Chat

Fra Geowiki
(Omdirigeret fra Geochat)
Spring til navigation Spring til søgning

Hvis du gerne vil chatte med andre danske geocachere, er kan du ind i chatrummet #geocaching.dk på Quakenet

Chatrummet #geocaching.dk er en såkaldt kanal på et IRC-netværk, og man kan komme der til på flere måder. Den nemmeste er at tilgå chatten direkte fra din browser. Tryk her for at gå direkte til chatten

Alternativt kan du installere en IRC-klient (program beregnet til at chatte på IRC-netværk). Dem er der mange af til både Windows, Linux og Macintosh. Se vejledning til at installere forskellige klienter længere nede. Men først kommer en kort introduktion til at komme i gang vha. webchatten fra geocaching.dk.

Vejledning til at chatte på IRC vha. webklienten på geocaching.dk[redigér]

Det er let at komme i gang med at chatte på IRC. Hvis du logger på via geocaching.dk, kommer du automatisk ind på den rigtige server og i det rigtige chatrum, og du får tildelt det samme navn, som du er oprettet med på geocaching.dk.


For at skrive noget til de andre i chatrummet, skal du bare taste det og trykke på enter. (Hvis det ikke kommer frem, kan du lige klikke en enkelt gang i det brede hvide felt forneden, mellem chatten og der hvor der står "public" )


Du kan se hvem der er i rummet i listen til højre. For at skrive privat til en anden på listen, skal du bare dobbeltklikke på navnet i listen til højre. Så åbner en privatchat til vedkommende, og I kan skrive privat.

Mens du skriver privat, kan du ikke se hvad der sker i chatrummet, men du kan skifte frem og tilbage mellem private samtaler og chatrummet ved at klike. For at komme tilbage til chatrummet, skal du klikke på "#geocaching.dk" som står til højre for den grønne pil, der står "public" på. Og for at komme tilbage til privatchatten med f.eks. SuperGeo, skal du trykke på "SuperGeo" til højre for den grønne pil, som der står "private" på. Alle de personer du starter en privatchat med, vil komme til at stå ud fra "private" og alle de chatrum du går ind i kommer til at stå ved siden af "public" Hvis navnet på en chatter eller et rum er blå, er det det aktive vindue, altså den person/det rum du læser og skiver i lige nu. Er et navn rødt betyder det at nogen har skrevet noget der siden sidst du kiggede, og er det grønt betyder det at der ikke er skrevet noget siden sidst.


Eksempel:

Chat vejledning1.png

Her kan man se at jeg er i chatrummet #geocaching.dk (alle chatrum starter med #, og de står ud fra "public")

Og at jeg er ved at chatte med 3 personer privat: Hare-and-hounds, Pylle og Annarella. Der er også et vindue der hedder "Status" - det er et lidt nørdet vindue som man ikke har brug for at kigge på

"Pylle" er blå og dermed det aktive vindue (den man chatter med lige nu)

"Hare-and-hounds" er grøn, så han har ikke skrevet noget nyt siden sidst jeg kiggede

"#geocaching.dk" og "Annarella" er røde, så nogen har skrevet noget nyt i de vinduer siden sidst man kiggede.


Mere behøver du sådan set ikke at lære til at starte med, men man kan en masse andet, som du kan læse hvis du er intereseret i det:

Mere viden om IRC[redigér]

Her kommer nogle tips, tricks, forklaringer & IRC-kommandoer. Disse ting gælder uanset hvilken IRC-klient du bruger.

OP/ @ foran navnet /operatører[redigér]

De personer, som har @ foran navnet i en kanal er såkaldte kanaloperatører, også blot kaldet OP, og det betyder at de har lidt flere rettigheder i kanalen. F.eks. kan de sparke folk ud af kanalen, hvis de opfører sig grimt og banlyse dem helt fra kanalen i kortere eller længere perioder, hvis vedkommende gentagne gange opfører sig rigtig grimt. De kan også give operatørstatus til andre.

L og GeoBot[redigér]

Hvis du ser på listen over navne ser du chatterne i rummet, som hedder L og GeoBot. De er botter, dvs. ikke levende personer, men computerprogrammer, som er programmeret til at udføre forskellige opgaver på chatten.

