Bygge Wherigo Cartridge

Fra Geowiki
Spring til navigation Spring til søgning

Indledning[redigér]

Denne side er ikke en begyndervejledning i at lave Wherigo Cartridges. Men der er henvisning til video tutorials, og en lang række tips til hvad man bør gøre og hvad man bør undgå. Det kræver ikke dybe programmeringskundskaber at lave en Wherigo Cartridge, men det kræver noget tid og øvelse.

Wherigo Buildere[redigér]

For at bygge en cartridge, skal man bruge en builder. Der findes flere, men de fleste bruger kun en, for de er ret forskellige, så det er et stort arbejde at lære dem alle at kende.

Hjælp til at komme igang med UrWigo[redigér]

Urwigo er de flestes favorit. God, brugervenlig og stabil. Gode testmuligheder. Hvis man gerne vil have lidt hjælp til at komme igang med selv at lave en cartridge er der hjælp at hente, da Voller har lavet en række videotutorials til UrWigo.

Objekter i opbygningen af spillet[redigér]

En wherigo cartridge bygges op af en række objekter. Her er de listet med engelske navne. I de efterfølgende afsnit bruges de engelske navne.

 • Cartridge. Hele spillet.
 • Zones. Kan ses i menuen når man spiller, hvis de er synlige. Et område i terræn hvor cartridge spilles.
 • Characters. Personer, der kan opholde i zoner. Kan ses i menuen når man spiller, hvis de er synlige. Du kan interagere med characters, f.eks tale med.
 • Items. Genstande, der kan være i en zone eller i din rygsæk (inventory). Kan ses i menuen når man spiller, hvis de er synlige. Du kan interagere med items, f.eks. samle op.
 • Tasks. Kan ses i menuen når man spiller, hvis de er synlige. Opgaver, du skal løse eller har løst.
 • Variables. Usynlige for spilleren. Bruges til at gemme f.eks tal eller tekster under spillet.
 • Inputs. Du kan bede spilleren indtaste en oplysning under spillet. F.eks. en observation, han skal gøre.
 • Timers. Usynlige for spilleren. Bruges til at få noget bestemt til at ske efter en given tid. Det kan f.eks. være en maksimal tid til at gennemføre en opgave, eller ekstra hjælp efter et stykke tid.
 • Functions. Usynlige for spilleren. Bruges til at samle kode i. Måske fordi den samme kode skal bruges flere steder, eller til at strukturere din kode i mindre overskuelige stykker.
 • Media. Typisk billeder. Hvis f.eks. en character, item, zone eller task skal vises med et billede, skal der oprettes et media med billedet. Media kan også vises i dialoger og andre steder. Media kan også være lyde eller tekster. Husk at lyde ikke fungerer med Garmin GPS.
 • Lua. For den avancerede cartridge designer. I sidste ende bliver alt du laver oversat til Lua. Men man kan selv lave Lua kode for at opnå ting, som man ikke kan normalt i builderen.

Ting man bør huske[redigér]

Der er ting man bør gøre for alle de cartridges, man laver.

 • Completion Code (Unlock code)

Når et spil slutter, bør man kode 2 ting. Man bør sætte cartridgens complete = true, og man bør vise en unlock code. En Unlock code gør det muligt for den der har gennemspillet din cartridge at logge det på www.wherigo.com. Det kaldes at 'Låse cartridgen op / Unlock cartridge. Det har ikke noget at gøre med at logge på www.geocaching.com. Man kan logge begge steder. Man kan f.eks. lave et Unlockcode item i inventory, som man skriver teksten ind i ved afslutning. Men kan også logge gennemførslen ved at uploade den spillede cartridge (*.gws filen), men ikke alle afspildere understøtter dette. Androids Whereyougo gør f.eks. ikke. Så du bør altid give brugeren en Unlock code.

 • Test af cartridges

Test er enormt vigtigt for at give spillerne en god oplevelse. Mange har prøvet at en wherigo går ned efter lang tids spil, og hvis der ikke er gemt undervejs, skal man starte forfra. Eller give op. Få nogle venner til at hjælpe dig med test. Lav evt. først en version med alle zones nær dit hjem, så du nemmere kan teste nogle gange. Og test så i det rigtige område til sidst. Husk at teste både den gennemspilning du forventer, men også andre scenarier. Og test på så mange platforme som du kan komme i nærheden af (Android, iPhone, Garmin)

 • Auto save

Spillere kan selv gemme undervejs, men det glemmer man nemt. Kod autosave ind i cartridgen, så man kun mister kort tid hvis den går ned undervejs.

 • Versionsnumre

Det er en god idé at bruge versionsnumre. De skal angives både i builder og på wherigo.com. Versionsnumre kan være nyttige hvis man bliver kontaktet af en spiller, der har oplevet problemer. Måske bruger han en gammel version? Spillerne kan også se om der er kommet ny versioner, de bør hente.

 • Cachebeskrivelsen.

Der bør altid være et link præcist til download af cartridge. i cachebeskrivelsen Skriv gerne cirka spilletid. Opfordre til tilbagemelding.

