Nulpunkt

Fra Geowiki
Version fra 22. maj 2014, 21:01 af M45B (Diskussion | bidrag) M45B (Diskussion | bidrag) (Kat)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Spring til navigation Spring til søgning

Et nulpunkt er det sted hvor GPS'en viser at man har nået frem til det waypoint man navigerer til. Nulpunktet kaldes også ground zero (oftest forkortet GZ) og forkortelsen NP ses også. Og man kan sige at GPS'en nuller.

Når man navigerer mod koordinaterne til en cache er det helt normalt at nulpunktet ikke helt er det samme sted som der hvor man finder cachen, men at cachen ligger nogle få meter fra nulpunktet. Det skyldes især de fejlkilder der påvirker GPS-modtageren, og det bidrager også at der var fejlkilder på spil da cacheejeren bestemte koordinaterne (se Vejledning til at udmåle koordinater). Hvis afstanden mellem nulpunktet og det sted man finder cachen, er overraskende stor, siger man at cachen eller koordinaterne er off.

Hvis man har fundet en cache hvor GPS'ens nulpunkt var langt væk, kan man ofte tjekke koordinaterne ved hjælp af Google Maps, Google Earth, luftfotos fra Eniro/Krak eller andre kortvisningsprogrammer. Hvis det ser ud til at koordinaterne har en egentlig fejl, kan man foreslå forbedrede koordinater direkte i forbindelse med sin logning. For multi-, mystery- og letterboxcacher kan man ikke direkte angive de forbedrede koordinater i logningen fordi man derved afslører slutkoordinaterne; men her kan man i stedet fx fortælle at man fandt cachen 12 m NØ for nulpunktet.

Her er et eksempel på en logning der foreslår en forbedring af koordinaterne.