Geotagging

Fra Geowiki
Spring til navigation Spring til søgning

Indledning[redigér]

Hvor var det lige vi tog det billede? Når nu man har flere tusinde digitale billeder liggende, bliver det hurtigt svært at huske, hvor de enkelte fotos blev taget henne!

Baggrund[redigér]

Derfor er det en god idé at geotagge sine billeder. Geotagging - også kaldet geocoding (http://en.wikipedia.org/wiki/Geocoded_photo) - betyder at man skjult i billedfilen gemmer koordinaterne for det sted, hvor billedet blev taget. På jpg-filer foregår dette ved at skrive koordinaterne ned i filens såkaldte Exif data (http://en.wikipedia.org/wiki/Exif), som allerede fortæller hvornår billedet blev taget og en del anden information - f.eks. kameraets indstillinger. Der er store fordele ved at have data stående i Exif - f.eks. så vil disse data ALTID følge billedet, uanset hvilket program man anvender. Desuden kan man ændre en jpg-fils Exif data uden at billedet bliver komprimeret om (og dermed får forringet sin kvalitet).

Kombination[redigér]

Den nemmeste måde at geotagge sine billeder på er at bruge sin GPS! Dette køres ved at køre GPS track'en og billederne gennem et program, der ud fra dato og tid i billedets Exif data finder nærmeste postion i track'et og så skriver denne position ind i Exif data. Dette forudsætter naturligvis at uret på kameraet er indstillet helt præcist som uret i GPS'en - ellers går det hurtigt galt!

Programmer[redigér]

Der findes flere programmer der kan geotagge, til forskellig pris. Et gratis program er GPicSync (http://code.google.com/p/gpicsync/) som virker perfekt. Man starter programmet, viser hvor på PC'en man har gemt sit track og i hvilken mappe man har gemt billederne. Derefter geotagges alle billeder, som ligger inden for et variabelt tidsinterval inden for nærmeste trackpoint (man kan selv angive dette - default var vist 20 sekunder). Derefter kan man vælge at se sit track og sine billeder i Google Earth - smart!

How to[redigér]

For at automatisk geotagging skal virke, så skal man bruge et track med tidsstempler. Det betyder at tracks der bliver gemt på ældre Etrex modeller ikke kan anvendes, da tidsdata (og højdedata) "spares væk" når tracket gemmes på Etrex'en - her kan man desværre kun anvende "active log". På de nye Etrex med SD kort skulle dette ikke være et problem...

Alternativ[redigér]

Et super program til at se sine geotaggede billeder er Google's gratis Picasa (http://picasa.google.com) - her kan man vælge en mappe og så "Se i Google Earth", hvorefter der vises thumbnails af alle geotaggede billeder, korrekt placeret på kloden. For de mere ivrige er der desuden en feature hvor man nemt kan geotagge ældre billeder manuelt - også ved hælp af Google Earth.

Tips[redigér]

Man kan også skrive en kort billedbeskrivelse ind i Exif-data. Også denne vil følge billedet til evig tid, så man aldrig glemmer at dette billede viser "Min første cache". Hvis man uploader geotaggede billeder til f.eks. Panoramio (www.panoramio.com) bliver de automtisk placeret på kortet. Det er smart at gemme og dele sine ture ved at gemme dem som Google Earth KMZ-filer, der viser track for turen med overlagte geotaggede billeder. Visse ældre billedbehandlingsprogrammer kender ikke til Exif og sletter alle Exif-data, hvis man redigerer billedet i programmet.

Happy Geotagging!

Links[redigér]

http://www.geosetter.de/en/ http://freegeographytools.com/2007/geosetter-the-best-free-photo-geotagging-app http://90.184.105.83:8080/wpe/