Vejledning til at gemme en cache

Fra Geowiki
Version fra 1. mar 2007, 12:55 af 85.81.69.92 (Diskussion) 85.81.69.92 (Diskussion) (Overført noget til HTML i cachebeskrivelsen)
Spring til navigation Spring til søgning

Før du lægger din første cache, er det en god ide at lure hvordan andre har gjort det. Det er svært at opstille generelle vejledninger i hvor mange cacher du skal finde af den ene eller anden slags cache, før du selv bør gå i gang. Hvis du kaster dig for hovedkulds ud i det, risikerer du at du får gemt cachen på en sådan måde at den hurtigt forsvinder, eller at du får angivet dens placering forkert. Især er der ofte problemer med udregning af koordinater hvis du laver en cache som en multi-cache eller mystery.

Finde et egnet sted

Når du vil gemme en cache et bestemt sted, vil det ofte være fordi du finder at netop dette sted er værd at besøge. Find et sted, der enten er meget smukt, historisk spændende, eller interessant på den ene eller anden måde. Nogle geocachere vil blive skuffet hvis de kører langt efter en cache, som bare er smidt et kedeligt sted på f.eks. en rasteplads eller på et direkte ulækkert sted. Så find et sted du gerne vil vise frem til andre. Dette kan dog konflikte med lokale bestemmelser, som vi som geocachere er forpligtet til at overholde. Sørg altid for at have en aftale med den der ejer grunden, før du lægger en cache. Som en undtagelse kan du lægge en cache i Statsskovene idet geocaching.dk har indgået en aftale med Skov- og Naturstyrelsen hvor man blot efterfølgende skal indrapportere udlægning til det lokale skovdistrikt.

Når du jvf. ovenstående har fundet et egnet sted kan det godt være at du er nødt til at gemme cachen et stykke fra det sted hvor f.eks. den kønneste udsigt er, men det kan du jo nævne i din beskrivelse.

Det gælder nu om at finde et egnet sted til at lægge cachen. Når du har fået lidt erfaring i at finde andres cacher (prøv at finde nogle i et område der ligner det du vil bruge), opdager du hurtigt nogle traditionelle steder. I skoven er gode gemmesteder f.eks. under nogle rødder, i en stub, et hult træ, mellem grenene i et træ, hængende i et træ, under en sten, i en stendynge osv. Ifølge reglerne må du ikke grave cachen ned, men du må gerne dække den til med f.eks. grene og blade.

I byen kan det straks være sværere at finde et godt sted, husk at der ofte er gartnere og andre der vedligeholder parker og bede, og som ikke lige har et forhold til geocaching. Derfor er mikrocacher mere populære i byerne, hvor de kan fastgøres med en magnet til en genstand af metal, eller du kan finde på en snedig måde at camouflere cachen.

Når du har fundet stedet skal du udmåle koordinaterne til din cache. Følg vejledningen i linket. Det er ofte ret svært at angive nogle koordinater som andre skal kunne finde evt. med andre typer af GPS-modtagere

Vælge type

I dette Link finder du en oversigt over forskellige cachetyper. Den mest almindelige type er traditionel hvor man blot finder cachen vha. de angivne koordinater. En lidt mere avanceret form er en multi-cache, hvor man først skal løse nogle opgaver for at få tallene til den endelige cache's placering. Endelig kan du lave en mystery hvor man skal have/finde noget viden om et bestemt emne før man kan finde den endelige cache. Yderligere cachetype må du læse om i dette Link.

Vælge størrelse og beholder

I dette Link finder du en oversigt over forskellige cachestørrelser. Der er mange der mener at mikrocacher ikke hører hjemme i en skov, men modsat kan man godt bruge dem hvis man har behov for nogle mellem-cacher i en længere mystery. Husk på at nogle/mange geocachere ofte har børn/børnebørn med på geocachingtur, og det derfor er lidt af en skuffelse for dem hvis den endelige cache "bare" er en mikrocache. Man bør selvfølgeligt opgive cachtypen når man offentliggør sin cache, således at geocacherne kan afstemme deres forventning. Husk på at jo større cachetype du vælger jo bedre bør camuflagen være.

Du skal også vælge en passende cachebeholder. Husk på at cachen vil blive udsat for vind og vejr, så en vis vandtæthed vil være en rigtig god ide.

Det første indhold

Der er ikke meget sjov ved at finde en tom beholder. Man kan selvfølgelig ikke putte noget i Virtuelle, locationless, webcam cacher og earthcacher, da der ikke er en fysisk beholder.

I de andre typer skal man som minimun lægge en logbog, så folk kan dokumentere, at de har været der. Husk at putte logbogen i en separat plastikpose, det kan skåne den hvis der skulle trænge vand ind i cachen. Herefter er en blyant jo en god ting. Især i frostvejr kan en kuglepen miste evnen til at skrive. En blyantspidser er også relevant, og eventuelt et viskelæder.

Derudover er det en god ide at vedlægge en forklaring til mugglerne, en såkaldt stash note. Forskellige udgaver af disse kan findes på geocaching.com's hjemmeside under "Hide and seek a cache" i højre side.

Endelig er der byttetingene. Da det ofte er børn der bytter, skal du prøve om du kan finde nogle ting der vil gøre dem glade. Tingene behøver ikke at koste ret meget, men hvis du af en eller anden grund ønsker et højere niveau i din cache, skal du nok gøre opmærksom på det i beskrivelsen.

