Hjælp:Søgning

Fra Geowiki
Spring til navigation Spring til søgning
Geowiki logo question.png Denne artikel er en hjælpeside på Geowikien.
Siden indeholder basal eller avanceret information om Geowikien og eventuelt tekniske vejledninger til brug på denne. Brugere anbefales at læse vejledninger, men intet af indholdet skal tages for en norm.

Søgning i Geowikis artikler kan foretages efter to forskellige principper, begge udføres fra den søgeboks der findes i venstre side af hver eneste Geowiki-side:

  • Opslag af en artikel med en bestemt titel ("Gå til" knap)
  • Søgning efter artikler der nævner bestemte ord ("Søg" knap)

Artikelopslag

Ved tryk på "Gå til" knappen udføres et artikelopslag. Ofte, men afhængigt af hvordan den anvendte browser fungerer, vil et tryk på retur tasten på tastaturet mens søgeboksen er aktiv, også resultere i et artikelopslag.

Ved et artikelopslag leder Geowiki efter en artikel hvis titel matcher det indtastede søgeord eksakt (det vil sige med skelnen mellem store og små bogstaver).

Hvis denne artikel ikke findes i databasen, forsøger Geowiki at hente artiklen der består af søgeordet som små bogstaver, men med stort begyndelsesbogstav.

Findes denne artikel ikke, foretages en fuldtekstsøgning med det angivne søgeord.

Fuldtekstsøgning

Ved tryk på "Søg" knappen udføres en fuldtekstsøgning.

En fuldtekstsøgning vil søge efter artikler der indeholder det eller de angivne søgeord i enten titel eller tekst. Søgningen er underlagt følgende regler og begrænsninger.

Alle søgeordene skal forekomme

Kun sider der indeholder alle ordene vil blive fundet. Så hvis du ikke fik nogen resultater, så prøv at udelade nogle ord, eller tjek om du har stavet alle ord rigtigt. Hvis du søger efter "Heste" så vil du også få alle artikler der indeholder "Hesten", men ikke artikler der indeholder "Hest" (med mindre de også indeholder "Heste").

Undgå korte og almindelige ord

Dette er den mest sandsynlige forklaring på en uventet fejlsøgning. Hvis det du søger efter indeholder et af de såkaldte "stop-ord" (for eksempel "the", "one", "your", "more", "right", "while", "when", "who", "which", "such", "every", "about", "onto", så vil din søgning fejle uden resultat. I dette tilfælde, fjern disse ord og søg igen.

Søgningen tager ikke hensyn til store og små bogstaver

Søgning efter "geocoin", "Geocoin" og "GEOCOIN" returnerer alle det samme resultat.

Kun artikler i hovednavnerummet bliver gennemsøgt

Søgningen søger kun i hovednavnerummet (artikler uden præfikserne "Geowiki:", "Diskussion:" eller "Bruger:"). I hovednavnerummet findes alle de almindelige artikler. For at søge i de andre navnerum så sæt kryds i de tilsvarende felter i boksen "søg i navnerum" nederst på søgesiden og gentag søgningen. Du kan ændre de navnerum der som standard bliver gennemsøgt under Indstillinger->Søgeresultater->Søg som standard i disse navnerum.

Kombinerede søgninger er mulige

Du kan søge ved at bruge de logiske udtryk "and", "or" og "not" (de skal desværre være på engelsk) og parenteser for at udføre mere komplicerede søgninger. Indeholder søgeteksten flere ord uden logiske udtryk imellem, anvendes "and" som standard.

For eksempel "indianer not amerikaner" vil returnere alle sider der indeholder ordet "indianer" og som ikke indeholder ordet "amerikaner". Søgningen "(Adolph or Adolf) and Hitler" vil returnere alle de sider der indeholder "Hitler" og enten "Adolf" eller "Adolph".

Ingen regulære udtryk

Du kan ikke bruge regulære udtryk.

Man kan ikke bruge wildcards

Du kan ikke bruge wildcards såsom "?" eller "*" som erstatning for tegn.

Man kan ekskludere omdirigeringer

Sæt eller slet krydset ud for "List redirects" i "søg i navnerum" nederst på søgesiden og gentag søgningen.

Google-søgning på Geowiki

Ved at følge linket herunder, kan du bruge søgemaskinen Google til at søge i Geowiki. Google ignorerer også alle stopordene, men til gengæld søger den i alle navnerum. Googles index kan være en smule gammelt.

Brug Google til at søge på Geowiki