Vejledning til at finde en cache

Fra Geowiki
(Omdirigeret fra Guide til at finde en cache)
Spring til navigation Spring til søgning

Få fat i en GPS-modtager[redigér]

Måske kan du låne en GPS-modtager, eller du kan leje eller købe en. Se Vejledning til at købe GPS til geocaching.

Du kan også vælge at tage på en guidet tur med en erfaren geocacher. Så kan du få lov at lege med deres GPS-modtager samtidig med at de forklarer dig en masse om geocaching og I finder nogle cacher sammen.

Sæt GPS-modtageren rigtigt op[redigér]

Køber/låner/lejer du en GPS-modtager, skal du sørge for at den er sat op til det rigtige format og datum.

Skaf koordinater og cachebeskrivelse[redigér]

For at kunne se koordinatercachesiderne skal du oprette en bruger på geocaching.com. Det er gratis. (Men man kan også købe et medlemskab, som giver ekstra fordele - det er dog ikke nødvendigt, og slet ikke i starten.)

Ambox current red.svg Denne artikel eller dette afsnit indeholder forældet information, døde links, m.m.
Hvis du ved mere om emnet kan du hjælpe Geowikien ved at rette den.

Herefter kan du søge på geocaching.com efter cacher i nærheden af hvor du er. Den letteste måde at finde cacher i nærheden er at bruge geocaching.dk, hvor du kan se dem på et kort eller søge på postnummer. Det er i øvrigt en god idé at oprette en bruger på geocaching.dk med samme navn som på geocaching.com, da du så bl.a. vil kunne se på kortet hvilke cacher du har fundet og hvilke du ikke har fundet endnu.

Vælg til at starte med en nem cache (du kan se sværhedsgrad og terræncacheside) og det er måske også en god idé at vælge en traditional cache. Der er ingen grund til at lede efter en meget svær cache første gang - gem dem til du har lidt mere styr over hvordan man bruger GPS-modtageren og finder en cache.

Når du har valgt en cache som du vil finde, er det en god idé at skrive beskrivelsen ned eller printe den ud og tage den med. Også hintet. Skriv koordinaterne ind i GPS-modtageren, find evt. nogle bytteting og kom så ud af døren.

At finde cachen[redigér]

Afhængigt af afstanden til den geografiske lokalitet du har valgt, kan du jo benytte forskellige transportmidler eller kombinationer heraf til et passende punkt i nærheden.

Bruger du en GPS-modtager med Turn-by-turn navigation (en bilnavigations-GPS) er det muligt at du skal skifte beregningsmetode fra "følg vejen" til "direkte linie" før du fortsætter, da den ellers vil "klistre" sig til vejen.

Lad os nu antage at du står ca. 200 m fra en traditionel cache. Din GPS-modtager er tændt, og du har "fanget" satelitterne. Nu er der bare en ting at gøre: nemlig at følge kompas-pilen på din GPS-modtager og nærme dig slutmålet. Du vil opdage, at når du er inden for 20-15 m, vil kompas-nålen svinge enten til højre eller venstre, da retningen her vil blive mere præcis. Modsat når du kommer inden for 5 m fra målet, da man her kommer ned under den præcision som GPS-modtageren kan håndtere. De angivne afstande kan variere med årstiden (bladdækket) samt kvaliteten af GPS-modtageren. Det er en god ide (af og til) at bladre om til den side på GPS-modtageren hvor satelitterne vises, for at aflæse hvilken præcision der netop nu modtages med. Er den f.eks. 25 m betyder det at sandsynligheden for at du står oven på cachen er ringe, og at du lige så godt kan søge 25 m til højre eller venstre.

Du er nu indenfor rækkevidde at selve cachen, og det er tid til at lede. Hvis du ikke ligefrem falder over den, kan det være en ide at bruge hintet som du selvfølgeligt har printet ud og afkodet på forhånd. Skulle det stadigt være svært, må du gå lidt mere systematisk til værks, og søge i samtlige træer, træstubbe mm. i stadig større cirkler. Men husk at være systematisk og grundig, da du ellers vil besøge den samme genstand igen og igen.

Et godt råd er at finde noget der afviger fra omgivelserne, uden dog at falde helt uden for. En afsavet stub, på et sted hvor der ellers kun er rødder, en skrue der ikke passer med de andre skruer, et fugleneg midt i en skov, eller klassiskeren: parallelle pinde. Se i øvrigt artiklen om Hints og Camouflage

Når du efterhånden bliver en trænet geocacher opbygger du en erfaring der fortæller dig om du skal kigge oppe eller nede, under eller over osv.

Jeg har fundet cachen, hvad gør jeg nu?[redigér]

Så skal du logge cachen. Både papirlogbogen i cachen og onlineversionen på cachesiden (når du kommer hjem). Hvis du fandt en geocoin eller travel bug skal du også logge dem. Det kan være en god ide at gøre nogle notater på et medbragt stykke papir, eller PDA således at man kan huske hvilke cacher man har taget, samt hvad der var specielt netop her, bytteting, TB's og geocoins.

Når du har skrevet i papirlogbogen, og har byttet hvis du har lyst til det, pakker du cachen sammen igen, og gemmer den igen, på samme sted og camoufleret som da du fandt den. Generelt skal den næste der kommer ikke havde lettere eller sværere ved at finde den end du havde. Dog, kan der være situationer, hvor cachen åbenlyst har ligget et forkert sted. I sådanne tilfælde kan man godt gemme den på anden måde - blot skal man så kommentere dette i sin log på cachesiden.

Hvis cachen trænger til en kærlig hånd - f.eks p.g.a. fugt - eller er logbogen fuld - bør man også notere dette i sin log.

Man må gerne hjælpe hinanden ! således at cache oplevelsen bliver lidt bedre for de næste. Er man i tvivl om noget af dette, er det dog bedst at undlade at gøre andet end bare at skrive sit navn i logbogen. Lidt eksempler : Du bør fjerne forkerte ting i cachen (alle former for mad og slik høre ALDRIG til i en cache) samt skarpe spidse eller farlige ting. Du må altid gerne tørre fugt og mug af, samt udskifte utætte beholdere, eller tilføre tape hvis noget er flækket, skriv venligst altid i din online log hvad du har hjulpet med. De fleste cache ejere bliver også glade hvis man skifter våde logbøger eller logsider ud med nye tørre, der findes dog enkelte der IKKE ønsker at folk render rundt og laver om på sådan noget, der kunne også stå koder eller andre hemlige beskeder i loggen, så spørg lige før du hjælper med sådan noget.

Hvad hvis jeg ikke kunne finde cachen[redigér]

Hvis du trods disse anstrengelser ikke kunne finde cachen, gør du et notat om det så du kan huske det når du er kommet hjem, evt. hvis der var specielle omstændigheder, fund af låg, tomme bøtter, fritliggende legetøj i skovbunden osv. Hjemme igen kan du logge et DNFgeocaching.com ud fra de noter du har lavet.

Dette vil fortælle cacheejer at der måske er noget galt, og at det er tid for et vedligeholdelsesbesøg. Typisk vil cachejer dog vente til efter et par DNF logninger, før man begiver sig ud for at reparere/se om den stadig er der.