Spoiler

Fra Geowiki
Version fra 12. mar 2015, 09:56 af Jens (Diskussion | bidrag) Jens (Diskussion | bidrag) (→‎Eksempler: Eksempler redigeret for at undgå misforståelser)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Spring til navigation Spring til søgning

En spoiler er en afsløring af hvor en cache er gemt. Det kan f.eks. være et spoilerbillede, som viser hvor cachen er, en afslørende bemærkning om hvor cachen er gemt, eller hvordan en mystery eller multi-cache løses. Spoileren kan være mere eller mindre afslørende.

Nogle cacheejere ønsker ikke at folk kommer med spoilere, så man kan risikere at de sletter ens log eller billede. Det har de ret til, da de bestemmer hvor svær deres cache skal være. Andre cacheejere accepterer at logningerne indeholder spoilere. De fleste er enige om at det er god skik at markere spoilere tydeligt, så folk ikke kommer til at læse dem ved et uheld.

  • Hvis loggen indeholder spoilere kan den krypteres ved at krydse af under logfeltet i rubrikken "Encrypt this log entry". Herved kodes hele indlægget med ROT13, så den ikke er umiddelbart læsbar, men kan afkodes ved at trykke "decrypt" på den specifikke log. Det er samme metode der anvendes ved hints.
  • Hvis kun noget af loggen skal krypteres kan det gøres ved at sættes skarpe parenteser [ ] uden om det der ikke skal krypteres, samt at markere kryptering under logfeltet.
  • Spoiler-billeder markeres ved at skrive SPOILER i navnet og eller beskrivelsen af billedet.

Spoilere kan være til stor glæde for andre geocachere, hvis de er ude at lede efter en cache, som de ikke kan finde og hintetcachesiden ikke er hjælp nok.

Der findes et program (SpoilerSync), der går ind og læser på en GPX eller LOC fil udtrukket fra geocaching.com, og for hver cache henter billeder med navn "spoiler" ned i en lokal folder. Denne folder kan så kopieres over på en PDA, således at man kan medbringe fotografierne når man er ude og geocache.

Cacher der hedder noget med spoiler[redigér]

Mange mysterycacher hedder noget med spoiler. Fælles for dem er at cachebeskrivelsen indeholder et billede, og det er et led i løsningen af cachens opgave at finde ud af hvor billedet er taget henne.

I de ældste cacher af denne slags er der tale om et egentligt spoilerbillede, hvor cachen er gemt på det sted billedet forestiller. I yngre cacher af denne slags er forbindelsen til den egentlige betydning af ordet spoiler ofte udvandet, så billedet bare er et trin i opgaveløsningen.

Cachegodkenderne har meddelt i marts 2015 at en spoilercache kun kan godkendes hvis der er et element af brug af GPS i cachen. Dette element kan fx være i form af en projektion fra det sted billedet viser, hvor projektionen ikke er så kort at den kan klares på stedet. en tommelfingerregel er mindst 50 m. Det kan også være ved hjælp af koordinater som findes i en geotjekker.

Eksempler[redigér]

Historiske eksempler på cacher der ikke længere ville kunne godkendes[redigér]