GeoBot er geochattens bot, som er programmeret til at lave links til geowikien, cacher og trackables.

L er en bot, som drives af netværket Quakenet. L hjælper til i mange forskellige kanaler, hvor den bl.a. sørger for at ejerne af en kanal får OP (@ foran navnet) når de kommer ind, og at evt. ondsindede chattere ikke kan overtage kanalen. Der findes også en Quakenet Bot, der hedder Q.

Skriv hurtigt navnet på en anden chatter i kanalen[redigér]

For at skrive et navn på en anden chatter hurtigt, kan du taste de første 1-3 bogstaver i navnet og trykke på TAB (Tasten med pilene på lige over Caps Lock). Hvis der er flere i rummet der starter med de samme bogstaver, kan du bladre mellem dem ved at trykke på TAB flere gange.

Skift navn[redigér]

Hvis du har lyst til at skifte navn, f.eks. til SuperGeo, skriver du bare:

/nick SuperGeo

og trykker enter. Der er altid ca. 100.000 chattere online på Quakenet så mange navne vil være optagede og de kan ikke reserveres. Så vær lidt kreativ og brug gerne dit navn fra geocaching.com så folk kan regne ud hvem du er.

/me (lilla skrift)[redigér]

Hvis man skriver /me foran noget du skriver på chatten, bliver det skrevet på en speciel måde på chatten (ofte med lilla) og så betyder det at det ikke er noget man siger, men noget man gør. (F.eks. /me rødmer)

/join (gå til et chatrum)[redigér]

For f.eks. at gå til rummet/kanalen #geocaching.dk skriver man:

/join #geocaching.dk

Hvis man skriver navnet på et rum der allerede findes, går man dertil. Findes kanalen ikke bliver den oprettet og du får OP.

Forskellige IRC-kliener[redigér]

Her er nogle vejledninger til at besøge #geocaching.dk på Quakenet med forskellige klienter. Fælles for dem alle er at de først skal installeres og derefter sættes op til at komme på det rigtige netværk (der findes mange forskellige netværk, og den som chatten ligger på hedder Quakenet) og derefter skal du i det rigtige chatrum (på IRC kaldes chatrum for kanaler).

mIRC[redigér]

Virker til Windows.

Du kan istedet for at hente den officielle mIRC hente en tilpasset Geo-mIRC. Med den kan du efter installationen nøjes med at udfylde navn/nicknavn og trykke connect, og den husker herefter alle tilpasninger skrevet i denne mIRC vejledning. Du opfordres dog alligevel til lige at skimme nedenstående vejledning igennem.

Først skal du hente den nyeste version af af mIRC. Det kan du her (der er mange links men du vælger bare et i nærheden, f.eks. i Danmark) Åbn filen og installer - Det er let at installere, du klikker bare næste, accepter og installer hele vejen igennem installationen, og til sidst afslut.

Herefter skal du starte mIRC - der skulle gerne være kommet en genvej til det på skrivebordet og i menuen start.

Hver gang man starter mIRC, kommer der et lille vindue med et billede af ham der har lavet programmet. Man kan vælge at registrere mIRC hvis man vil slippe for dette, men det er ikke nødvendigt. Klik på "continue" (fortsæt).

Her første gang du starter programmet, skal du lige sætte nogle ting op, men så er det også sat op så du herefter bare kan starte programmet, trykke "continue" og så ryger du lige på chatten. :)


Du ser nu et vindue hvor der står mIRC options. Her skal du udfylde:

 • Full name - dit navn (f.eks. Børge) du behøver ikke skrive efternavn
 • Email Address - der er ingen grund til at skrive din email, bare skriv "bla" eller noget i stedet
 • Nickname - Her skriver du hvad du vil kaldes på chatten, f.eks. SuperGeo (det er en fordel hvis du vælger dit brugernavn fra geocaching, så folk kan se hvem du er)
 • Alternative - Hvis det nickname du ønsker at hedde er optaget af en anden på netværket, kan du her anføre et alternativ, f.eks. SuperGeo2

Nu skal du vælge "Options" ovre i de forskellige opsætningskategorier i venstre side.

