GPS

Fra Geowiki
Spring til navigation Spring til søgning

Forkortelsen GPS står for "Global Positioning System" og er et system, der kan fortælle dig din nøjagtige position, lige meget hvor på jorden du befinder dig, hvis du har en GPS-modtager. Det der gør dette muligt er et system af 24 satelliter, der befinder sig i kredsløb om jorden. Disse satelliter bliver konstant overvåget af 5 jord-stationer, der placeret rundt omkring på jorden.

Hvordan fungerer det

20.000 km over jorden

Hver af de 24 satelliter er placeret ca. 20.000 km oppe i sin egen bane omkring jorden, således at det tager dem 12 timer at komme hele vejen rundt. Satelitternes baner er indbyrdes placeret således at mindst 6 af dem altid er "synlige" for en GPS-modtager, ligemeget hvor på jorden den befinder dig.

Ultra præcist ur

Hver satellit er forsynet med et ultrapræcist ur og disse ure benyttes til konstant at sende tidsinformationer til jorden sammen med en information om hvor den pågældende satellit befinder dig i rummet. Uret er så præcist at det leverer den nøjagtige tid +/- 3 nanosekunder - det er 0,000000003 sekund eller 3 milliardedele af et sekund!

Signaler med lysets hastighed

Signalet fra satelliten sendes til jorden med lysets hastighed, men selv ved denne hastighed er der en ganske lille forsinkelse fra signalet afsendes fra satelliten til det modtages af en GPS-modtager på jorden. Det er denne lille forsinkelse, der er selve grundstammen i systemet.

3-4 satelliter for at finde positionen

Tiden der går fra signalet afsendes fra satelliten til det modtages på jorden ganget med lysets hastighed gør det muligt at beregne den nøjagtige afstand til satelliten. Ved at benytte samme fremgangsmåde til at måle afstanden til 3 eller 4 satelliter, kan man ganske nøjagtigt bestemme modtagerens nøjagtige position på længdegrad, breddegrad og endda højde over havet.

Flere satelliter, mere præcist

Nogle moderne GPS-modtagere har endda mulighed for at modtage signaler fra - og beregne afstanden på op til 12 satelliter samtidig! Som du kan forstå, giver det mulighed for at bestemme positionen meget nøjagtigt!

Korrektioner fra jordstationer

Alle GPS-satelliter ved nøjagtigt hvor de er placeret i rummet i forhold til hinanden, men da jordens og månens tiltrækningskraft kan ændre satelliterne baner en lille smule, bliver der fra kontrolstationer på jorden løbende sendt korrigeringer op til satelliterne.

Hvem har lavet det

Målgruppen er ikke private brugere

Som du kan forstå, udarbejder man ikke et så avanceret system med henblik på at du og jeg kan rende rundt med vores GPS-modtagere på trekking-ture eller at vi skal kunne finde vej, når vi kører i bilen.

Udviklet og vedligeholdt af det amerikanske forsvar

GPS-systemet blev oprindeligt udviklet af - og ejes stadig af det amerikanske forsvar. Under golfkrigen blev GPS-modtagere brugt i stor målestok af de amerikanske soldater. Forsvaret var dog bange for at GPS-systemet kunne misbruges af terrorister til f.eks. at guide et missil. Derfor indførte de "Selective Availability", der kort går ud på at tidsinformationenen fra satelliterne blev ændret en smule, således at systemet blev en smule ustabilt. Forsvarets GPS-modtagere var dog udstyret med koder der gjorde, at de kunne kompensere for den lille ændring i tidsinformationen.

På den måde kunne amerikanerne udnytte systemets nøjagtighed, mens alle andre måtte leve med et system hvor ens beregnede position kunne ændres flere hundrede meter i alle retninger - hvilket så igen betød at man ikke rigtigt kunne bruge det til noget.

SA, eller Selective Availlability er fjernet

Den 1. maj år 2000 valgte Clinton-regeringen af fjerne "Selective Availability" fra GPS-systemet og med et trylleslag var det præcise system tilgængeligt for alle! Læs den officielle pressemeddelelse HER.

Mange geocachere kalder deres GPS-modtager for GPS.

Eksterne henvisninger

Læs mere om Global Positioning System på Wikipedia

Læs mere på Rummet.Dk: GPS, GLONASS og GNSS