Greenwich

Fra Geowiki
Spring til navigation Spring til søgning

Greenwich er en bydel i London, som har givet navn til nul-meridianen, dvs. den længdegrad som alle længdegrader på jorden regnes ud fra.

Den oprindelige nul-meridian går gennem et observationsinstrument på Royal Observatory, et astronomisk institut i Greenwich. I 1851 blev Greenwich-meridianen fastlagt som nul-meridian for britiske søkort. Andre myndigheder som udstedte søkort, brugte andre nulmeridianer som udgangspunkt. Behovet for en fælles international standard blev hurtigt erkendt, og på en konference i Washington D.C. (USA) i 1884 blev der indgået en bred international aftale om globalt at anerkende meridianen gennem Greenwich som nul-meridian.

Telegrafens og jernbanens udbredelse omkring 1850 betød at der opstod et behov for at standardisere klokkeslæt, i det mindste på national basis. I Storbritannien brugte man middelsoltiden for nul-meridianen (Greenwich Mean Time eller GMT) som standard for jernbanen fra 1847, og i 1880 blev det standard for det britiske samfund som helhed. I USA brugte jernbanen fra 1883 klokkeslæt i tidszoner, beregnet som hele timers afvigelser fra GMT, og tidszonerne blev obligatoriske for samfundet som helhed fra 1918. I Danmark blev klokkeslættet standardiseret til Københavns middelsoltid i 1880, men ændret til en time foran Greenwich (GMT+1) i 1894.


Moderne standarder[redigér]

I WGS 84, som er det datum der bruges til geocaching, går nulmeridianen ikke længere igennem observatoriet i Greenwich, men derimod godt 100 m længere mod øst. En GPS der holdes på den historiske nul-meridian, viser længdegraden som W 000° 00.149'. I øvrigt tager WGS 84-modellen højde for kontinentaldriften, så nul-meridianen rykker ca. 1 cm vestpå om året.

Som global tidsreference er GMT fra 1960 erstattet af UTC, som er en præcis tidsreference defineret af et større antal atomure. UTC kan afvige fra GMT med op til 900 millisekunder; når afvigelsen truer med at blive større, justeres UTC med et helt sekund. Den meget større nøjagtighed som ligger til grund for UTC, er det tekniske fundament for hele GPS-systemet.