Forskel mellem versioner af "Papirløs geocaching"

Fra Geowiki
Spring til navigation Spring til søgning
(Introducerer begrebet 'online-geocaching')
Linje 1: Linje 1:
Ved '''papirløs geocaching''' har man cachebeskrivelserne med ud på skattejagt, men ikke på papir. Man har i stedet lagt [[cachebeskrivelse]]rne ind i sin [[GPS-modtager|GPS]], [[PDA]], mobiltelefon eller lignende. For at få overført disse informationer automatisk kan man fx lave en [[PQ|pocket query]] som downloades til PDA'en og indlæses i et program (fx [[GSAK]], [[GpxSonar]] eller [[CacheMate]]), der kan vise informationen og bruges til at registrere oplysinger om fundet, udveksling af TB'er eller andre bytteting.
+
Ved '''papirløs geocaching''' har man en kopi af cachebeskrivelserne med ud på skattejagt, men ikke på papir. Ved '''online-geocaching''' har man direkte adgang til cachebeskrivelserne via internettet mens man er af sted.
 
 
Man kan også bruge [[Spoilersync]] til at udtrække [[spoiler]]billeder fra cachebeskrivelserne, så man har en ekstra hjælp hvis man ikke kan finde cachen.
 
 
 
En anden mulighed for papirløs geocaching er at have internetadgang med på turen.
 
 
 
Flere af [[Garmin]]s GPS-modeller ([[Garmin Colorado|Colorado]], [[Garmin Oregon |Oregon ]] og [[Dakota]]) har indbygget papirløs geocaching. Når man overfører en cache til GPS'en, følger cachebeskrivelsen med, inklusive sværhedsgrader, størrelse, hint og de fem seneste logninger.
 
 
 
Papirløs geocaching med en PDA kan også håndteres mere manuelt ved at gemme cachebeskrivelserne manuelt fra en browser på en PC til PDA'en, men så kræver forberedelserne længere tid.
 
 
 
Der findes også enkelte programmer til [[Mobiltelefon]]er, der via GPRS kan hente cacheoplysninger direkte fra geocaching.com. Disse programmer er blandt andet [http://www.geocachenavigator.com/ Trimble Geocache Navigator], [http://www.geocaching.com/iphone/default.aspx Groundspeak's Geocaching iPhone Application] og [[Geoscout]].
 
  
 
==Teknisk udvikling i korte træk==
 
==Teknisk udvikling i korte træk==
Linje 30: Linje 20:
  
 
===Papirløs håndtering af cachebeskrivelser===
 
===Papirløs håndtering af cachebeskrivelser===
Næste trin er at forberede turen hjemmefra ved at overføre cachebeskrivelerne til en [[PDA]] eller lignende computer, som man kan have med sig i marken. Man kan nu undvære papiret, og med det rette software hos geocaching.com og på computeren eller PDA'en bliver det overkommeligt at have hundredvis af cachebeskrivelser med sig på tur.
+
Næste trin er at forberede turen hjemmefra ved at overføre cachebeskrivelerne til en [[PDA]] eller lignende computer, som man kan have med sig i marken. Man kan nu undvære papiret, og med det rette software hos geocaching.com og på computeren eller PDA'en bliver det overkommeligt at have hundredvis af cachebeskrivelser med sig på tur. Her er der tale om ''papirløs geocaching''.
  
 
===GPS'er med håndtering af cachebeskrivelser===
 
===GPS'er med håndtering af cachebeskrivelser===
Linje 36: Linje 26:
  
 
===Internetadgang på turen===
 
===Internetadgang på turen===
Efterhånden som trådløst internet med bredbånd blev udbredt, blev det muligt at hente selve cachebeskrivelsen, komplet med billeder og de sidste aktuelle logninger, direkte fra internettet ude på turen.
+
Efterhånden som trådløst internet med bredbånd blev udbredt, blev det muligt at hente selve cachebeskrivelsen, komplet med billeder og de sidste aktuelle logninger, direkte fra internettet ude på turen. Her er der tale om ''online-geocaching''.
  
 
===Internetadgang og GPS i samme apparat===
 
===Internetadgang og GPS i samme apparat===
 
På en smartphone med de rette apps kan man forene de to tekniske hovedelementer i geocaching, så man henter cachebeskrivelser ude på turen og siden navigerer efter dem, alt sammen inden for samme apparat. Det betyder at man finde de fleste [[traditional]] cacher og [[multi-cache]]r uden nogen særlig forberedelse hjemmefra.
 
På en smartphone med de rette apps kan man forene de to tekniske hovedelementer i geocaching, så man henter cachebeskrivelser ude på turen og siden navigerer efter dem, alt sammen inden for samme apparat. Det betyder at man finde de fleste [[traditional]] cacher og [[multi-cache]]r uden nogen særlig forberedelse hjemmefra.
 +
 +
==Hjælpemidler til papirløs geocaching og online-geocaching==
 +
 +
''Dette afsnit er præget af at det er oprindeligt skrevet i 2007 - der trænger kraftigt til opdatering.''
 +
 +
Ved ''papirløs geocaching'' har man lagt en kopi af nogle [[cachebeskrivelse]]r (elle dele af dem) ind i sin [[GPS-modtager|gps]], [[PDA]], mobiltelefon eller lignende. For at få overført disse informationer automatisk kan man fx lave en [[PQ|pocket query]] som downloades til PDA'en og indlæses i et program (fx [[GSAK]], [[GpxSonar]] eller [[CacheMate]]), der kan vise informationen og bruges til at registrere oplysinger om fundet, udveksling af TB'er eller andre bytteting. Man kan også flytte oplysningerne fra sin pocket query direkte til sin gps.
 +
 +
Der findes programmer som [[Spoilersync]] til at udtrække [[spoiler]]billeder fra cachebeskrivelserne, så man har en ekstra hjælp hvis man ikke kan finde cachen.
 +
 +
Flere af [[Garmin]]s GPS-modeller ([[Garmin Colorado|Colorado]], [[Garmin Oregon |Oregon ]] og [[Dakota]]) har indbygget mulighed for papirløs geocaching. Når man overfører en cache til GPS'en, følger cachebeskrivelsen med, inklusive sværhedsgrader, størrelse, hint og de fem seneste logninger.
 +
 +
''Online-geocaching'' kræver typisk en app til en [[mobiltelefon]]er, der kan hente cacheoplysninger direkte fra geocaching.com. Disse programmer er blandt andet [http://www.geocachenavigator.com/ Trimble Geocache Navigator], [http://www.geocaching.com/iphone/default.aspx Groundspeak's Geocaching iPhone Application] og [[Geoscout]].
  