 • Billeder

Billeder er godt. De gør cartridgen mere levende og sjovere. Brug evt. samme billeder i cachebeskrivelsen og cartridgen og cachebeskrivelsen HUSK at mange billede fra nettet er beskyttet af copyright. Sæt dig ind i reglerne for billedeformater. JPG på maksimalt 230*230 pixels er normalt fint. Lan små versioner af billederne til ikoner for karakterer, zoner og rygsækken

 • Zoner

Lav dem ikke for små. Gerne mindst 25m og gerne med 25m afstand.


Ting, der kan give mere spændende cartridges[redigér]

 • Usynlige zoner.

En zone kan godt være aktiv, men usynlig. Det kan give overraskelser.

 • Timere.

Du kan f.eks give en bruger en maks tid til at gøre noget. Måske nå til næste zone. Miske et hint, når der er gået lidt tid.

 • Ulineære cartridges.

Altså en cartridge, hvor der ikke kun er en vej igennem, men hvor man selv kan bestemme rækkefølgen eller springe trin over hvis man gør noget bestemt.

 • Input bokse,

til at skabe dialog med spilleren. Svare på spørgsmål, finde oplysninger.


Flere sprog[redigér]

Overvej om du vil kode til flere sprog, især i touristområder. Det er et stort ekstraarbejde. Lav hellere en cartridge med flere sprog end flere cartridges med et sprog hver. Det sidste er meget tungt at vedligeholde. Hvis du bygger en cartridge til flere sprog, kan du også skifte navn på objekter, hvis bruger skifter sprog.

Completion Code[redigér]

Completion kode finder du under player: "Player.Completion code". Hvis du har oprettet et item du kalder "Unlock Key kan du lavet denne kode når spillet er slut: Unlock Key.Description = Player.Completion Code

Ting man bør undgå[redigér]

Eksempel på hvordan man kan undgå at en cartridge går ned i en tekst input boks (Urwigo)

Det er desværre ikke altid nemt at lave en cartridge, der altid virker, uanset om den bliver kørt på en Garmin, en iPhone eller en android. Der er desværre funktioner, der ikke understøttes af alle playere, og der er ting man bør undgå, hvis man vil lave en stabil cartridge. Her er en liste over ting du bør undgå. Listen er ikke komplet.

 • Undgå On Click events til items, characters, tasks og zones. On Click events får Garmin enheder til at gå ned eller springe koden over. Brug i stedet Kommando til genstande og characters. On Click kan bruges uden problemer i dialog/beskedbokse.
 • Undgå Commands til zone og task . For Garminenheder vises kommandoknapperne kun ved characters og items. Brug i stedet Commands til items og characters
 • Undgå Urwigo kommandoen Save and Close Game. Den virker ikke på alle enheder. Men brug meget gerne gemme kommandoen Save Game passende steder i cartridgen.
 • Undgå mere end 6 Kommandoer for items eller characters . iPhone-afspiller fejler tilfældigt ved mere end 6 kommandoer.
 • Undgå over 850 tegn (herunder linieskift) i tekster. Det kan de let føre til et nedbrud. Dele af længere tekster op i flere Messages eller i en dialogboks med flere sider i en Dialog.
 • Brug kun Show Screen til Main Screen - ikke, for eksempel til tesk eller zone. Det får Garmin enheder til at gå ned. Show Object Details fungerer uden problemer.
 • Undgå mere end 7 aktive zoner . Generelt er det bedst kun at aktivere nødvendige zoner. Der kan godt være flere end 7 zoner, blot de ikke er aktive samtidig. Avancerede brugere kan med LUA ændre zoner (placering og størrelse) dynamisk. Brug helst enkle zoner, f.eks. firkantede, ikke mangekantede.
 • Undgå specialtegn, so danske æ, ø, å. De vises forkert, ofte som ?
 • Undgå åbne Input samtidig med Zone-OnEnter og OnExit. Det får i mange tilfælde spillet til at gå ned. Hvis inputfeltet er åbent mens man går ind i eller ud af en zone, der udløser en besked, går spillet i mange tilfælde ned. Problemet findes ikke hvis man skal indtaste et nummer. Tekster giver problemet. Der findes en enkel måde at undgå problemet på, se billedet.
 • Undgå input på mere end 18 karakterer. Det er ikke understøttet af Garmin.
 • Billeder bør være jpg 24bpp max 230 pixels brede. Andet giver problemer på især Garmin. Husk at store billeder kan medføre at man skal rulle op og ned for at se hele billedet og eventuel tekst.
 • Vær opmærksom på, at iPhone Wherigo Playeren ikke automatisk opdaterer billede og tekst for det objekt, der aktuelt vises på skærmen (f.eks. en zone), hvis man ændrer værdien for billedet eller teksten. I dette tilfælde er det nødvendigt, at kalde Show Object Details for at få opdateret billedet og/eller teksten.

LUA eksempler[redigér]

Afsnit ikke færdigt