Forskel mellem versioner af "Wherigo cache"

Fra Geowiki
Spring til navigation Spring til søgning
Tag: visualeditor
 
(29 mellemliggende versioner af 12 andre brugere ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
D. 21. februar 2008 kom der en ny cachetype på geocaching.com: Wherigo-Cache.
+
D. 21. februar 2008 kom der en ny cachetype på geocaching.com: '''Wherigo'''-Cache.
  
Wherigo-teknologien har gennem nogen tid været tilgængelig på http://www.wherigo.com, og da man hos Groundspeak kunne se, at der begyndte at dukke Multi- og Mysterycacher op baseret på Wherigo-konceptet, valgte man at oprette denne cachetype. På den måde kan en geocacher hurtigt se, om cachen er af interesse for vedkommende. Det er nemlig således, at man for at finde en Wherigo-cache behøver en GPS-understøttet [[Pocket PC]] eller en [[Garmin Colorado]].
+
Wherigo-teknologien havde gennem nogen tid været tilgængelig på http://www.wherigo.com, og da man hos Groundspeak kunne se, at der begyndte at dukke Multi- og Mysterycacher op baseret på Wherigo-konceptet, valgte man at oprette denne cachetype. På den måde kan en geocacher hurtigt se, om cachen er af interesse for vedkommende. Det er nemlig således, at man for at finde en Wherigo-cache behøver en GPS-understøttet [[Pocket PC]], en [[Smartphone]] med en Wherigo-app, en [[Garmin Oregon]] (ikke model 6x0) eller en [[Garmin Colorado]].
  
  
 
== Ideen bag Wherigo ==
 
== Ideen bag Wherigo ==
  
Allerede i 2001 havde [[Jeremy Irish]] og andre [[Groundspeak]]aktører en drøm om, ved hjælp af GPS-teknologi at flytte deres foretrukne computerspilgenre fra pc-skærmen ud i naturen.  
+
Allerede i 2001 havde [[Jeremy Irish]] og andre [[Groundspeak]] aktører en drøm om, ved hjælp af GPS-teknologi at flytte deres foretrukne computerspilgenre fra pc-skærmen ud i naturen.  
  
 
Adventurespil er en af de ældste genrer indenfor computerspil. Spilleren flytter sin karakter rundt i et virtuelt miljø, hvor der skal løses opgaver i interaktion med virtuelle karakterer og objekter.
 
Adventurespil er en af de ældste genrer indenfor computerspil. Spilleren flytter sin karakter rundt i et virtuelt miljø, hvor der skal løses opgaver i interaktion med virtuelle karakterer og objekter.
 
Med Wherigo foregår styringen af spillet ikke med museklik eller tekstkommandoer, men ved at spilleren fysisk bevæger sig rundt i landskabet.
 
Med Wherigo foregår styringen af spillet ikke med museklik eller tekstkommandoer, men ved at spilleren fysisk bevæger sig rundt i landskabet.
 +
 +
Spillet kan være bygget op med henblik på at finde en [[cachebeholder]], som man så kan logge på [[geocaching.com]]. Hvis spillet alene er offentliggjort på wherigo.com, kan det også foregå [[uden beholder]].
  
 
== Software ==
 
== Software ==
  
Softwaremæssigt udgøres Wherigo-konceptet af tre komponenter.
+
Softwaremæssigt består wherigo-konceptet af tre komponenter.
  
