Forskel mellem versioner af "GSAK"

Fra Geowiki
Spring til navigation Spring til søgning
(→‎Det lyder fedt, hvordan kommer jeg igang med GSAK?: omformuleringer, kildehenvisning og smårettelser)
 
Linje 7: Linje 7:
 
* Udføre semiautomatisk logning direkte på geocaching.com ud fra dine noter på din Garmin Oregon/Colorado. [[GSAK semiautomatisk logning]]
 
* Udføre semiautomatisk logning direkte på geocaching.com ud fra dine noter på din Garmin Oregon/Colorado. [[GSAK semiautomatisk logning]]
  
== Det lyder fedt, hvordan kommer jeg igang med GSAK? ==
+
== Det lyder fedt, hvordan kommer jeg i gang med GSAK? ==
For at få glæde af GSAK, skal man være [[premium member]] (betalende medlem) af [[geocaching.com]], så man kan lave [[pocket queries]]. GSAK er gratis at bruge. Det har før været et betalingsprogram, men er nu gratis. Det anbefales stadig at være betalende medlem på geocaching.com.
+
12. Maj 2019 blev GSAK gratis at bruge<ref>https://gsak.net/board/index.php?showtopic=34373</ref>. Hidtil har det været et betalingsprogram.
  
GSAK kan også håndtere [[GPX]]-filer fra [[Terracaching]].com.
+
For at få glæde af GSAK, skal man løbende opdatere med eksisterende geocaches. Dette gøres nemmest ved at indlæse [[pocket queries]] som er [[GPX]]-filer, der indeholder flere geocaches.
 +
 
 +
Hvis man vil hente [[pocket queries]] fra [[geocaching.com]] skal man være betalende medlem, også kaldet [[premium member]].
 +
 
 +
GSAK kan også håndtere [[GPX]]-filer (og [[pocket queries]]) fra andre kilder, f.eks fra [[Terracaching]].com eller [[Opencaching]].
  
 
GSAK er lavet til Windows, men skulle i øvrigt køre udmærket under ''Virtual PC'' til [[Mac]] og rimeligt under ''Wine'' til [[Linux]] (der arbejdes på at få programmet bedre understøttet).
 
GSAK er lavet til Windows, men skulle i øvrigt køre udmærket under ''Virtual PC'' til [[Mac]] og rimeligt under ''Wine'' til [[Linux]] (der arbejdes på at få programmet bedre understøttet).

Nuværende version fra 23. maj 2019, 08:55

GSAK[redigér]

GSAK er navnet på et hjælpeprogram til din PC, og forkortelsen for Geocaching Swiss Army Knife, dvs. et værktøj der kan "det hele", bl.a.:

 • Lave en database over det område du cacher i
 • Overføre koordinater til din gps
 • Overføre cachebeskrivelsen til din pda
 • Udføre logninger direkte på geocaching.com som er loaded fra cachemate
 • Udføre semiautomatisk logning direkte på geocaching.com ud fra dine noter på din Garmin Oregon/Colorado. GSAK semiautomatisk logning

Det lyder fedt, hvordan kommer jeg i gang med GSAK?[redigér]

12. Maj 2019 blev GSAK gratis at bruge[1]. Hidtil har det været et betalingsprogram.

For at få glæde af GSAK, skal man løbende opdatere med eksisterende geocaches. Dette gøres nemmest ved at indlæse pocket queries som er GPX-filer, der indeholder flere geocaches.

Hvis man vil hente pocket queries fra geocaching.com skal man være betalende medlem, også kaldet premium member.

GSAK kan også håndtere GPX-filer (og pocket queries) fra andre kilder, f.eks fra Terracaching.com eller Opencaching.

GSAK er lavet til Windows, men skulle i øvrigt køre udmærket under Virtual PC til Mac og rimeligt under Wine til Linux (der arbejdes på at få programmet bedre understøttet).

Diverse guider[redigér]

Vejledning til GSAK

Guide: Get data via e-mail

GSAK semiautomatisk logning

GSAK Installere makro

GSAK makroprogramering

Guide: Kom godt i gang med GSAK

GSAK Guide's på Geowikien

De nye funktioner i GSAK v8

Tips og tricks[redigér]

