Vejledning til at gemme en cache

Fra Geowiki
Spring til navigation Spring til søgning

God idé at finde et par stykker først

Finde et egnet sted

Vælge type

Vælge størelse og beholder

cachestørrelse

Gemme cachen

camouflage


Oprette cachen på geocaching.com

Skrive cachebeskrivelse

Indsætte billeder i cachebeskrivelsen

Før du begynder at lægge billeder på dine cachebskrivelser, skal du sørge for at dine billeder er i den rette størrelse og i et brugbart filformat.

Som regel vil der være tale om billeder du selv har taget med dit digitalkamera. Disse billeder på adskillige MegaPixels er alt for store til web-sider. Du kan bruge et billedredigeringsværktøj til at formindske dine billeder.

Eksempler på FreeWare (gratis) redigeringsprogrammer til Windows:
IrfanView
FastStone Image Viewer

Funktionen du skal bruge i disse programmer hedder "Resize / Resample". Herefter vælges File + Save as. Filtypen skal være JPG (JPEG).

Hvis du ønsker en helt simpel funktion til ændring af billeders størrelse, hvor operationen aldrig er længere væk end et højreklik, kan du benytte:
Photo Gadget

Uanset værktøj, så sørg for, når du ændrer størrelsen af et billede, at "Keep Aspect Ratio" er tilvalgt, således at proportionerne (som regel 4:3) bevares.

Billeder på geocaching.com må maksimalt have en bredde på 600 pixels. Af hensyn til de brugere af web-stedet, der benytter et mindre browservindue, bør billeder næppe være bredere end 400 - 500 pixels.

Filstørrelsen må ikke overskride 125 KB. Når man gemmer et billede i JPG-format, kan man under avancerede indstillinger eksperimentere med forholdet mellem komprimeringsgrad og billedkvalitet.

Hvis du ønsker at benytte billeder du har fundet på internettet, skal du huske at indhente tilladelse hertil. Offentliggjorte billeder er, med mindre andet er angivet, altid ophavsretligt beskyttede.

Når du vil lave avancerede cachebeskrivelser, skal du være indstillet på, at dette ikke kan gøres i en arbejdsgang. Du kommer til flere gange at skulle redigere og sende (Submit), for efterfølgende at kontrollere resultatet i din browser. Det er derfor en god ide, indtil du er færdig, i online formularen at fjerne fluebenet ved "Yes, this listing is active".

For at få billeder vist i beskrivelsen, skal denne sættes op i HTML. Du skal derfor sætte flueben ved "The descriptions below are in HTML".

Billeder der vises på internettet skal fysisk placeres på en web-server. Det letteste er at uploade dine billeder til beskrivelsen på geocaching.com. Når du har oprettet beskrivelsen med type, størrelse, nickname, koordinat o.s.v., kan du klikke på "View listing" for at se beskrivelsens foreløbige udseende. Her kan du så klikke på "upload images". Udpeg billedet, skriv en kort titel og klik Upload. Vend tilbage til cachebeskrivelsen og find linket til billedet. Nogle gange kommer linket først frem efter nogle minutters forsinkelse. Hvis dette er tilfældet, skal du klikke på browserknappen Opdater/Genindlæs til du ser billedlinket.

Når du skriver tekst i HTML skal hvert tekstafsnit mærkes op som afsnit. Der skal være et <p> som indledning til hvert afsnit, og et </p> som afslutning på hvert afsnit.

Eksempel:
<p>Skatten i mosen.</p>
<p>Denne cache er gemt i en mose. I våde perioder kan det være nyttigt at medbringe gummistøvler.</p>

Billeder kan indsættes v.h.a. <img>. Det er klart at dette HTML-mærke skal have mindst et argument, nemlig src (source) - billedets kilde-fil.

Adressen på kilde-filen finder du ved at højreklikke på billedlinket og vælge Kopier genvej / Kopier link-adresse

Eksempel: <img src="http://img.geocaching.com/cache/f43fe3d0-aa6f-47d1-83da-652514865141.jpg">

Du indsætter adressen mellem " og " ved at taste Ctrl + V

Desuden er det almindeligt at anvende argumenterne height og width. Du har selv, da du formindskede billedet, valgt værdierne for disse argumenter. Bemærk: Det er bedst at uploade billedet i den angivne størrelse.

Eksempel: <img src="http://img.geoca..." height="250" width="300">

I gyldig HTML skal der altid være en alternativ tekst, som kan vises hos brugere der ikke anvender/viser grafik. Eksempel: <img src="http....." height="250" width="300" alt="Billede fra mosen">

Du kan tilføje designegenskaber v.h.a. style. F.eks. at billedet ikke skal vises med ramme, at det skal placere sig til venstre for teksten og at der skal være en højre margen. Eksempel: <img src="http....." height="250" width="300" alt="Billede fra mosen" style="border: none; float: left; margin-right: 0.5em;">

Anmelde cachen til SNS

Vedligeholdelse af cachen

mugglet

Eksterne henvisninger

Din første cache af ElwoodB

Sådan opretter du en ny cache af dk-kronborg

5procent.png Denne artikel er kun påbegyndt.
Hvis du ved mere om emnet kan du hjælpe Geowikien ved at udvide den.