161-meter-regel

Fra Geowiki
Version fra 6. jun 2016, 18:13 af Pli (Diskussion | bidrag) Pli (Diskussion | bidrag) (Child waypoint, og link tilføjet)
Spring til navigation Spring til søgning

161 meter-reglen (engelsk: 528 foot separation guideline) er en regel, der håndhæves som et egentligt krav. Hensigten er at undgå at cacher placeres så tæt på hinanden, at en geocacher ved et tilfælde finder en anden cache end den han/hun leder efter, samt generelt at undgå at der kommer for mange cacher i et bestemt område.

Den grundlæggende ide er at minimumsafstanden mellem to geocacher er 161 m. Så længe alle cacher i et område er af typen traditional, er det ikke mere indviklet end det.

Multi-cacher og mystery cacher har deres cachebeholdere gemt på nogle slutkoordinater som ikke umiddelbart fremgår af cachebeskrivelsen. Her er det beholderen på slutkoordinaterne der skal være mindst 161 m væk fra beholdere der hører til andre cacher. Men der kan også være udlagt andre genstande i forbindelse med denne slags cacher, fx en beholder med ledetråde eller koordinater til et nyt trin (Child waypoint), et (lamineret) skilt eller en Garmin chirp. Alle sådanne genstande skal være mindst 161 m væk fra tilsvarende genstande eller beholdere som hører til en anden geocache. Inden for hver enkelt multi-cache eller mystery cache må sådanne genstande derimod gerne være tættere på hinanden end 161 m. Toa Takanuva har uddybet reglerne for multicacher og tilhørende waypointtyper i et forumindlæg den 10. september 2012[1].

Kravet gælder ikke for waypoints der ikke peger på noget der er udlagt fysisk i forbindelse med cachen. Kravet gælder således ikke for steder hvor man skal besvare spørgsmål til en multicache, for fiktive koordinater til en mystery cache eller for dele af en earthcache.

Det underligt skæve tal 161 m er oprindeligt fastlagt som 1/10 amerikansk mile (528 fod, 161 m).

Der var tidligere eksempler på at cachegodkenderne kunne dispensere fra kravet hvis de skønnede at der var en god grund til det. Man kan derfor støde på cacher der ikke overholder reglen om minimumsafstand. Cachegodkenderne meddelte den 27. april 2012[2] at reglen fremover ville blive håndhævet strikt.

Kilder