 • Sæt flueben i "Connect on startup"
 • Fjern flueben fra "Pop up connect dialog on startup"

Herefter skal du vælge "Servers" ovre i de forskellige opsætningskategorier i venstre side. Der kan du se en lang liste over mange forskellige netværk. Du skal scrolle ned til du finder Quakenet, som du klikker på og trykker "select". Så ryger du tilbage til det vindue du skrev dit nick osv. i før.

Tryk på "Connect"-knappen.


Tillykke! - Du er nu logget på Quakenet, og mangler bare at komme ind i det rigtige chatrum.

Der poppede et vindue op med favoritkanaler. (chatrum hedder kanaler på IRC og de starter altid med et #). Men du vil selvfølgelig gerne ind i #geocaching.dk, som ikke er på listen, så du skal trykke på knappen "Add"

 • I feltet "channel" skriver du #geocaching.dk
 • Sæt flueben i "join on connect" (så vil du altid komme ind på geochatten når du starter mIRC, smart ikke?
 • Tryk "OK", så kommer du tilbage til listen over favoritrum, hvor #geocaching.dk nu er med.
 • Fjern fluebenet fra "pop up favorites on connect"
 • Dobbeltklik på #geocaching.dk i listen med favoritkanalerne.

Hurra!! Nu er alt sat op, og du er kommet ind på geochatten.

Hvis et eller andet gik galt eller ikke virkede under installation eller opsætning, kan du gå på webchatten på geocaching.dk og spørge om der er nogen der bruger mIRC, som vil hjælpe. Det er der sikkert. Du kan godt være på webchatten or mIRC på én gang.


Chatzilla[redigér]

Trillian[redigér]

Trillian er en instant messaging (IM) client til Windows, der understøtter flere forskellige protokoller. Programmet kan bl.a. benyttes til chat med kontaktpersoner der benytter AIM, ICQ, MSN Messenger/Windows Live Messenger, Yahoo! Messenger eller IRC.

Trillian findes i to versioner, den gratis Basic version, og den kommercielle Trillian Pro, hvor man har lidt flere muligheder.

For at forbinde til den danske geocachingchat, oprettes en ny Connection, hvor serveren er irc.quakenet.org. Herefter klikkes på [Change], og under "Perform Buffer" indtastes: "/join #geocaching.dk"

irssi[redigér]

Irssi er ikke ligefrem en "nybegynder"-klient, men er man lidt til det nørdede ofte en god klient.

Først skal du checke om du har quakenet som chatnet i ~/.irssi/config.

Der bør både være et server-direktiv som

 {
  address = "irc.quakenet.org";
  chatnet = "QuakeNet";
  port = "6667";
 }

og et chatnet-direktiv som

 QuakeNet = {
  type = "IRC";
  max_kicks = "3";
  max_modes = "3";
  max_msgs = "5";
  max_whois = "4";
  max_query_chans = "10";
 };

Dertil kan det være en god idé at have #geocaching.dk som en autojoin ved start af klienten med et channels-direktiv som

 { name = "#geocaching.dk"; chatnet = "QuakeNet"; autojoin = "yes"; }

Husk alle direktiv-separerende kommaer ;)

Herefter er det blot at starte klienten med

irssi -c quakenet

Hvis du ikke har sat #geocaching.dk til autojoin, kan du nu skrive

/join #geocaching.dk

Historien om chatten[redigér]

Chattens historie er kort og ugloværdig. IRC-kanalen #geocaching.dk på QuakeNet blev oprettet 14. januar 2005. De første mange dage var der kun tre faste brugere af kanalen og generelt var antallet af brugere under 10. Den 16. januar 2005 lykkedes det alligevel at få QuakeNets L-bot ind på kanalen. I slutningen af 2006 blev kanalen knyttet til geocaching.dk gennem en webinterface og dermed steg antallet af aktive brugere på kanalen ganske betragteligt.


Eksterne henvisninger[redigér]

kom ind i chatrummet igennem geo-map.dk


IRC-klienter[redigér]