Forskel mellem versioner af "Mystery cache"

Fra Geowiki
Spring til navigation Spring til søgning
(indsat afsnit om "undertypen" challenge cache)
Linje 18: Linje 18:
 
'''challenge cache''' er ikke et nyt begreb, men er langt mere benyttet efter geocaching.com's ændring af regler/praksis.
 
'''challenge cache''' er ikke et nyt begreb, men er langt mere benyttet efter geocaching.com's ændring af regler/praksis.
  
 +
===Eksterne henvisninger===
 +
Omkring på nettet ligger der en række hjælpemidler, der kan bruges til løsning af nogle mysteries, blandt andet:
 +
- http://easycalculation.com/
 
{{stub}}
 
{{stub}}
  
 
{{Cachetyper}}
 
{{Cachetyper}}

Versionen fra 11. jan 2010, 15:45

En mystery cache (også kaldet puzzle cache eller unknown cache) er en cachetype, hvor man skal løse en eller anden form for opgave for at finde cachen. Det er altså ikke nok at have koordinaterne fra cachesiden. Disse peger typisk på en egnet parkeringsplads i nærheden, og du skal løse opgaven for at finde de endelige koordinater. Ofte skal man løse opgaven hjemmefra før man kan tage ud og finde cachen.

Eksempler på opgaver:

  • Find dele af koordinaterne i andre cacher (minder meget om multi-cacher - forskellen er at del-målene i en multi ikke tæller som fund, mens de gør i mystery cacher
  • Løse en sudoku og bruge nogle af tallene til at udregne de endelige koordinater.
  • Løse en matematisk opgave, for at få koordinaterne
  • ...

Cacheejeren giver ofte et hint så man kan kontrollere at de koordinater man har regnet sig frem til er rigtige eller bare sandsynlige. Det kan for eksempel være at tværsummen af alle cifre i breddegraden (N-koordinaten) henholdsvis længdegraden (E-koordinaten) er oplyst. En anden mulighed er at han/hun har benyttet en geochecker hvor man kan indtaste sit forslag og få at vide om det er rigtigt eller forkert.

Challenge cache

Da geocaching.com for nyligt justerede praksis, så det ikke længere er tilladt at stille yderligere krav, end at have skrevet sig logbogen, før man "må" logge sit fund online, lod man en kattelem stå åben. Denne kattelem var at man på en mystery cache, kunne kalde den en challenge cache og så stille krav til noget der skulle fuldføres inden man kunne logge sit fund. Dog skal man sandsynliggøre overfor godkender, at det er et realistisk krav, f.eks ved at man selv havde opfyldt det eller at det er muligt for en stor del af geocacherne at opfylde det.

Cache-ejere der har/havde caches af andre typer end mystery cache og med yderligere krav til logning, har så muligheden for at ændre dem til mystery cache og i beskrivelsen udnævne den til en challenge cache.

challenge cache er således ikke en cache-type i sig selv, men en ændret status af en mystery cache. På geocaching.com's hjemmeside under Cache Listing Requirements / Guidelines, kan man læse deres officielle regler for challenge cache, i sidste afsnit under afsnittet Mystery or Puzzle Caches.

challenge cache er ikke et nyt begreb, men er langt mere benyttet efter geocaching.com's ændring af regler/praksis.

Eksterne henvisninger

Omkring på nettet ligger der en række hjælpemidler, der kan bruges til løsning af nogle mysteries, blandt andet: - http://easycalculation.com/

5procent.png Denne artikel er kun påbegyndt.
Hvis du ved mere om emnet kan du hjælpe Geowikien ved at udvide den.