Geosti

Fra Geowiki
Version fra 6. feb 2007, 15:02 af Gade (Diskussion | bidrag) Gade (Diskussion | bidrag) (Ord udskiftet)
Spring til navigation Spring til søgning
Geosti i rimen ved GCQXGJ under juleevent 2006

En geosti er det spor som et eller flere hold geocachere efterlader i naturen, når de forlader de officielle stier for at lede efter en cache. Herved fremkommer der en "sti" af f.eks. nedtrådt græs eller fodspor i sneen, som bliver tydeligere og tydeligere. Geostier ses oftest ved events eller cacher, der lige er frigivet og derfor populære især for FFC-jægere. Efter et velbesøgt event kan især græsbevoksning slides så kraftig at stien er synlig et år efter eventet.

Dannelse af stier

Modsat den almindelige opfattelse, skabes de fleste geostier på vejen væk fra cachen. På vej til cachen, vil der ofte være flere mulige veje til stedet, specielt på grund af den variation der er i positionsbestemmelsen fra den ene dag til den anden. Når cachen er fundet, vil alle derimod være på det samme sted. Herfra er der ofte en og kun en oplagt vej gennem bevoksningen tilbage til vej eller sti. Og det er her de geostien opstår. Er cachen placeret et sted, hvor der konstant er besøg, vil erfarne geocachere med tiden få øje på geostien, og vil benytte den som indgangsvej til cachen. Herefter tager erosionen af bevoksningen for alvor fart. Dette forhold er værd at tage med i betragtning, især hvis man placerer en cache i et særligt sårbart område. Desuden risikerer man at selv en meget godt skjult cache med tiden bliver synlig, selv for mugglere.

En variation af geostier er det generelle slid på omgivelserne en godt skjult cache giver. Dette kan især ses ved placering af cacher i stengærder, stubbe og lignende. Langt de fleste stengærerder i det åbne land, og især kirkegårdsdiger er fredede, så undgå at benytte dem som skjulested, medmindre der er et meget tydeligt hint. Et rigtig godt eksempel på hvordan det kan gøres kan ses på cachen Dr. Dampe på Christians Ø.