Multiværktøj

Fra Geowiki
Version fra 6. jun 2014, 17:52 af M45B (Diskussion | bidrag) M45B (Diskussion | bidrag) (Lidt om kniv og lovgivning)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Spring til navigation Spring til søgning

En schweizerkniv, eller multifunktionsværktøj, er et værktøj bestående af et knivblad og forskellige værktøjer, der kan skjules i skæftet.

I knivene finder man forskellige kombinationer af værktøjer: f.eks. knivblad, tandstikker, pincet, skruetrækker, saks, neglefil, forstørrelsesglas, kuglepen, dåseåbner, og savblad.

Det er sjældent nødvendigt at anvende værktøj som kniv og skruetrækker i forbindelse med geocaching, de fleste caches kan som udgangspunkt altid åbnes uden brug af værktøj. I de sjældne undtagelser hvor der skal bruges værktøj vil det fremgå af attributter, cachebeskrivelse, eller mærker på den pågældende cache.

Et multifunktionsværktøj vil derfor i forbindelse med geocaching primært være et hjælpeværktøj til vedligehold af eget udstyr, udlægning af caches, og eventuel nødvedligehold af fundne caches.

Husk: Efterlad altid en cache i samme, eller bedre, stand som du fandt den. Hvis du ikke kan åbne en cache, lad den ligge og kom igen senere, kontakt eventuelt ejeren for yderligere hint.

Våbenlov

Den danske våbenlov gælder også for knivbladet i et multifunktionsværktøj. Våbenloven er lidt uklar på nogle punkter, og det er i sidste ende op til politiet at vurdere om du har ret til at bære kniv i en given situration, når der herunder alligevel er forsøgt at opstille nogle generelle retningslinier skal det derfor kun tages som vejledende.

  • Knive over 12 cm må kun medbringes i forbindelse med erhverv, husholdningsbrug, jagt eller fiskeri, og skal transporteres direkte til og fra anvendelsessted.
  • Knive under 12 cm må medbringes i forbindelse med ovenstående, samt øvrige anderkendelsesværdige formål. Det er op til politi og domstole at vurder om dit ærinde er anderkendelsesværdigt.
  • Foldeknive under 7 cm, der ikke kan aflåses i åben stilling, og ikke kan åbnes med en hånd, er undtaget af loven og må medbringes på offentligt tilgængelige steder.

Uanset til hvilket formål du medbringer kniv er det altid en god ide at begrave den dybt i den medbragte bagage, og aldrig i lommen eller i bæltespænde. På den måde mindskes risikoen for at situationen fejlfortolkes af myndigheder eller andre personer du møder på vejen.

Referencer

§ 4. På offentligt tilgængelige steder, uddannelsessteder, i ungdomsklubber, fritidsordninger og lignende er det forbudt at bære eller besidde kniv eller dolk, medmindre det sker som led i erhvervsudøvelse, til brug ved jagt, lystfiskeri eller sportsudøvelse eller har et andet lignende anerkendelsesværdigt formål. Forbuddet omfatter dog ikke foldeknive med en klinge på højst 7 cm, der ikke kan fastlåses i udfoldet position.