Geocoin

Fra Geowiki
Spring til navigation Spring til søgning
Eksempel på hvordan en geocoin kan se ud

En geocoin er en trackable ligesom en travel bug. Det er en mønt, som rejser fra cache til cache. Nogle geocachere laver en mønt som en signaturting, men det er kun hvis mønterne er præget med specielle tracking-numre, som kan købes af Groundspeak, at de kan logges og følges på geocaching.com. Hvis du vil vide om en mønt er en sporbar geocoin, kan du tjekke om der på den ene side står "Trackable on geocaching.com" og at den har et tracking-nummer (6 tal/bogstaver) skrevet på samme side.

Hvis man finder en geocoin i en geocache er man velkommen til at tage den med, hvis man senere lægger den i en anden cache, så den kan rejse videre. Du må ikke beholde den som en almindelig bytteting, da den tilhører en anden geocacher.

Jeg har fundet en geocoin, hvad gør jeg?

 • Først tjekker man om der sidder en note fast til mønten med specielle instruktioner eller mål, så du kan vurdere om du kan hjælpe Geocoinen på vej, eller om det er bedst at lade den ligge.
 • Hvis du beslutter dig for at tage den med, er der 3 steder du skal huske at logge den:
 1. I papir-loggen i cachen (skriv at du har taget den)
 2. På cache-loggen på geocaching.com (skriv at du har taget den)
 3. På geocoinens egen side på geocaching.com (Læs vejledning til at logge trackables for at finde ud af hvordan du gør)
 • Og så skal du selvfølgelig huske at lægge mønten i en anden cache inden alt for længe.

En mere udførlig forklaring findes her: Vejledning til at logge en trackable

Man kan godt forvente at få en rykker fra ejeren hvis man ikke lægger sin Coin inden 2 ugers tid. Specielt hvis mønten deltager i et race, f.eks. Travel bug race.

Jeg har lagt en geocoin, hvad gør jeg?

Når du logger dit cachefund "Found it" er der i bunden en liste over de TB'er /geocoins som er noteret at være i din besiddelse. Her markerer du den TB/geocoin som du har lagt, evt. kan du markere flere ved at holdt "Ctrl" tasten nede mens du vælger. Mønten er hermed "Ude" af din beholdning.

En mere udførlig forklaring findes her: Vejledning til at logge en trackable

Hvis du glemmer ovennævnte procedure, kan du istedet lave en log af typen "Write note" og følge ovenstående.

Hvordan får jeg fat i min egen geocoin?

Her skal du skelne mellem om du vil eje en mønt som andre har fremstillet eller om du vil fremstille din egen mønt, evt. i samarbejde med andre.

En mønt andre har fremstillet

Geocoins kan købes flere steder på internettet. På Ebay er der altid et udvalg af mønter til salg (men som regel til overpriser!) og på http://cachebug.blogspot.com/ er der en amerikaner som skriver om næsten alle nye geocoins til salg og hvor man kan købe dem. Siden er dog senest opdateret i januar 2008. I Danmark har gjensen som regel et udvalg af mønter til salg; se listen her.

Der findes en vejledning i at tilføje kort til en TB/Coin-side her.

En mønt som du selv fremstiller

Du skal tage stilling til følgende :

 • Ide
 • Design
 • Hvor mange du selv kan sælge
 • Salg, forsendelse, PR
 • Fremstilingssted
 • Oplag
 • Format
 • Størrelse
 • Farver
 • Cut-outs
 • Deadline
 • Fejl

Processen med at fremstille sin egen mønt går fra ide til mønten ligger i dine hænder og kan afsendes. Specielt når man vælger at lave mønten i samarbejde med flere, er det en god ide at have en deadline, det gør at man er nødt til at tage nogle beslutninger og overveje hvor lang tid man kan bruge på delprocesser.

Først skal man have en ide, hvilket motiv skal mønten have, og hvilken form evt. skal den have. Som form kan man vælge alt lige fra runde alm, mønter, til diverse kantede mønter med diverse udskæringer (cut-outs). Ifølge reglerne fra groundspeak, skal den bevare et 2D udseende altså ikke rumligt, mens der dog accepteres 3D effekter som hævede områder, og relieffer.

Dernæst skal man have lavet et design. Et design siger noget om hvordan ideen skal udføres, udtrykt med grafiske begreber, samt hvordan farvelægningen forventes. Når designet sendes til fremstiller, laves et mere præcist detaildesign, som der fremstilles en matrice af (eng: Mould). Både design og matricefremstilling herunder prøvetryk, er underlagt godkendelse fra dig som opgavestiller, hvorfor man skal tage stilling til hvordan det skal foregå, vil man have mønten i hånden, eller kan man nøjes med billeder udvekslet via email.