· For det første er der Wherigo-Builderen, som benyttes af udvikleren, til at fremstille et spil, en såkaldt Cartridge. Builderen udgøres af et simplificeret visualiseret programmeringsinterface, der for folk med bare en smule erfaring indenfor hændelsesstyret programmering, muliggør en intuitiv udvikling af selv ret komplekse spil, uden overhovedet at skulle beskæftige sig med det underliggende script-sprog.
+
* For det første er der '''wherigo-builderen''', som benyttes af udvikleren til at fremstille et spil, en såkaldt cartridge. Builderen udgøres af et simplificeret visualiseret programmeringsinterface, der for folk med bare en smule erfaring indenfor hændelsesstyret programmering, muliggør en intuitiv udvikling af selv ret komplekse spil, uden overhovedet at skulle beskæftige sig med det underliggende script-sprog. Se også [[Bygge Wherigo Cartridge]]
  
· For det andet Wherigo-Playeren, der benyttes af spilleren til at afvikle et spil, en Cartridge.
+
* For det andet '''wherigo-playeren''', der benyttes af spilleren til at afvikle et spil, en cartridge. Wherigo-playeren er indbygget i bl.a. [[Garmin Colorado]]. Desuden kan playeren downloades og installeres på pocket-pc'er, således at wherigo-spil kan afvikles på de fleste pocket-pc'er med indbygget eller tilsluttet GPS-modtager. Desuden findes der Wherigo-apps til såvel iPhone som Android.
Wherigo-Playeren er indbygget i Garmin Colorado. Desuden kan Playeren downloades og installeres på Pocket PC, således at Wherigo-spil kan afvikles på de fleste Pocket PC med indbygget eller tilsluttet GPS-modtager.
 
  
· Det tredje element er Cartridgen, selve spillet, som spilleren kan downloade fra wherigo.com. Cartridgen overføres til den GPS-understøttede enhed, hvor Wherigo-Playeren er installeret og så er man ellers klar til at begive sig ud på nye eventyr.
+
* Det tredje element er '''cartridgen''', selve spillet, som spilleren kan downloade fra wherigo.com. Cartridgen overføres til den enhed, hvor wherigo-playeren er installeret, og så er man ellers klar til at begive sig ud på nye eventyr.
  
De fleste Cartridger er knyttet til en bestemt geografisk lokalitet, så selv om man kan starte Playeren og åbne Cartridgen, så går spillet først i gang, når man fysisk har bevæget sig til startområdet.
+
De fleste cartridger er knyttet til en bestemt geografisk lokalitet, så selv om man kan starte playeren og åbne cartridgen, så går spillet først i gang, når man fysisk har bevæget sig til startområdet.
  
 
== Spileksempler ==
 
== Spileksempler ==
Linje 40: Linje 41:
 
Når man afvikler en Cartridge i Playeren, vil man opleve, at den består af fire hovedbestanddele:
 
Når man afvikler en Cartridge i Playeren, vil man opleve, at den består af fire hovedbestanddele:
  
1. : Geografiske lokaliteter man fysisk skal bevæge sig frem til. Når man vælger en Location vises en GPS-pil og afstanden til området.
+
'''1. Locations:''' Geografiske lokaliteter man fysisk skal bevæge sig frem til. Når man vælger en Location vises en GPS-pil og afstanden til området.
  
2. : Virtuelle karakterer eller objekter der typisk er knyttet til en Location, således at man kun kan se dem, når man er i det pågældende område. Karakterer er virtuelle personer, som man som spiller typisk kan interagere med i form af ”samtale”, hvor karaktererne giver oplysninger om spillets videre forløb. Objekter er virtuelle ting, der kan samles op og eventuelt benyttes i forbindelse med andre objekter eller karakterer, for at løse forskellige typer af opgaver.
+
'''2. You See:''' Virtuelle karakterer eller objekter der typisk er knyttet til en Location, således at man kun kan se dem, når man er i det pågældende område. Karakterer er virtuelle personer, som man som spiller typisk kan interagere med i form af ”samtale”, hvor karaktererne giver oplysninger om spillets videre forløb. Objekter er virtuelle ting, der kan samles op og eventuelt benyttes i forbindelse med andre objekter eller karakterer, for at løse forskellige typer af opgaver.
  
3. : Din rygsæk, hvor du opbevarer de objekter du har samlet op.
+
'''3. Inventory:''' Din rygsæk, hvor du opbevarer de objekter du har samlet op.
  
