Redigerer Tracking number

Spring til navigation Spring til søgning

Advarsel: Du er ikke logget på. Din IP-adresse vil blive offentligt tilgængelig, hvis du foretager nogen ændringer. Hvis du logger på eller opretter en konto vil dine redigeringer blive tilskrevet dit brugernavn, og du vil få flere andre fordele.

Redigeringen kan fjernes. Kontroller venligst sammenligningen herunder for at bekræfte at det er hvad du ønsker at gøre, og gem så ændringerne for at fuldføre fjernelsen.

Nuværende version Din tekst
Linje 1: Linje 1:
En '''tracking-kode''' (eller '''tracking-nummer''' eller '''tracking number''') er den unikke kode som står på [[trackable]]s ([[geocoin]]s, [[travel bug]]s, [[Jeep]]s osv.), og som man skal bruge når man logger at man har taget dem eller set dem.
+
'''Tracking number''' (eller '''tracking-nummer''' eller '''tracking-kode''') er den unikke kode som står på [[trackable]]s ([[geocoin]]s, [[travel bug]]s, [[Jeep]]s osv.), og som man skal bruge når man logger at man har taget dem eller set dem.
  
* På [[geocoin]]s står det på selve mønten på den side hvor der også står ''Trackable on geocaching.com'', og den består af 6 cifre/bogstaver.
+
* På [[geocoin]]s står det på selve mønten på den side hvor der også står ''Trackable on geocaching.com'', og det består af 6 cifre/bogstaver.
* På [[travel bug]]s står den stemplet ind i hundetegnet. Oprindeligt bestod den af 6 cifre, men i 2006 begyndte der at komme hundetegn med blandinger af cifre og bogstaver.
+
* På [[travel bug]]s står det stemplet ind i hundetegnet. Oprindeligt bestod det af 6 cifre, men i 2006 begyndte der at komme hundetegn med blandinger af cifre og bogstaver.
* På [[Jeep]]s står den også stemplet ind i hundetegnet, og den består af 6 cifre/bogstaver ("JP" + 4 cifre/bogstaver)
+
* På [[Jeep]]s står det også stemplet ind i hundetegnet, og det består af 6 cifre/bogstaver ("JP" + 4 cifre/bogstaver)
  
For at undgå forvirring mellem cifferet 0 (nul) og bogstavet O (som i Oscar) bruges bogstavet O aldrig i en tracking-kode; der er altid tale om cifferet nul.
+
De første 2 bogstaver i trackingnummeret på en [[geocoin]] kaldes ''Tracking number prefix''. For mønter produceret i under 1.000 eksemplarer er bogstaverne "PC" for "Personal coin". For mønter produceret i 1.000 eksemplarer eller flere, har møntproducenten selv valgt bogstaverne, så de passer til emnet. Den danske geocoin 2006 har fx prefix "DK" for Danmark. Tilsvarende ses "NL" på hollandske mønter, "GE" på tyske, "FN" på finske, "CA" på canadiske, "UK" på Britiske, "NO" på norske osv. Betydningen af prefix kan også være mindre indlysende - fx bruger den dygtige amerikanske møntkunstner [http://crakeproductions.com/coins/index.html crake] prefix "CR" som en slags signatur.
  
===Koderne er fortrolige===
+
Et tracking-nummer er at betragte som fortroligt, og bør ikke oplyses til nogen, der ikke har haft den pågældende [[trackable]] i hånden. Hvis et tracking-nummer oplyses eller offentliggøres, kan enhver nemlig lave såkaldte [[virtual discovery]] logs, som af mange anses for uetiske. Af samme grund skal trackingnummeret altid fjernes på fotos af [[geocoin]]s. Ved fotos af [[travel bug]]s skal man huske at vende hundetegnet så nummeret ikke kan aflæses på billedet.  
En tracking-kode er fortrolig, og bør ikke oplyses til nogen, der ikke har haft den pågældende [[trackable]] i hånden. Hvis en tracking-kode afsløres eller offentliggøres, kan enhver nemlig lave såkaldte [[virtual discovery]] logs, som af mange anses for uetiske. Af samme grund skal koden altid fjernes eller skjules på fotos af [[geocoin]]s. Ved fotos af [[travel bug]]s skal man huske at vende hundetegnet så koden ikke kan aflæses på billedet.  
 
  
Når en [[trackable]] aktiveres, får den ud over det indgraverede tracking-kode tildelt en '''travel bug kode''', som består af bogstaverne "TB" efterfulgt af 4 eller 5 cifre/bogstaver. Denne kode, som altså ikke er det samme som ''tracking-koden'', er offentligt tilgængelig og kan oplyses til enhver. Med den kan man læse alt om objektet, men kan '''ikke''' tilføje en ny log.
+
Når en [[trackable]] aktiveres, får den ud over det indgraverede tracking nummer tildelt en '''travel bug kode''', som består af bogstaverne "TB" efterfulgt af 4 eller 5 cifre/bogstaver. Denne kode, som altså ikke er det samme som ''tracking-nummeret'', er offentligt tilgængelig og kan oplyses til enhver. Med den kan man læse alt om objektet, men kan '''ikke''' tilføje en ny log.  
 
 
===Prefix===
 
De første 2 bogstaver i tracking-koden på en [[geocoin]] kaldes ''Tracking number prefix''. For mønter produceret i under 1.000 eksemplarer er bogstaverne "PC" for "Personal coin". For mønter produceret i 1.000 eksemplarer eller flere, har møntproducenten selv valgt bogstaverne, så de passer til emnet. Den danske geocoin 2006 har fx prefix "DK" for Danmark. Tilsvarende ses "NL" på hollandske mønter, "GE" på tyske, "FN" på finske, "CA" på canadiske, "UK" på Britiske, "NO" på norske osv. Betydningen af prefix kan også være mindre indlysende - fx bruger den dygtige amerikanske møntkunstner [http://crakeproductions.com/coins/index.html crake] prefix "CR" som en slags signatur.
 
 
 
===Nummer eller kode?===
 
Oprindeligt bestod koderne af 6 cifre, og de blev kun brugt til [[travel bug]]s. Med tiden blev behovet for tracking-koder imidlertid så stort at Groundspeak indførte bogstaver i koderne. Det oprindelige navn ''tracking number'' var på det tidspunkt allerede veletableret i mange sammenhænge, så man støder på det ret tit selv om det nu ikke længere er særligt beskrivende.  
 
  
 
== Se også ==
 
== Se også ==

Du er nu i færd med at redigere en artikel i Geowikien

  • Det du skriver vil blive udgivet under Attribution-ShareAlike 4.0 International (se Geowiki:Ophavsret for flere oplysninger)
  • Hvis du ikke ønsker at din tekst skal udsættes for nådesløse redigeringer og at den kan blive kopieret efter forgodtbefindende, så skal du ikke placere den her.
  • Du lover os også, at du selv har forfattet teksten, kopieret den fra en public domain-kilde eller tilsvarende fri kilde. (Læg ALDRIG materiale her, som er beskyttet af andres ophavsret uden deres tilladelse)
Afbryd Hjælp til redigering (åbner i et nyt vindue)