 • Når man laver en GPX export i GSAK, så laver man det på følgende måde: Under Cache description bruger man: %correct=* %name Så kommer der en stjerne foran dine correctede og det kan så også ses i listen.
 • Jeg har været så heldig at få en database over hele dk fra en ven, men desværre viser min gsak nu alle hans fundne og ikke mine egne. Kan jeg på en eller anden smart måde sætte alle fundne til at være ikke fundet uden at skulle klikke på hver eneste cache?
  • løsning: Hvis man har sat GSAK op til at match'e found-logs med sit geocaching id-nummer (Tools->Options->General->"Methods of match...")[2], så er gsak sikret mod at markere en geocache som ikke fundet, hvis den har en af dine found-logs. Man kan derfor blot gå ind i Database->Global Replace og ændre "Found status" til "Not found". GSAK vil så blokere for ændringe i found-status på de geocaches, hvor den har en dine found-logs. Fra GSAK's hjælpe-tekst til "Global replace"[3]: For example if you do a global replace of all caches to "not found", any caches that have found logs will be "protected" and not have their status set to not found
 • Gemmer gsak mine data fra sidst jeg lukkede programmet ned?
  • Løsning: Den laver en automatisk back efter hver gang GSAK har kørt et vidst antal gan, såfremt du har det slået til. For at genetablere en autobackup vælg Filer -> Restore og sæt et flueben i Select an automatic backup. Backup 1 er altid den nyeste og Backup 5 den ældste. Hvor ofte og om der bliver lavet automatisk backup, indstilles i Tools -> Options på fanebladet General i højre side midt for. Og næste gang skal du vælge Waypoint -> Delete Waypoint(s)... og markerer All waypoints i filter.
 • Hvordan arkiverer GSAK ?
  • Løsning: GSAK har ingen mulighed for at finde ud af at en cache er arkiveret. Da den ikke kommer med i de efterfølgende PQ'er bliver de ganske simpelt ikke opdateret i GSAK og de står derfor stadig som aktive.
  • Du kan gøre flere ting.
   • Enten køre et filter engang i mellem, hvor du sorteret på alle cacher, hvor "Last update GPX" er ældre end x dage (x er så det antal dage du er om at få opdateret hele DK i din GSAK + 1)
   • Gå ind på denne bookmarkliste og vælg Create Pocket Query nederst på siden. Den indeholder de sidste 500 arkiverede cacher i Danmark. Den kører fra en bookmarkliste (derfor kan der komme arkiverede med) og vedligeholdes manuelt af banzai_dk Når den PQ indlæses i GSAK bliver cachernes status opdateret til arkiveret.
 • Hvordan kan man se de arkiverede caches? I min GSAK står de alle som utilgængelige? og hvordan statuschekker man?
  • Svar 1: I waypoint menuen er der et punkt der hedder statuscheck. Det aktiverer Du bare for hver enkelt cache Du vil kontrollere. Du kan eventuelt tildele funktionen en genvejstast.
  • Svar 2: Når du har lavet status check på en cache ændre den status hvis den f.eks. er blevet arkiveret. Så bliver den rød med en streg igennem GC-nummeret. Det jeg gør er at jeg laver et filter som viser alle caches som ikke er blevet opdateret via GPX-fil i 7 dage, og så laver jeg status check på alle dem (har lavet en genvej som hedder ctrl + s), og når jeg har status checket alle cachene i filteret går jeg ind i filter igen og siger at jeg vil se alle arkiverede caches som jeg ikke har fundet og så trykker jeg delete og sletter alle caches i filteret. På den måde er de eneste arkiverede caches i min database dem som jeg har fundet og som derfor er en nødvendighed for at min statisk kan regne mit totale fundtal ud.
 • Jeg skal have geninstalleret GSAK, hvad skal jeg huske ...
  • Lav en backup via File - Backup, og sæt hak i save Settings
  • Og hak ved Include grabbed images hvis du har hentet billeder ned til offline brug. Hvis det er Win7 der skal installeres skal du huske at installere GSAK i den rigtige mappe, eller vil Win7spæende ben for GSAK.
  • På Vista og Win 7 vil GSAK selv installere sig i den rigtige mappe - programmet under C:\Program Files\ og data i C:\Users\[username]\AppData\Roaming\GSAK\
  • Det man skal huske når man laver en restore fra en gammel installation, er at data mappen skal ændres fra C:\Programmer\GSAK til C:\Users\[username]\AppData\Roaming\GSAK\ ellers vil det nemlig gå helt galt. Gælder dog kun under Vista og Win7.

Fodnoter[redigér]

<references>

Eksterne henvisninger[redigér]

GSAK's hjemmeside

GSAK Forum "Getting Started" guides i forskellige formater.

GSAK Forum Support "Getting Started"

Guide til "Get data via e-mail"

Guide: Statistik - Hvordan

Statistik - Video på YouTube

GSAK videokursus