelige formål, navigation i bil. De væsentlige ulemper er batteri og navigationsform.

Ulempen ved batteriet er at da en Bil GPS som regel er tilsluttet bilens cigarettænder under drift, er størrelsen på dets interne batteri begrænset, og vil ofte kun række til et par timers geocaching.

Ulempen ved navigation er at en bil GPS som standard går ud fra at man befinder sig på en vej, og vil forsøge at korrigerer den aktuelle position til den nærmeste vej, ikke særligt praktisk da de fleste geocaches ligger inde i div. buskadser. Denne funktion kan dog slås fra i de fleste Bil GPS’er.

Hvad skal jeg købe?[redigér]

Hvis du har, eller kan låne, en Smartphone er det meget oplagt at finde dine første caches med den, når du har fundet nogle stykker, og er bleven bidt af hobbyen, kan du stadig fortsætte med den, eller investere i en egentlig GPS.

Hvis den kun skal bruges til Geocaching kan du sagtens nøjes med en billig håndholdt GPS, da de billige har samme muligheder for papirløs geocaching som de dyre. De dyrere har dog ofte større skærm og mere hukommelse.

Hvis du køber en brugt GPS bør du sikre dig at modellen har USB port, da mange moderne computere ikke har den serielle port de tidlige modeller brugte til dataoverførsel.

Yderligere spørgsmål[redigér]

Hvis du er i tvivl om hvilken type GPS du skal investere i kan du eventuelt søge hjælp hos de mere erfarne geocachere. De kan kontaktes via de danske geocaching forummer, eller Facebook grupper.

Her er det ofte også muligt at få kontakt til/møde nogle lokale geocachere, se deres udstyr, og eventuelt hører om deres erfaringer.