4. : De opgaver du skal løse, for at gennemføre spillet. En simpel opgave kunne være; ”Gå til torvet.” Denne opgave løses ved, fysisk at gå til det pågældende torv. Når opgaven er løst vises dette med et flueben. Typisk vil der herefter dukke en ny opgave op.
+
'''4. Tasks:''' De opgaver du skal løse, for at gennemføre spillet. En simpel opgave kunne være; ”Gå til torvet.” Denne opgave løses ved, fysisk at gå til det pågældende torv. Når opgaven er løst vises dette med et flueben. Typisk vil der herefter dukke en ny opgave op.
  
 
== I gang med Wherigo ==
 
== I gang med Wherigo ==
Linje 54: Linje 55:
 
Når du downloader en Cartridge, skal du være logget på wherigo.com. Din profil med brugernavn og adgangskode for geocaching.com virker også på wherigo.com. Den Cartridge du downloader er brugerspecifik og kan i princippet kun benyttes af dig.
 
Når du downloader en Cartridge, skal du være logget på wherigo.com. Din profil med brugernavn og adgangskode for geocaching.com virker også på wherigo.com. Den Cartridge du downloader er brugerspecifik og kan i princippet kun benyttes af dig.
  
Hvis du har en Garmin Colorado kan en Cartridge meget let downloades til PC’en og overføres til Wherigo-mappen på enheden.
+
Hvis du har en Garmin Colorado eller Oregon kan en Cartridge meget let downloades til PC’en og overføres til Wherigo-mappen på enheden.
  
 
Hvis du har en GPS-understøttet Pocket PC, skal du starte med at installere Playeren.
 
Hvis du har en GPS-understøttet Pocket PC, skal du starte med at installere Playeren.
 
