Forskel mellem versioner af "GPX"

Fra Geowiki
Spring til navigation Spring til søgning
m (Kat)
 
(6 mellemliggende versioner af 2 andre brugere ikke vist)
Linje 12: Linje 12:
 
* [[GSAK]]
 
* [[GSAK]]
 
* [[SpoilerSync]]
 
* [[SpoilerSync]]
 +
* [http://www.gpsvisualizer.com GPS Visualizer]
 +
* [http://www.crumlin.dk/wpe WPE]
 +
 +
De [[Garmin]]-[[GPS-modtager|modeller]] der kan bruges til [[papirløs geocaching]], opbevarer [[cachebeskrivelse]]rne som GPX-filer, og filerne kan flyttes direkte til og fra GPS'en. Når man bruger funktionen ''Send to GPS'', dannes der én GPX-fil pr. cache. Når man håndterer mange cacher ad gangen, fx via pocket queries, kan der være mange cachebeskrivelser i en GPX-fil.
  
 
== Hvordan man får fat i GPX-filer ==
 
== Hvordan man får fat i GPX-filer ==
Som [[premium member]] af [[geocaching.com]] kan man downloade GPX-filer for cacher enkeltvis på cachesiderne, og man kan ved at lave et [[pocket query]] få tilsendt GPX-filer med information om op til 500 cacher pr. udtræk. Er man ikke premium member må man nøjes med [[LOC]]-filer. LOC-filer kan downloades fra en cache man kigger på, eller hvis man søger på caches, kan man afkryde alle eller nogle som efterfølgende kan downloades som en LOC-fil. (20 stk pr download).
+
Som [[premium member]] af [[geocaching.com]] kan man downloade GPX-filer for cacher enkeltvis på cachesiderne, og man kan ved at lave en [[pocket query]] få dannet GPX-filer med information om op til 1000 cacher pr. udtræk. Er man ikke premium member må man nøjes med [[LOC]]-filer. LOC-filer kan downloades fra en cache man kigger på, eller hvis man søger på caches, kan man afkryde alle eller nogle som efterfølgende kan downloades som en LOC-fil (20 stk pr download).
  
Hvis man laver en konto på [[geocaching.dk]] med samme navn som ens cachernavn, kan man downloade alle aktive danske cacher til en GPX fil. Waypoints vil have forskellig ikon afhængig af om man har fundet cachen eller ej. Ikonerne har samme nummer som fundne/ufundne cacher i en Garmin modtager. Man kan også, via Turplanlæggeren samme sted, lave mere avancerede søgninger f.eks. landsdele og cachetyper, som man til sidst kan downloade.
+
Tidligere tilbød [[geocaching.dk]] en service hvor man kunne hente waypoints til alle aktive cacher i Danmark - eller et passende udvalg - i én stor GPX-fil.
 +
 
 +
==Problemer med GPX-filer==
 +
: ''For hjælp til løsning, se uddybende artikel: [[GPX-problemer]]''
 +
Det hænder somme tider at overførsel af GPX-filer til Garmin-gps'er går galt. Det viser sig ved at gps'en fryser under opstart efter en overførsel, eller ved at nogle af cachebeskrivelserne er gået tabt.
 +
 
 +
==GPX-versioner==
 +
 
 +
Som almindelig standard er de GPX-filer man modtager fra [[geocaching.com]] formateret efter '''GPX version 1.0'''. Hvis man går ind [http://www.geocaching.com/account/ManagePreferences.aspx sin profil på geocaching.com], kan man rette versionen til '''GPX verision 1.0.1'''. Forskellen er at i version 1.0.1 får man en beskrivelse af cachens [[attribut]]ter med i GPX-filen.
  
 
== Eksterne links ==
 
== Eksterne links ==
Linje 23: Linje 35:
  
 
{{Papirløs caching}}
 
{{Papirløs caching}}
 +
 +
[[Kategori:Teknik]]

Nuværende version fra 26. maj 2014, 21:50

GPX (eller GPS eXchange Format) er et XML-filformat, som kan indeholde data om waypoints, tracks og ruter. På Windows kendes GPX-filer ved at de har .gpx som filendelse (f.eks. 3335444.gpx). GPX-filer indeholder mange flere informationer end LOC-filer, og fylder derfor også mere.

Hvad indeholder en GPX-fil[redigér]

En GPX-fil indeholder information om et nærmere udvalg af cacher og deres child waypoints på textform, mærket med såkaldte XML-tags. Filen indeholder INGEN billeder, men referencer(henvisninger) til hvor disse findes. Denne teknik benytter Spoilersync programmet sig af til at hente disse billeder.

Hvad kan GPX-filer bruges til[redigér]

GPX-filer bruges som input til diverse programmer som f.eks.:

De Garmin-modeller der kan bruges til papirløs geocaching, opbevarer cachebeskrivelserne som GPX-filer, og filerne kan flyttes direkte til og fra GPS'en. Når man bruger funktionen Send to GPS, dannes der én GPX-fil pr. cache. Når man håndterer mange cacher ad gangen, fx via pocket queries, kan der være mange cachebeskrivelser i en GPX-fil.

Hvordan man får fat i GPX-filer[redigér]

Som premium member af geocaching.com kan man downloade GPX-filer for cacher enkeltvis på cachesiderne, og man kan ved at lave en pocket query få dannet GPX-filer med information om op til 1000 cacher pr. udtræk. Er man ikke premium member må man nøjes med LOC-filer. LOC-filer kan downloades fra en cache man kigger på, eller hvis man søger på caches, kan man afkryde alle eller nogle som efterfølgende kan downloades som en LOC-fil (20 stk pr download).

Tidligere tilbød geocaching.dk en service hvor man kunne hente waypoints til alle aktive cacher i Danmark - eller et passende udvalg - i én stor GPX-fil.

Problemer med GPX-filer[redigér]

For hjælp til løsning, se uddybende artikel: GPX-problemer

Det hænder somme tider at overførsel af GPX-filer til Garmin-gps'er går galt. Det viser sig ved at gps'en fryser under opstart efter en overførsel, eller ved at nogle af cachebeskrivelserne er gået tabt.

GPX-versioner[redigér]

Som almindelig standard er de GPX-filer man modtager fra geocaching.com formateret efter GPX version 1.0. Hvis man går ind på sin profil på geocaching.com, kan man rette versionen til GPX verision 1.0.1. Forskellen er at i version 1.0.1 får man en beskrivelse af cachens attributter med i GPX-filen.

Eksterne links[redigér]