GPS-almanak

Fra Geowiki
Spring til navigation Spring til søgning

GPS-almanakken er en beskrivelse af hvilke GPS-satellitter der er i drift, hvilken tilstand de i øvrigt er i, og i store træk hvor på himlen de befinder sig hvornår. GPS-almanakken opdateres løbende, men den kan i øvrigt anses for forældet efter nogle få uger.

En GPS-modtager bruger først og fremmest GPS-almanakken i forbindelse med opstart. Almanakken bruges til at afgøre hvilke satellitter GPS-modtageren bør forsøge at få kontakt med først for at kunne navigere efter dem. Denne beslutning træffes ved at sammenholde GPS-modtagerens seneste kendte position med GPS-almanakken.

GPS-almanakken udsendes løbende af alle GPS-satellitterne. Det tager 15 minutter at transmittere hele almanakken. En GPS-modtager som ikke har en gyldig almanak, vil derfor kunne blive forsinket i 15 minutter ved opstart. Dette fænomen indtræffer især i nye GPS-modtagere og i GPS-modtagere som ikke var været i brug i mange uger.

Navigationsappen i en smartphone vil somme tider kunne hente GPS-almanakken over internettet. I så fald vil forsinkelsen ved opstart uden GPS-almanak kunne reduceres til få sekunder.

Se også[redigér]