Find en vejledning her: http://www.wherigo.com/player/download.aspx
 
Find en vejledning her: http://www.wherigo.com/player/download.aspx
 +
 +
== Logning af dit gennemførte spil ==
 +
Man kan selvfølgelig logge en Wherigo cache på http://www.geocaching.com på samme måde som man logger enhver anden geocache.
 +
 +
Men man kan også lave en log på selve Wherigo Cartridgen på http://www.wherigo.com.
 +
 +
Her kan du give fra 1 til 5 stjerner til cartridgen og du kan skrive en lille kommentar i din log. Det kan måske virke lidt dobbelt, men husk at der også findes wherigo cartridges uden geocaches!
 +
 +
At logge på www.wherigo.com kaldes at låse cartridgen op (Unlock Cartridge). Det kan gøres på 2 måder:
 +
 +
'''Upload your Save game''' Her skal du uploade en fil fra din Garmin eller iPhone af typen *.gws. Bemærk at Androids Whereyougo IKKE understørret dette.
 +
 +
'''Enter unlock code''' De fleste cartridges er bygget så du kan finde en unlock code. Den er ofte i dit inventory/rygsæk. Den kan så tastes ind på http://www.wherigo.com
 +
 +
== Installer på smartphone ==
 +
 +
=== På Iphone og Ipad: ===
 +
 +
Hent og installer Wherigo app'en på App Store.
 +
 +
Åbn app'en og vælg hent.
 +
 +
Log ind på wherigo.com (med dit geocaching.com login).
 +
 +
Søg og vælg den wherigo (cartridge) du ønsker, brug evt. "Get nearest"
 +
 +
Vælg /download) knappen..
 +
 +
Vælg den til Pocket PC.
 +
 +
=== På Android: ===
 +
 +
Hent og installer [https://play.google.com/store/apps/details?id=menion.android.whereyougo&feature=search_result#?t=W10. WhereYouGo] app'en fra Google Play. Log ind på wherigo.com (med dit geocaching.com login). Vælg den wherigo (cartridge) du ønsker og vælg download. Vælg den til Pocket PC. Gem den på din computer. Sæt din telefon til din computer (alternativt: sæt din telefons SD kort i en kortlæser tilknyttet din computer). På SD kortet er der (hvis du har installeret WhereYouGo app'en) en mappe der hedder WHEREYOUGO. Kopier/flyt den downloadet wherigo (cartridge) ind i det bibliotek.
 +
 +
NB: På nogle nyere android telefoner er hukommelsen så stor at app'en bliver installeret i telefonens interne hukommelse. Pointen er at finde det bibliotek der hedder WHEREYOUGO uanset om det ligger i telefonens interne hukommelse eller på SD kortet og lægge werigo'en (cartridgen) derind.
 +
 +
Så skulle du gerne være kørende.
 +
 +
=== Windows Phone: ===
 +
Det er også muligt at spille Wherigo på Windows Phone med app'en '''Geowigo'''. Det er en smule mere indviklet end på IOS og Android, men det kan sagtens lade sig gøre, og Geowigo afspilleren er rimeligt stabil og flot.
 +
 +
Geowigo er i betatest (2015-07-16) så man skal bede om at få lov at hente den på Microsoft Store. Du kan læse mere, og bede om en betainstallation på http://forums.groundspeak.com/GC/index.php?showtopic=315741. Du skal oplyse din telefons Windows Live ID mail-adresse, og så vil du efter lidt tid få mulighed for at hente den i Microsoft Store på telefonen.
 +
 +
Geowigo forventer at finde spillene (gwc filerne) på OneDrive. Du skal en gang for alle oprette en folder på OneDrive's rod (Altså ikke i Dokumenter folderen, men ved siden af.) Folderen skal hedde geowigo. I den folder skal du gemme gwc filen(erne). Geowigo skal have tilladelse til at læse i OneDrive første gang.
 +
 +
For at kunne afspille en wherigo cartridge, skal du downloade en gwc fil til pocket PC fra wherigo.com. Gem gwc filen i geowigo folderen på OneDrive. Du kan så bede Geowigo om at synkronisere med OneDrive, så skulle spillene dukke op.
 +
 +
== Lav din egen Wherigo cartridge ==
 +
 +
Se [[Bygge Wherigo Cartridge]]
 +
 +
== Wherigo fremtid ==
 +
 +
[[Groundspeak|Geocaching HQ]] har i de senere år ikke fokuseret så meget på Wherigo-konceptet - en situation som [[WherigoFoundation]] forsøger at rette op på.
 +
 +
 +
 +
{{Cachetyper}}
 +
 +
[[Kategori:Cachetype]]

Nuværende version fra 24. feb 2016, 21:27

D. 21. februar 2008 kom der en ny cachetype på geocaching.com: Wherigo-Cache.

Wherigo-teknologien havde gennem nogen tid været tilgængelig på http://www.wherigo.com, og da man hos Groundspeak kunne se, at der begyndte at dukke Multi- og Mysterycacher op baseret på Wherigo-konceptet, valgte man at oprette denne cachetype. På den måde kan en geocacher hurtigt se, om cachen er af interesse for vedkommende. Det er nemlig således, at man for at finde en Wherigo-cache behøver en GPS-understøttet Pocket PC, en Smartphone med en Wherigo-app, en Garmin Oregon (ikke model 6x0) eller en Garmin Colorado.


Ideen bag Wherigo[redigér]

Allerede i 2001 havde Jeremy Irish og andre Groundspeak aktører en drøm om, ved hjælp af GPS-teknologi at flytte deres foretrukne computerspilgenre fra pc-skærmen ud i naturen.

Adventurespil er en af de ældste genrer indenfor computerspil. Spilleren flytter sin karakter rundt i et virtuelt miljø, hvor der skal løses opgaver i interaktion med virtuelle karakterer og objekter. Med Wherigo foregår styringen af spillet ikke med museklik eller tekstkommandoer, men ved at spilleren fysisk bevæger sig rundt i landskabet.

Spillet kan være bygget op med henblik på at finde en cachebeholder, som man så kan logge på geocaching.com. Hvis spillet alene er offentliggjort på wherigo.com, kan det også foregå uden beholder.

Software[redigér]

Softwaremæssigt består wherigo-konceptet af tre komponenter.

  • For det første er der wherigo-builderen, som benyttes af udvikleren til at fremstille et spil, en såkaldt cartridge. Builderen udgøres af et simplificeret visualiseret programmeringsinterface, der for folk med bare en smule erfaring indenfor hændelsesstyret programmering, muliggør en intuitiv udvikling af selv ret komplekse spil, uden overhovedet at skulle beskæftige sig med det underliggende script-sprog. Se også Bygge Wherigo Cartridge
  • For det andet wherigo-playeren, der benyttes af spilleren til at afvikle et spil, en cartridge. Wherigo-playeren er indbygget i bl.a. Garmin Colorado. Desuden kan playeren downloades og installeres på pocket-pc'er, således at wherigo-spil kan afvikles på de fleste pocket-pc'er med indbygget eller tilsluttet GPS-modtager. Desuden findes der Wherigo-apps til såvel iPhone som Android.
  • Det tredje element er cartridgen, selve spillet, som spilleren kan downloade fra wherigo.com. Cartridgen overføres til den enhed, hvor wherigo-playeren er installeret, og så er man ellers klar til at begive sig ud på nye eventyr.

De fleste cartridger er knyttet til en bestemt geografisk lokalitet, så selv om man kan starte playeren og åbne cartridgen, så går spillet først i gang, når man fysisk har bevæget sig til startområdet.

Spileksempler[redigér]

En Cartridge kan alt efter opbygning tilbyde mange forskellige typer af oplevelser, her bare nogle få eksempler:

Turguide: Man føres rundt til historiske eller kulturelle interessepunkter som med tekst, billeder og evt. lyd præsenteres for deltageren.

Historisk tur: Følg i fodsporet på en historisk person. I tekst og billeder præsenteres de bedrifter personen har udført på bestemte steder.

Fiktion: En fortælling, hvor handlingen skrider frem, efterhånden som man bevæger sig rundt til forskellige lokaliteter.

Gåde: Forskellige opgaver skal løses i samspillet mellem fiktive personer og objekter samt fysiske lokaliteter.

Hovedmenu[redigér]

Når man afvikler en Cartridge i Playeren, vil man opleve, at den består af fire hovedbestanddele:

1. Locations: Geografiske lokaliteter man fysisk skal bevæge sig frem til. Når man vælger en Location vises en GPS-pil og afstanden til området.

2. You See: Virtuelle karakterer eller objekter der typisk er knyttet til en Location, således at man kun kan se dem, når man er i det pågældende område. Karakterer er virtuelle personer, som man som spiller typisk kan interagere med i form af ”samtale”, hvor karaktererne giver oplysninger om spillets videre forløb. Objekter er virtuelle ting, der kan samles op og eventuelt benyttes i forbindelse med andre objekter eller karakterer, for at løse forskellige typer af opgaver.

3. Inventory: Din rygsæk, hvor du opbevarer de objekter du har samlet op.

4. Tasks: De opgaver du skal løse, for at gennemføre spillet. En simpel opgave kunne være; ”Gå til torvet.” Denne opgave løses ved, fysisk at gå til det pågældende torv. Når opgaven er løst vises dette med et flueben. Typisk vil der herefter dukke en ny opgave op.

I gang med Wherigo[redigér]

Det er en god ide, før du kaster dig ud i, at downloade en Cartridge fra wherigo.com, at afprøve ”Wherigo Tutorial”. Dette spil er som regel præinstalleret sammen med Playeren på din enhed. ”Wherigo Tutorial” er i modsætning til de fleste Cartridger lokalitetsuafhængig.

Når du downloader en Cartridge, skal du være logget på wherigo.com. Din profil med brugernavn og adgangskode for geocaching.com virker også på wherigo.com. Den Cartridge du downloader er brugerspecifik og kan i princippet kun benyttes af dig.

Hvis du har en Garmin Colorado eller Oregon kan en Cartridge meget let downloades til PC’en og overføres til Wherigo-mappen på enheden.