Når man skal vælge fremstillingssted kan man inde på geocaching.com/geocoins, se en liste over netsteder der har erfaring og som sådan er anerkendt af geocaching.com som fremstillere. Dette har betydning da de tracking numre der skal påføres mønterne, skal købes af groundspeak/geocaching.com i et vist oplag, som således har en konsekvens for det minimumsoplag man kan fremstille sin mønt i. Endelig kan tillid/erfaring fra andre have betydning for hvilken fremstiller man vælger. Endvidere tilbyder visse fremstillere at man kan nøjes med at aftage f.eks. 20 % af mønterne, mod at fremstilleren sælger resten. Dette kan nedsætte omkostningerne til fremstillingen. Denne løsning forudsætter selvfølgeligt at fremstiller ser et potentiale i mønten.

Når man skal overveje hvordan man skal sælge mønten, skal man selvfølgeligt have en ide om markedet. Et event er i denne sammenhæng en god platform, men sælger ikke nødvendigvis hele oplaget. Deltagelse i andre events kan være en god ting, hvor man kan lægge sin mønt frem. Andre møntsælgere kan også hjælpe med at gøre arbejdet for en, ved f.eks. at købe 10-20 mønter ad gangen og sælge dem der hvor de kommer frem. Ebay er også en mulighed for at afsætte mønter, samt annoncering i diverse forums. Afhængigt af ens sprogkundskaber kan det dog være vanskeligt at finde det rette sted at komme af med sin annoncering. En liste over diverse udelandske forums kan findes Her.

Prissætning i Dollar, USD, Euro, Danske koner og andre valutaer skal også overvejes ligesom prisen for forsendelse. Boblekuverter kan købes på posthuset til 2,50 kr stk. Større mængder skal dog bestilles.

Når du så får mønterne leveret (eventuelt ad flere omgange hvis der er problemer i processen) skal du gennemgå dem nøje for at finde ud af om der er fejl. Disse mønter skal selvfølgeligt returneres, således at bedre eksemplarer kan fremstilles.

Herefter er det bare hårdt arbejde at få mønten afsat.

Specielt vedrørende danske geomønter

Vikingeskibsmønten er udsolgt - man kan dog være heldig alligevel at kunne købe den fra andre danske geocachere. Der findes ikke nogen dansk 2007 geomønt. Den officielle danske Geocoin 2008 - Jellingestenen blev helt efter planen udsolgt på en uges tid. Den danskproducerede guldhornene geomønt vil stadig kunne købes i et stykke tid.

Sådan aktiveres en ny geomønt

Når man har fået fat i sin egen geomønt, skal den "aktiveres", før den lægges i en cache for første gang. Derved fortæller man systemet hvem der ejer mønten.

Ud over den kode, der står selve mønten, skal du også bruge en såkaldt aktiveringskode. Denne kan enten følge med din nye mønt (på et stykke pap eller en label), eller den skal hentes ("retrieve") fra et sted på internettet.

For den danske Vikingeskibsmønt, samt Havfruemønten, skal aktiveringskoden hentes på http://geocoinclub.com/code.php . På denne webside skal du indtaste den kode, der står på mønten. Herved får du oplyst aktiveringskoden. Med de to koder skal du nu aktivere mønten på http://www.geocaching.com/track/activate.aspx .

Husk at udskifte papstykket med en seddel med møntens mission før du slipper den løs i en cache. En Travel Bug eller en geocoin kan have en særlig mission, som fx "skal blive i Danmark", "rejse jorden rundt", osv. Hvis disse missioner ikke er vedhæftet, kan man ikke regne med at folk vil overholde det.

Der er en vis risiko for at en geomønt forsvinder ved at en geocacher beholder den frem for at sende den videre. Det kan ske af uvidenhed; det kan også ske med vilje når en møntsamler ikke respekterer møntejerens ønske om at mønten skal rejse rundt. Man kan i nogen grad forebygge at mønten forsvinder, ved at bore et hul i den (fx med diameter 4 mm) og sætte rejseinstruktionerne fast med en snor eller kæde. Derved bliver mønten mindre attraktiv for samlere, og instruktionerne bliver sværere at overse for uerfarne møntfindere.

Mønter relateret til Danmark

Specielle geocoins i omløb

Groundspeak Lackey's Geocoin - ejet af Lewa Nuva
En geocoin som Lewa Nuva har fået direkte fra Groundspeak
Lewa Nuva Coin #1 - ejet af Lewa Nuva
En geocoin som Lewa Nuva har fået direkte fra Groundspeak, findes også i numrene 2, 3 , 4 og 5, der alle skal blive i Danmark, samt i version 6, 7, 8, 9 og 10 som skal blive i Norge, og nr 11 som er på Færøerne. En 12 deltager i travel bug race Singapore-Denmark

Eksterne henvisninger