 
== Links ==
 
== Links ==

Versionen fra 15. mar 2011, 11:03

Ved papirløs geocaching har man en kopi af cachebeskrivelserne med ud på skattejagt, men ikke på papir. Ved online-geocaching har man direkte adgang til cachebeskrivelserne via internettet mens man er af sted.

Teknisk udvikling i korte træk

Siden geocaching begyndte i maj 2000, har det handlet om at forene to tekniske aspekter:

  • Håndtering af cachebeskrivelser via internettet (World Wide Web)
  • Navigering i terrænet ved hjælp af GPS

De tekniske muligheder for at forene de to aspekter har gennemgået en så kraftig udvikling siden maj 2000 at nye geocachere måske slet ikke forestiller sig hvordan det engang var. Et gennemgående træk i den tekniske udvikling har været at det kræver mindre og mindre forberedelse at tage af sted på en tur for at finde geocacher.

Cachebeskrivelsen på papir, manuel indtastning

Da geocaching begyndte, gjorde man typisk sådan her:

  • Hjemme: Hent cachebeskrivelsen på en stationær computer, og skriv den ud.
  • Hjemme, eller på turen: Indtast koordinaterne i en håndholdt GPS.
  • På turen: Find cachen.
  • Hjemme igen: Log besøget på cachesiden på en stationær computer.

Elektronisk overførsel af koordinater

Det første tekniske udviklingstrin var muligheden for at overføre koordinaterne elektronisk fra en computer til GPS'en. Det krævede en GPS med computerforbindelse og det fornødne software, både hos geocaching.com og på computeren. Det er mere effektivt end indtastningen, og man undgår også de ærgerlige forgæves søgninger der skyldes fejlindtastninger.

Papirløs håndtering af cachebeskrivelser

Næste trin er at forberede turen hjemmefra ved at overføre cachebeskrivelerne til en PDA eller lignende computer, som man kan have med sig i marken. Man kan nu undvære papiret, og med det rette software hos geocaching.com og på computeren eller PDA'en bliver det overkommeligt at have hundredvis af cachebeskrivelser med sig på tur. Her er der tale om papirløs geocaching.

GPS'er med håndtering af cachebeskrivelser

GPS'erne blev udvidet med mulighed for håndtering af selve cachebeskrivelserne. Man kunne derved undvære PDA'en, og i stedet overføre hundredvis af cachebeskrivelser direkte til GPS'en, inklusive koordinaterne. Ofte er det kun tekst der kommer med i GPS'erne, så man har ikke glæde af billederne i cachebeskrivelserne.

Internetadgang på turen

Efterhånden som trådløst internet med bredbånd blev udbredt, blev det muligt at hente selve cachebeskrivelsen, komplet med billeder og de sidste aktuelle logninger, direkte fra internettet ude på turen. Her er der tale om online-geocaching.

Internetadgang og GPS i samme apparat

På en smartphone med de rette apps kan man forene de to tekniske hovedelementer i geocaching, så man henter cachebeskrivelser ude på turen og siden navigerer efter dem, alt sammen inden for samme apparat. Det betyder at man finde de fleste traditional cacher og multi-cacher uden nogen særlig forberedelse hjemmefra.

Hjælpemidler til papirløs geocaching og online-geocaching

Dette afsnit er præget af at det er oprindeligt skrevet i 2007 - der trænger kraftigt til opdatering.

Ved papirløs geocaching har man lagt en kopi af nogle cachebeskrivelser (elle dele af dem) ind i sin gps, PDA, mobiltelefon eller lignende. For at få overført disse informationer automatisk kan man fx lave en pocket query som downloades til PDA'en og indlæses i et program (fx GSAK, GpxSonar eller CacheMate), der kan vise informationen og bruges til at registrere oplysinger om fundet, udveksling af TB'er eller andre bytteting. Man kan også flytte oplysningerne fra sin pocket query direkte til sin gps.

Der findes programmer som Spoilersync til at udtrække spoilerbilleder fra cachebeskrivelserne, så man har en ekstra hjælp hvis man ikke kan finde cachen.

Flere af Garmins GPS-modeller (Colorado, Oregon og Dakota) har indbygget mulighed for papirløs geocaching. Når man overfører en cache til GPS'en, følger cachebeskrivelsen med, inklusive sværhedsgrader, størrelse, hint og de fem seneste logninger.

Online-geocaching kræver typisk en app til en mobiltelefoner, der kan hente cacheoplysninger direkte fra geocaching.com. Disse programmer er blandt andet Trimble Geocache Navigator, Groundspeak's Geocaching iPhone Application og Geoscout.

Links

5procent.png Denne artikel er kun påbegyndt.
Hvis du ved mere om emnet kan du hjælpe Geowikien ved at udvide den.