I Danmark er der desuden 2 traditioner som du kan vælge at følge: Den første er at putte en dåse Kippers i den første cache man laver, den anden er at lave et First Finders Certificate|Et bevis/præmie for at komme først til den første der finder cachen. Nogle putter også et CFFC Childrens First Finders Certificate i cachen, så det første barn der finder cachen også kan få en præmie. Der er endvidere set enkelte cacher, hvor hver finder får et bevis.

Skriv en cachebeskrivelse

Du skal nu forfatte selve beskrivelsen til din cache. Her skal du først lave en kort overskrift, appetitvækker, således at en kommende geocacher kan danne sig et hurtigt overblik. Herefter skal du forfatte selve beskrivelsen.

Det er en god ide at forfatte cachen på mindst et fremmedsprog, da man ikke kan forvente at geocachere i andre lande behersker dansk. Om man skal bruge engelsk eller tysk kan afhænge af den del af landet man placerer den i, men generelt vil engelsk nok være et bedre valg. Husk at geocaching er en verdensomspændende sport/leg, og at der tit kommer turister i vores land, der også er geocachere.

Du kan sagtens lave en cachebeskrivelse med ren tekst, men ønsker du at formatere teksten med f.eks. farver, billeder, fed skrift, links osv. kan du finde hjælp til det i artiklen HTML i cachebeskrivelsen.

Billeder i cachebeskrivelsen

Det er ikke nødvendigt at indsætte billeder på cachebeskrivelsen. Faktisk medbringer mange geocachere beskrivelserne i et format hvor billederne er fjernet. Betænk derfor at billeder, især ved cacher af typen Traditionel, kun bør indsættes af æstetiske årsager - som appetitvækkere. Af hensyn til de brugere der benytter et mindre browservindue, bør billeder ikke være bredere end 400-500 punkter (pixels).

Før du begynder at lægge billeder på dine cachebeskrivelser, skal du sørge for at dine billeder er i den rette størrelse, i et brugbart filformat og tilgængelige på nettet.

Som regel vil der være tale om billeder du selv har taget med dit digitalkamera. Disse billeder på adskillige MegaPixels er alt for store til web-sider. Du kan bruge et billedredigeringsværktøj til at formindske dine billeder.

Eksempler på FreeWare (gratis) redigeringsprogrammer til Windows:

Funktionen du skal bruge i disse programmer hedder "Resize / Resample". Herefter vælges File + Save as. Filtypen bør være JPG (JPEG). Når man gemmer et billede i JPG-format, kan man under avancerede indstillinger eksperimentere med forholdet mellem komprimeringsgrad og billedkvalitet.

Hvis du ønsker en helt simpel funktion til ændring af billeders størrelse, hvor operationen aldrig er længere væk end et højreklik, kan du benytte:

Uanset værktøj, så sørg for, når du ændrer størrelsen af et billede, at "Keep Aspect Ratio" er tilvalgt, således at proportionerne (som regel 4:3) bevares.

Billeder der vises på internettet skal fysisk placeres på en web-server. Til mange internet- og mobiltelefonabonnementer hører der en hjemmeside hvor det er muligt at "uploade" billeder med et FTP program.

Det letteste er nu at placere billederne direkte på geocaching.com. Når du har oprettet cachebeskrivelsen med type, størrelse, nickname, koordinater o.s.v., kan du klikke på "View listing" for at se beskrivelsens foreløbige udseende. Her kan du så klikke på "upload images". Udpeg billedet, skriv en kort titel og klik "Upload". Vend tilbage til cachebeskrivelsen og find linket til billedet nederst på siden. Nogle gange kommer linket først frem efter nogle minutters forsinkelse. Hvis dette er tilfældet, skal du klikke på browserknappen Opdater/Genindlæs til du ser billedlinket.

Billeder på geocaching.com må maksimalt have en bredde på 600 pixels og filstørrelsen må ikke overskride 125 KB. Hvis én af betingelserne ikke er opfyldt, nedsætter geocaching.com selv størrelsen, hvilket ikke altid er optimalt.

Hvis du ønsker at benytte billeder du har fundet på internettet, skal du huske at indhente tilladelse hertil. Offentliggjorte billeder er, med mindre andet er angivet, altid ophavsretligt beskyttede. Husk også at billeder af kunstværker kan være ophavsretsligt beskyttede.

Du er nu klar til at indsætte billedet med et HTML-mærke (tag) i cachebeskrivelsen.

Oprette cachen på geocaching.com

På dette link kan du finde en skabelon til at oprette en cache på geocaching.com.

Anmelde cachen til SNS

På dette Link kan du (og skal, se ovenfor) anmelde cachen til Skov og Naturstyrelsen hvis den er placeret i en dansk statsskov.

Vedligeholdelse af cachen

Når du nu har fået din cache lagt og godkendt, vil de første geocachere strømme til. Regn med ti stykker i de første dage og 20 stykker over de første uger. Herefter vil interessen falde, og afhængig at tilgængelighed af cachen, kan der godt gå lang tid imellem at din cache bliver fundet. Derefter stiger sandsynligheden for at den bliver mugglet, dvs. ødelagt enten af dyr eller ubetænksomme medborgere. Du bliver derfor nødt til at erstatte/reparere cachen, således at den stadig fremstår som et attrativt mål for en tur i naturen.

Du kan eventuelt placere en TB eller en geocoin i cachen med jævne mellemrum, dette kan øge cachens mulighed for at tiltrække nye gæster.

Eksterne henvisninger

Din første cache af ElwoodB

Sådan opretter du en ny cache af dk-kronborg

5procent.png Denne artikel er kun påbegyndt.
Hvis du ved mere om emnet kan du hjælpe Geowikien ved at udvide den.