Forskel mellem versioner af "Vejledning til at købe GPS til geocaching"

Fra Geowiki
Spring til navigation Spring til søgning
m (Flyttet lidt rundt)
m (Tilføjet kort)
Linje 57: Linje 57:
 
== Om at købe brugt ==
 
== Om at købe brugt ==
 
På [[Forum]] er der en tråd, hvor man ofte kan finde bruge GPS-modtagere til salg.
 
På [[Forum]] er der en tråd, hvor man ofte kan finde bruge GPS-modtagere til salg.
 +
 +
Hvis man køber en brugt GPS med detaljerede kort, skal man være opmærksom på at man får installations CD/DVD'en og aktiveringskoden med.
  
 
== Om at købe i Danmark ==
 
== Om at købe i Danmark ==

Versionen fra 16. dec 2006, 21:29

Der er selvfølgelig forskel på om du skal bruge en GPS-modtager til bilnavigation, sejlads, cykling, løbeture/motionsløb, vandreture. Denne artikel handler udelukkende om hvilke GPS-modtagere der er mest egnet til Geocaching.

De første spørgsmål

Der er en masse ting man skal tage stilling til, når man skal købe GPS-modtager til geocaching:

 • Skal jeg bruge den til andet end geocaching? (f.eks. bilnavigation eller løbetræning)
 • Hvor meget skal jeg bruge den?
 • Hvor meget vil jeg give for den?
 • Hvor skal jeg købe den?

Hvis du kun skal bruge den til geocaching og ikke helt ved om det er noget for dig endnu, er det dumt at gå ud og købe den dyreste GPS-modtager på markedet, som kan det hele. Du kan sagtens nøjes med en billig, skrabet model (evt. brugt) til at starte med, og skulle du blive bidt af det kan du stadig fortsætte med den, eller sælge den uden at tabe ret mange penge og købe en dyrere, som kan lige netop de ting som du til den tid vil vide at du ønsker dig af en GPS-modtager.


Specifikationer

Som minimum skal man kunne indtaste koordinater i en GPS-modtager for at den duer til geocaching, men derudover er der en masse ting som kan være rare at have, men som selvfølgelig koster ekstra.

 • Farvedisplay eller ej
 • Vægt og størrelse
 • Vandtæthed
 • Hvor mange waypoints skal der være plads til
 • Skal den have tracklog og hvis ja, hvor detaljeret?
 • SiRF Star III
 • Hvilken type batterier skal den køre på og skal den kunne tilsluttes ekstern strøm
 • Skal den kunne tilsluttes computeren, så man kan overføre f.eks. waypoints, tracklogs og kort mellem PC og GPS-modtager
 • Trykhøjdemåler
 • Elektronisk kompas
 • Skal den have elektronisk kort eller ej
  • Hvis den skal have kort, skal det være med Turn-by-turn navigation
  • Hvor meget hukommelse skal den have til kortdata og skal det kunne udvides

Garmin eller Magellan

De fleste danske geocachere bruger Garmin GPS-modtagere, men Magellan er lige så gode. Om man er til Garmin eller Magellan er et spørgsmål om smag. Hver især har de nogle fordele og kan noget som den anden ikke kan.

Forslag til GPS-modtagere

Her er nogle forslag til køb af GPS-modtagere, indtil videre er her kun om Garmin, men der skulle gerne komme andre modeller på listen efterhånden som de der har forstand på det skriver.

Billige

I den billige ende er der Garmin Geko, som er en serie af små og kompakte GPS-modtagere som kan det basale. Den findes i 3 modeller: 101, 201 og 301, hvor mange anbefaler at købe mindst 201'eren, da den har mulighed for tilslutning til computeren (kabel skal købes ved siden af). På den måde kan man overføre koordinater til den, hvilket man vil blive glad for, da man hurtigt bliver træt af at indtaste dem i hånden.

Mellemdyre

I mellemklassen findes Garmin eTrex, som er en serie med mange forskellige modeller, lige fra en skrabet basismodel som svarer meget til Geko 201'eren - til modeller, som har både kort og ekspanderbar hukommelse, elektronisk kompas og trykhøjdemåler, farveskærm. Nogle af modellerne har et smart joystick på toppen til at navigere i menuerne - denne er smart, men går desværre let i stykker.

Dyre

I den dyre ende findes Garmin GPS 60-serien, som er udendørsentusiastens drøm af en GPS-modtager. De gamle modeller er gode, men de mest interessante er de nye modeller GPSmap 60Cx og GPSmap 60CSx som har SiRF Star III-chippen som gør at de i modsætning til andre modeller på markedet ikke får modtagerproblemer under træer med blade på eller i storbyer med høje bygninger. Dette gør disse to modeller til de ultimative geocaching GPS-modtagere - prisen er derefter, desværre. Alle GPSmap 60 modellerne har mulighed for at lægge kort ind og turn-by-turn navigation, som gør at de også er udmærkede til bilnavigation.

Kortdata

Til de dyrere modeller som indeholder kort, skal man ofte investere i mere detaljerede kort end det Basiskort der er indbygget. Prisen på kortet udgør en væsentlig del af den samlede pris på en brugbar GPS.

Basiskortet viser hovedveje og kystlinier over hele verden i en meget grov opløsning, men normalt er en enkelt verdensdel (Nordamerika, Europa eller Asien) vist i en lidt større opløsning end resten. Det afhænger således af hvor man har købt sin GPS, hvilken verdensdel der er fremhævet. Basiskortet er ret ubrugeligt til geocaching, men kan bruges hvis man bare er på gennemrejse.

De detaljerede kort kan købes på CD/DVD og downloades til en GPS fra en PC via et kabel, eller det kan købes færdiginstalleret på et memory-kort. Der er kun plads til en begrænset mængde detaljerede kort i en GPS - hvor meget afhænger af korttypen og hvor meget hukommelse der et til rådighed. F.eks. kræver det 55Mb at få plads til hele Danmark i en Garmin GPS med autorouting (MapSource City Navigator 8.0).

Kortene fås i forskellige versioner afhængig af om de understøtter autorouting eller ikke. Det kan ofte betale sig at købe et "bilkit" der indeholder både strømkabel, en holder til at montere i bilen og selve kortet.

Kortet vil ofte være "låst" til en bestemt GPS. Når man køber det medfølger der en aktiveringskode som skal benyttes første gang det installeres, herefter kan kortet kun downloades til den aktiverede GPS.

Om at købe brugt

Forum er der en tråd, hvor man ofte kan finde bruge GPS-modtagere til salg.

Hvis man køber en brugt GPS med detaljerede kort, skal man være opmærksom på at man får installations CD/DVD'en og aktiveringskoden med.

Om at købe i Danmark

Garmins danske hjemmeside kan man finde henvisninger til danske forhandlere, derudover findes der nogle steder på internettet hvor man kan købe:

Om at købe i udlandet

Når man køber i udlandet skal man være opmærksom på om det er indenfor eller udenfor EU. Udenfor EU skal der betales told og moms af købet. Desuden skal man være opmærksom på at der normalt kun er 1 års garanti samt at det måske kan blive et problem at få repareret apparatet i Danmark under garantien.

På internettet kan man indenfor EU bl.a. finde:

 • Unbelievable der er meget populær på grund af lave priser og hurtige leveringstider. Det er en Portugisisk forhandler på trods af den danske website.
 • gps|warehouse

Udenfor EU findes: