Autorouting

Fra Geowiki
Skift til: Navigation, Søgning

I modsætning til "almindelig" routing, hvor man på forhånd lægger en rute med at antal positioner (waypoints) ned i en GPS enhed uden kort, er autorouting en facilitet der benytter sig af kortet i GPS enheden.

Autorouting i en GPS enhed betyder at den er i stand til selv at beregne en rute fra den position man for øjeblikket befinder sig på, til den slutposition man ønsker at navigere til. Autorouting vil benytte det kortmateriale der findes i GPS enheden (indbygget eller "uploaded") til at finde de veje man skal køre ad for at komme til bestemmelsesstedet. Den vil ofte fortælle en hvornår man skal dreje etc. (turn-by-turn navigering) med et lydsignal. Hvis man kommer til at køre forkert og kommer udenfor den beregnede rute, vil enheden hurtigt lave en ny rute fra den nuværende position.

Man kan ofte konfigurere autorouting til om den skal finde den korteste eller hurtigste vej. Det sker udfra kortmaterialets oplysninger om vejtyper og den hastighed man forventes at kunne holde på disse. Man kan nogen gange ændre hastigheden på de forskellige vejtyper og derved optimere ruteberegningen til ens egen kørestil.

For at benytte autorouting, skal GPS enheden altså være i stand til det og kortmaterialet skal indeholde den nødvendige information.

For eksempel findes der to slags kort til Garmin enheder, dels Road&Recreation eller MetroGuide uden autorouting information, dels City Select eller City Navigator med. De sidste er ofte dyrere og kræver at man køber en oplåsningskode for at man kan benytte dem. Der er imidlertid hjælp at hente på nettet hvis man har et "billigt" kort og en GPS der kan autoroute; der er flere der med held har lagt den nødvendige information på kortet med programmer beskrevet på Brighthand og MetroWizzz, se evt. mere på geocaching.dk Forum.