Kort (elektronisk)

Fra Geowiki
Spring til navigation Spring til søgning
Flertydig.jpg Denne artikel er om elektroniske kort, for papirkort se kort (papir)

Elektroniske kort[redigér]

Elektroniske kort er en betegnelse for kort, der i modsætning til papirkort kan behandles af computerprogrammer f.eks. til at zoome ind på detaljer, eller i normalt kortsprog, dynamisk ændring af målestok. Andre faciliteter er at indsætte interessepunkter POI, at vise de spor man har gået på en bestemt tur, og at vise de ruter ens Geocoin eller TB har rejst.

Nogle elektroniske kort er webbaserede, og kan være baserede på satellitbilleder eller luftfotografier, mens andre er udmålt ud fra geodætiske data.

Man kan også lave sine egne elektroniske kort til at bruge i en GPS. Der findes mange programmer til dette:

OpenStreetMap[redigér]

OpenStreetMap er et gratis, frit tilgængeligt kort, som vedligeholdes af brugerne. Kortet kan uden videre vises i en browser, og man kan også hente kort som kan bruges i en Garmin-GPS.

Postha's kort[redigér]

Den danske geocacher Postha har lavet en række detaljerede elektroniske kort med terrænkurver og skovstier til brug i GPS'er. Se mere på Postha's side med kort.

Tips og tricks[redigér]

  • Jeg har lavet en kmz fil i Google Earth - og den vil jeg gerne have over på min gps (Oregon 400t og gpsmap60). Jeg håber den kan vises på gpsen som en linie - ligesom Posthas højdekurver. Hvordan gør jeg det. Jeg har set på et program (ge2gpx), men det kan kun lave om til enkelte wp og ikke en linie. Nogle bud? Først skal du huske at have sat flueben i KML LineString som du finde under Funktione - GPS - GPSImport - Udgang: Du kan konvertere filen til en gpx fil ved hjælp af GPSVisualizer. gpx-filen kan du så sende til din GPS med forskellige programmer. Jeg bruger selv EasyGPS til den del. Så får jeg overført både Sti og Stedsmarkører som jeg har tegnet i Google Earth

Se også[redigér]

Eksterne link[redigér]

5procent.png Denne artikel er kun påbegyndt.
Hvis du ved mere om emnet kan du hjælpe Geowikien ved at udvide den.