Forskel mellem versioner af "GPX"

Fra Geowiki
Spring til navigation Spring til søgning
(tilføjet lidt mere)
m (Kat)
 
(11 mellemliggende versioner af 4 andre brugere ikke vist)
Linje 4: Linje 4:
  
 
== Hvad indeholder en GPX-fil ==
 
== Hvad indeholder en GPX-fil ==
En GPX-fil indeholder information om et nærmere udvalg af [[cache]]r på textform, mærket med såkaldte XML-tags. Filen indeholder INGEN billeder, men referencer(henvisninger) til hvor disse findes. Denne teknik benytter [[Spoilersync]] programmet sig af til at hente disse billeder.
+
En GPX-fil indeholder information om et nærmere udvalg af [[cache]]r og deres [[child waypoint]]s på textform, mærket med såkaldte XML-tags. Filen indeholder INGEN billeder, men referencer(henvisninger) til hvor disse findes. Denne teknik benytter [[Spoilersync]] programmet sig af til at hente disse billeder.
  
 
== Hvad kan GPX-filer bruges til ==
 
== Hvad kan GPX-filer bruges til ==
Linje 12: Linje 12:
 
* [[GSAK]]
 
* [[GSAK]]
 
* [[SpoilerSync]]
 
* [[SpoilerSync]]
 +
* [http://www.gpsvisualizer.com GPS Visualizer]
 +
* [http://www.crumlin.dk/wpe WPE]
 +
 +
De [[Garmin]]-[[GPS-modtager|modeller]] der kan bruges til [[papirløs geocaching]], opbevarer [[cachebeskrivelse]]rne som GPX-filer, og filerne kan flyttes direkte til og fra GPS'en. Når man bruger funktionen ''Send to GPS'', dannes der én GPX-fil pr. cache. Når man håndterer mange cacher ad gangen, fx via pocket queries, kan der være mange cachebeskrivelser i en GPX-fil.
  
 
== Hvordan man får fat i GPX-filer ==
 
== Hvordan man får fat i GPX-filer ==
Som [[premium member]] af [[geocaching.com]] kan man downloade GPX-filer for cacher enkeltvis på cachesiderne, og man kan få tilsendt GPX-filer med op information om op til 500 cacher pr. [[pocket query]]. Er man ikke premium membermå man nøjes med [[LOC]]-filer.
+
Som [[premium member]] af [[geocaching.com]] kan man downloade GPX-filer for cacher enkeltvis på cachesiderne, og man kan ved at lave en [[pocket query]] dannet GPX-filer med information om op til 1000 cacher pr. udtræk. Er man ikke premium member må man nøjes med [[LOC]]-filer. LOC-filer kan downloades fra en cache man kigger på, eller hvis man søger på caches, kan man afkryde alle eller nogle som efterfølgende kan downloades som en LOC-fil (20 stk pr download).
 +
 
 +
Tidligere tilbød [[geocaching.dk]] en service hvor man kunne hente waypoints til alle aktive cacher i Danmark - eller et passende udvalg - i én stor GPX-fil.
 +
 
 +
==Problemer med GPX-filer==
 +
: ''For hjælp til løsning, se uddybende artikel: [[GPX-problemer]]''
 +
Det hænder somme tider at overførsel af GPX-filer til Garmin-gps'er går galt. Det viser sig ved at gps'en fryser under opstart efter en overførsel, eller ved at nogle af cachebeskrivelserne er gået tabt.
 +
 
 +
==GPX-versioner==
 +
 
 +
Som almindelig standard er de GPX-filer man modtager fra [[geocaching.com]] formateret efter '''GPX version 1.0'''. Hvis man går ind på [http://www.geocaching.com/account/ManagePreferences.aspx sin profil på geocaching.com], kan man rette versionen til '''GPX verision 1.0.1'''. Forskellen er at i version 1.0.1 får man en beskrivelse af cachens [[attribut]]ter med i GPX-filen.
  
 
== Eksterne links ==
 
== Eksterne links ==
 
* [http://www.topografix.com/gpx.asp Defintion af GPX format på Topografix hjemmeside]
 
* [http://www.topografix.com/gpx.asp Defintion af GPX format på Topografix hjemmeside]
 
* http://en.wikipedia.org/wiki/GPX - Om GPX på Wikipedia (engelsk)
 
* http://en.wikipedia.org/wiki/GPX - Om GPX på Wikipedia (engelsk)
 +
 +
{{Papirløs caching}}
 +
 +
[[Kategori:Teknik]]

Nuværende version fra 26. maj 2014, 22:50

GPX (eller GPS eXchange Format) er et XML-filformat, som kan indeholde data om waypoints, tracks og ruter. På Windows kendes GPX-filer ved at de har .gpx som filendelse (f.eks. 3335444.gpx). GPX-filer indeholder mange flere informationer end LOC-filer, og fylder derfor også mere.

Hvad indeholder en GPX-fil[redigér]

En GPX-fil indeholder information om et nærmere udvalg af cacher og deres child waypoints på textform, mærket med såkaldte XML-tags. Filen indeholder INGEN billeder, men referencer(henvisninger) til hvor disse findes. Denne teknik benytter Spoilersync programmet sig af til at hente disse billeder.

Hvad kan GPX-filer bruges til[redigér]

GPX-filer bruges som input til diverse programmer som f.eks.:

De Garmin-modeller der kan bruges til papirløs geocaching, opbevarer cachebeskrivelserne som GPX-filer, og filerne kan flyttes direkte til og fra GPS'en. Når man bruger funktionen Send to GPS, dannes der én GPX-fil pr. cache. Når man håndterer mange cacher ad gangen, fx via pocket queries, kan der være mange cachebeskrivelser i en GPX-fil.

Hvordan man får fat i GPX-filer[redigér]

Som premium member af geocaching.com kan man downloade GPX-filer for cacher enkeltvis på cachesiderne, og man kan ved at lave en pocket query få dannet GPX-filer med information om op til 1000 cacher pr. udtræk. Er man ikke premium member må man nøjes med LOC-filer. LOC-filer kan downloades fra en cache man kigger på, eller hvis man søger på caches, kan man afkryde alle eller nogle som efterfølgende kan downloades som en LOC-fil (20 stk pr download).

Tidligere tilbød geocaching.dk en service hvor man kunne hente waypoints til alle aktive cacher i Danmark - eller et passende udvalg - i én stor GPX-fil.

Problemer med GPX-filer[redigér]

For hjælp til løsning, se uddybende artikel: GPX-problemer

Det hænder somme tider at overførsel af GPX-filer til Garmin-gps'er går galt. Det viser sig ved at gps'en fryser under opstart efter en overførsel, eller ved at nogle af cachebeskrivelserne er gået tabt.

GPX-versioner[redigér]

Som almindelig standard er de GPX-filer man modtager fra geocaching.com formateret efter GPX version 1.0. Hvis man går ind på sin profil på geocaching.com, kan man rette versionen til GPX verision 1.0.1. Forskellen er at i version 1.0.1 får man en beskrivelse af cachens attributter med i GPX-filen.

Eksterne links[redigér]