Forskel mellem versioner af "Wherigo cache"

Fra Geowiki
Spring til navigation Spring til søgning
(Siden blev oprettet: D. 21. februar 2008 kom der en ny cachetype på geocaching.com: Wherigo-Cache. Wherigo-teknologien har gennem nogen tid været tilgængelig på wherigo.com, og da man hos Groun...)
 
Linje 1: Linje 1:
 
D. 21. februar 2008 kom der en ny cachetype på geocaching.com: Wherigo-Cache.
 
D. 21. februar 2008 kom der en ny cachetype på geocaching.com: Wherigo-Cache.
  
Wherigo-teknologien har gennem nogen tid været tilgængelig på wherigo.com, og da man hos Groundspeak kunne se, at der begyndte at dukke Multi- og Mysterycacher op baseret på Wherigo-konceptet, valgte man at oprette denne cachetype. På den måde kan en geocacher hurtigt se, om cachen er af interesse for vedkommende. Det er nemlig således, at man for at finde en Wherigo-cache behøver en GPS-understøttet Pocket PC eller en Garmin Colorado.
+
Wherigo-teknologien har gennem nogen tid været tilgængelig på www.wherigo.com, og da man hos Groundspeak kunne se, at der begyndte at dukke Multi- og Mysterycacher op baseret på Wherigo-konceptet, valgte man at oprette denne cachetype. På den måde kan en geocacher hurtigt se, om cachen er af interesse for vedkommende. Det er nemlig således, at man for at finde en Wherigo-cache behøver en GPS-understøttet Pocket PC eller en Garmin Colorado.
  
  

Versionen fra 14. apr 2008, 06:49

D. 21. februar 2008 kom der en ny cachetype på geocaching.com: Wherigo-Cache.

Wherigo-teknologien har gennem nogen tid været tilgængelig på www.wherigo.com, og da man hos Groundspeak kunne se, at der begyndte at dukke Multi- og Mysterycacher op baseret på Wherigo-konceptet, valgte man at oprette denne cachetype. På den måde kan en geocacher hurtigt se, om cachen er af interesse for vedkommende. Det er nemlig således, at man for at finde en Wherigo-cache behøver en GPS-understøttet Pocket PC eller en Garmin Colorado.


Ideen bag Wherigo

Allerede i 2001 havde Jeremy Irish og andre Groundspeakaktører en drøm om, ved hjælp af GPS-teknologi at flytte deres foretrukne computerspilgenre fra pc-skærmen ud i naturen.

Adventurespil er en af de ældste genrer indenfor computerspil. Spilleren flytter sin karakter rundt i et virtuelt miljø, hvor der skal løses opgaver i interaktion med virtuelle karakterer og objekter. Med Wherigo foregår styringen af spillet ikke med museklik eller tekstkommandoer, men ved at spilleren fysisk bevæger sig rundt i landskabet.

Software

Softwaremæssigt udgøres Wherigo-konceptet af tre komponenter.

· For det første er der Wherigo-Builderen, som benyttes af udvikleren, til at fremstille et spil, en såkaldt Cartridge. Builderen udgøres af et simplificeret visualiseret programmeringsinterface, der for folk med bare en smule erfaring indenfor hændelsesstyret programmering, muliggør en intuitiv udvikling af selv ret komplekse spil, uden overhovedet at skulle beskæftige sig med det underliggende script-sprog.

· For det andet Wherigo-Playeren, der benyttes af spilleren til at afvikle et spil, en Cartridge. Wherigo-Playeren er indbygget i Garmin Colorado. Desuden kan Playeren downloades og installeres på Pocket PC, således at Wherigo-spil kan afvikles på de fleste Pocket PC med indbygget eller tilsluttet GPS-modtager.

· Det tredje element er Cartridgen, selve spillet, som spilleren kan downloade fra wherigo.com. Cartridgen overføres til den GPS-understøttede enhed, hvor Wherigo-Playeren er installeret og så er man ellers klar til at begive sig ud på nye eventyr.

De fleste Cartridger er knyttet til en bestemt geografisk lokalitet, så selv om man kan starte Playeren og åbne Cartridgen, så går spillet først i gang, når man fysisk har bevæget sig til startområdet.

Spileksempler

En Cartridge kan alt efter opbygning tilbyde mange forskellige typer af oplevelser, her bare nogle få eksempler:

Turguide: Man føres rundt til historiske eller kulturelle interessepunkter som med tekst, billeder og evt. lyd præsenteres for deltageren.

Historisk tur: Følg i fodsporet på en historisk person. I tekst og billeder præsenteres de bedrifter personen har udført på bestemte steder.

Fiktion: En fortælling, hvor handlingen skrider frem, efterhånden som man bevæger sig rundt til forskellige lokaliteter.

Gåde: Forskellige opgaver skal løses i samspillet mellem fiktive personer og objekter samt fysiske lokaliteter.

Hovedmenu

Når man afvikler en Cartridge i Playeren, vil man opleve, at den består af fire hovedbestanddele:

1. : Geografiske lokaliteter man fysisk skal bevæge sig frem til. Når man vælger en Location vises en GPS-pil og afstanden til området.

2. : Virtuelle karakterer eller objekter der typisk er knyttet til en Location, således at man kun kan se dem, når man er i det pågældende område. Karakterer er virtuelle personer, som man som spiller typisk kan interagere med i form af ”samtale”, hvor karaktererne giver oplysninger om spillets videre forløb. Objekter er virtuelle ting, der kan samles op og eventuelt benyttes i forbindelse med andre objekter eller karakterer, for at løse forskellige typer af opgaver.

3. : Din rygsæk, hvor du opbevarer de objekter du har samlet op.

4. : De opgaver du skal løse, for at gennemføre spillet. En simpel opgave kunne være; ”Gå til torvet.” Denne opgave løses ved, fysisk at gå til det pågældende torv. Når opgaven er løst vises dette med et flueben. Typisk vil der herefter dukke en ny opgave op.

I gang med Wherigo

Det er en god ide, før du kaster dig ud i, at downloade en Cartridge fra wherigo.com, at afprøve ”Wherigo Tutorial”. Dette spil er som regel præinstalleret sammen med Playeren på din enhed. ”Wherigo Tutorial” er i modsætning til de fleste Cartridger lokalitetsuafhængig.

Når du downloader en Cartridge, skal du være logget på wherigo.com. Din profil med brugernavn og adgangskode for geocaching.com virker også på wherigo.com. Den Cartridge du downloader er brugerspecifik og kan i princippet kun benyttes af dig.

Hvis du har en Garmin Colorado kan en Cartridge meget let downloades til PC’en og overføres til Wherigo-mappen på enheden.

Hvis du har en GPS-understøttet Pocket PC, skal du starte med at installere Playeren. Find en vejledning her: http://www.wherigo.com/player/download.aspx