Flåt

Fra Geowiki
Spring til navigation Spring til søgning
Skovflåt

Flåten er en lille mide, som suger blod fra dyr og mennesker. Flåten kaldes ofte fejlagtigt for tæge, men tæger suger ikke blod - de er fredlige insekter med 6 ben, mens flåten er en mide med 8 ben. Som geocacher færdes man meget i de danske skove, og der vil man nok før eller siden møde dette lille blodsugende dyr.

Hvordan bider de[redigér]

Flåterne sidder gerne i højt græs eller underskov. Når et menneske går forbi, kan flåten mærke det og kravler over på en. Derfra kan den kravle rundt længe for at finde et dejligt sted at sidde og suge blod. Man mærker normalt slet ikke at man bliver bidt selvom de bliver siddende i flere dage. Flåterne elsker især at sidde i armhuler, lysken, bag ørerne eller andre steder hvor der er mørkt og fugtigt, men de kan finde på at sidde hvor som helst. Hvis ikke man gør noget, bliver den siddende til den er mæt hvorefter den falder af af sig selv.

Ved flåtbid[redigér]

Det anbefales at fjerne flåter indenfor 24 timer fra den har bidt sig fast, da flåten kan være bærer af to sygdomme, Borreliose og TBE, men Borreliose, som er meget hyppigere end TBE, overføres først når flåten har siddet i over et døgn og suget blod. Så husk at tjekke dig selv og dine børn når I har været i skoven og fjern eventuelle flåter så snart du opdager dem.


Man kan fjerne flåter ved at bruge en pincet, lange negle eller man kan købe en speciel flåttang på apoteket. Grib fat om flåtens hoved så langt inde mod huden som muligt - undgå at klemme flåtens maveindhold med eventuelle sygdomme ud og dermed ind i biddet. Hiv langsomt og sejt til, indtil den slipper. Kommer hovedet eller munddelene ikke med i første omgang, fjernes de med en pincet.

Gamle husråd om at smøre med olie, vaseline eller andet snask er en dårlig idé, da det kan få flåten til at sprøjte sit maveindhold ud og af samme grund bør man heller ikke forsøge at nulre flåten af.

Hvis du er blevet smittet med Borrelia-bakterierne, vil du efter et par dage, eller helt op til 3 uger efter, se de første symptomer. Der kommer en rød ring omkring biddet på størrelse med en 5 krone og/eller influenzalignende symptomer. Da bør du tage til din læge, som så kan tage en blodprøve for at se, om du er blevet smittet. Hvis blodprøven viser, at der er overført Borrelia, kan du blive behandlet med antibiotika og dermed slippe uden mén.

Hvordan undgår jeg flåtbid?[redigér]

Hvis du helt vil undgå flåtbid, må du holde dig væk fra skovene undtagen i vintermånederne, for flåterne er kun aktive ved temperaturer over 4-5°[1]. Dette er dog en kraftig overreaktion da chancen for at få sygdomme fra flåtbid er så lille, og fjerner man flåter inden 24 timer, er risikoen stort set elimineret.

Hvis du vil minimere risikoen for flåtbid, kan du gå med lange bukser og strømperne udenpå, når du går i naturen i højt græs eller underskov. Derved kan flåterne kun kravle rundt uden på bukserne og ikke komme til din hud. Når du kommer hjem efter en skovtur kan du tage et bad og skifte tøj og derved skille dig af med eventuelle flåter som kravler rundt og leder efter et godt sted at bide.

Eksterne henvisninger[redigér]