Hvis du har en GPS-understøttet Pocket PC, skal du starte med at installere Playeren. Find en vejledning her: http://www.wherigo.com/player/download.aspx

Logning af dit gennemførte spil[redigér]

Man kan selvfølgelig logge en Wherigo cache på http://www.geocaching.com på samme måde som man logger enhver anden geocache.

Men man kan også lave en log på selve Wherigo Cartridgen på http://www.wherigo.com.

Her kan du give fra 1 til 5 stjerner til cartridgen og du kan skrive en lille kommentar i din log. Det kan måske virke lidt dobbelt, men husk at der også findes wherigo cartridges uden geocaches!

At logge på www.wherigo.com kaldes at låse cartridgen op (Unlock Cartridge). Det kan gøres på 2 måder:

Upload your Save game Her skal du uploade en fil fra din Garmin eller iPhone af typen *.gws. Bemærk at Androids Whereyougo IKKE understørret dette.

Enter unlock code De fleste cartridges er bygget så du kan finde en unlock code. Den er ofte i dit inventory/rygsæk. Den kan så tastes ind på http://www.wherigo.com

Installer på smartphone[redigér]

På Iphone og Ipad:[redigér]

Hent og installer Wherigo app'en på App Store.

Åbn app'en og vælg hent.

Log ind på wherigo.com (med dit geocaching.com login).

Søg og vælg den wherigo (cartridge) du ønsker, brug evt. "Get nearest"

Vælg /download) knappen..

Vælg den til Pocket PC.

På Android:[redigér]

Hent og installer WhereYouGo app'en fra Google Play. Log ind på wherigo.com (med dit geocaching.com login). Vælg den wherigo (cartridge) du ønsker og vælg download. Vælg den til Pocket PC. Gem den på din computer. Sæt din telefon til din computer (alternativt: sæt din telefons SD kort i en kortlæser tilknyttet din computer). På SD kortet er der (hvis du har installeret WhereYouGo app'en) en mappe der hedder WHEREYOUGO. Kopier/flyt den downloadet wherigo (cartridge) ind i det bibliotek.

NB: På nogle nyere android telefoner er hukommelsen så stor at app'en bliver installeret i telefonens interne hukommelse. Pointen er at finde det bibliotek der hedder WHEREYOUGO uanset om det ligger i telefonens interne hukommelse eller på SD kortet og lægge werigo'en (cartridgen) derind.

Så skulle du gerne være kørende.

Windows Phone:[redigér]

Det er også muligt at spille Wherigo på Windows Phone med app'en Geowigo. Det er en smule mere indviklet end på IOS og Android, men det kan sagtens lade sig gøre, og Geowigo afspilleren er rimeligt stabil og flot.

Geowigo er i betatest (2015-07-16) så man skal bede om at få lov at hente den på Microsoft Store. Du kan læse mere, og bede om en betainstallation på http://forums.groundspeak.com/GC/index.php?showtopic=315741. Du skal oplyse din telefons Windows Live ID mail-adresse, og så vil du efter lidt tid få mulighed for at hente den i Microsoft Store på telefonen.

Geowigo forventer at finde spillene (gwc filerne) på OneDrive. Du skal en gang for alle oprette en folder på OneDrive's rod (Altså ikke i Dokumenter folderen, men ved siden af.) Folderen skal hedde geowigo. I den folder skal du gemme gwc filen(erne). Geowigo skal have tilladelse til at læse i OneDrive første gang.

For at kunne afspille en wherigo cartridge, skal du downloade en gwc fil til pocket PC fra wherigo.com. Gem gwc filen i geowigo folderen på OneDrive. Du kan så bede Geowigo om at synkronisere med OneDrive, så skulle spillene dukke op.

Lav din egen Wherigo cartridge[redigér]

Se Bygge Wherigo Cartridge

Wherigo fremtid[redigér]

Geocaching HQ har i de senere år ikke fokuseret så meget på Wherigo-konceptet - en situation som WherigoFoundation forsøger at rette op på.