Favorit

Fra Geowiki
(Omdirigeret fra Favoritter)
Spring til navigation Spring til søgning

Favorit-begrebet (engelsk: favorite) er et system som er indbygget i geocaching.com, hvor geocachere har mulighed for at udnævne en cache de har fundet, til en af deres favoritter (også kaldet at give den et favoritpoint). Det fremgår øverst på cachesiden hvor mange favoritpoint cachen har fået. Grundideen er at en cache med mange favoritpoint eller med et stort antal favoritpoint i forhold til antallet af gange cachen er fundet, i højere grad tilbyder en særlig oplevelse end cacher der har få eller slet ingen favoritpoint.

Det er kun premium members hos geocaching.com der har mulighed for at tildele favoritpoint. Man har ét point at tildele for hver 10 cacher man har fundet, og man kan højst tildele ét point til hver cache. Favoritpointene kan til enhver tid tages tilbage og eventuelt tildeles en anden cache.

Antallet af favoritpoint fremgår af mange af de søgninger der tilbydes på geocaching.com, og man kan også sortere søgeresultatet efter antal favoritpoint. GSAK kan håndtere favoritpoint fra og med version 8.

Favoritsystemet var tidligere (og er i nogen grad stadig) bygget op omkring farven blå. Derfor kaldes et favoritpoint også for en blå pind eller et blåt point. Favoritpoint vises også ved hjælp af hjertesymboler.

Eksempel på søgning efter cacher med mange favoritpoint[redigér]

Eksemplet går ud på at søge efter alle cacher inden for 5 km af Slagelse, sorteret så cacherne med flest favoritpoint vises først.

Gå ind på geocaching.com, HIDE & SEEK A CACHE:

  • Seek a Cache...
  • by Address: Slagelse
  • 5 Kilometer(s) Radius
  • Go
  • Klik på favoritsymbolet Icon fav.png i overskriften for søgeresultatet.

Se resultatet.

Historie[redigér]

Favoritsystemet blev indført i december 2010. Mange af de geocachere der var aktive dengang, har slet ikke – eller kun i begrænset omfang – tildelt favoritpoint baseret på deres fund fra før systemet blev indført. Cacher der er væsentligt ældre end december 2010, vil derfor ofte have færre favoritpoint end de ville have haft hvis systemet havde eksisteret i hele cachens levetid.

Wilson-liste[redigér]

En Wilson-liste er en særlig måde at rangere geocacher på. Placeringen af en geocache på en Wilson-liste afhænger både af antallet af favoritpoint og af hvor mange gange cachen er fundet af geocachere der har mulighed for at give favoritpoint. Wilson-lister kan hentes hos Project Geocaching.

Wilson-scoren for en geocache tager udgangspunkt i antallet af favoritpoint delt med antallet af premium members der har fundet cachen. Det giver et tal mellem 0 % og 100 %. Dette tal bliver så reduceret noget. Reduktionen er lille hvis der er mange premium members der har fundt cachen, men den er temmelig stor hvis kun få premium members har fundet cachen.

Den grundlæggende ide er at andelen af favoritpoint er et mere sikkert udsagn jo flere fund den er baseret på.

Se også[redigér]

GCVote er et andet system til at give geocacher bedømmelser - uafhængigt af geocaching.com.

Eksterne links[redigér]