Challenge cache

Fra Geowiki
Version fra 22. apr 2015, 14:22 af Jens (Diskussion | bidrag) Jens (Diskussion | bidrag) (→‎Stop for godkendelse af nye challenge cacher, april 2015: Opdateret reference til noget mere permanent.)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Spring til navigation Spring til søgning
Denne artikel handler om en cachetype. Artiklen Geocaching challenge handler om særlige opgaver uden cachebeholder, som fandtes 2011-12.

En challenge cache er cachetype hvor det ikke er nok at have fundet cachen og skrevet i logbogen for at have ret til at logge cachen som fundet på cachesiden. Man skal derudover have klaret en udfordring (engelsk: challenge) som har noget med geocaching at gøre. Eksempler på sådanne udfordringer kunne være:

 • Du skal have fundet mindst 100 geocacher, inklusive denne.
 • Du skal have fundet geocacher i tre forskellige lande på samme dag.
 • Du skal have fundet en geocache på hver af de 366 mulige datoer i et år (datocaching).

Groundspeaks retningslinjer forlanger at udfordringen i en challenge cache er realistisk. Det betyder at cacheejeren selv skal kunne opfylde kravene eller på anden måde godtgøre at kravene er realistiske.

Historisk baggrund[redigér]

Indtil 4. april 2009 var det tilladt at udlægge geocacher hvor cacheejeren krævede at geocachere skulle gøre andet og mere end at finde cachen og skrive i cachens logbog før de måtte logge cachen som fundet på cachesiden. De ekstra krav kunne i princippet være hvad som helst. Ved en revision af retningslinjerne indskrænkede Groundspeak mulighederne på den måde at de ekstra krav nu i almindelighed udtrykkeligt skulle være frivillige. Herefter der det kun når det drejer sig om challenge cacher at det stadig er muligt at stille særlige krav (også kaldet ALR). I løbet af en overgangsperiode blev alle cacher med ALR omdefineret eller slettet.

Denne ændring i reglerne gav anledning til at det blev mere populært at lægge challenge cacher ud.

Stop for godkendelse af nye challenge cacher, april 2015[redigér]

Groundspeak har erklæret et midlertidigt stop for godkendelse af nye challenge cacher.[1] Stoppet træder i kraft den 21. april 2015, og det skal gælde i et år.

Regelændring marts 2012[redigér]

Reglerne for challenge cacher blev strammet i marts 2012. Et forumindlæg[2] fra Toa Ignika antyder at de vil bliver fortolket temmelig bogstaveligt af de danske godkendere.

Her er en oversættelse af de væsentlige punkter:

 1. Challenge cacher skal indeholde ordet challenge i cachens navn.
 2. Challenge cacher oprettes med cachetypen mystery.
 3. Challenge cacher må ikke være alt for restriktive. Mere specifikt:
  1. Challenge cacher som baseres på en konkret liste af cacher, fx cacher der er udlagt af en konkret person eller gruppe, vil normalt ikke blive godkendt.
  2. Challenge cacher må ikke begrænse hvilken dato andre cacher er fundet. Cacher som er fundet før challenge cachen blev offentliggjort, skal kunne tælle med i betingelsen for at logge cachen.
 4. Betingelserne for at logge challenge cachen skal kunne opfyldes når som helst mens cachen er aktiv. En cache der kræver 100 multi-cacher fundet i 2011, vil normalt ikke kunne godkendes, da betingelsen ikke kan opfyldes af en ny geocacher.
 5. En challenge cache der er baseret på noget men ikke har opnået, fx DNF'er, vil ikke kunne godkendes.
 6. Man bør ikke tvinges til at afholde sig fra at finde andre cacher for at opfylde betingelserne for at finde en challenge cache. Betingelsen mindst 10 % af dine fund skal være at typen attended kræver at geocacherne undlader at gå efter andre cachetyper, hvilket kan have betydning for deres almindelige glæde ved at geocache.
 7. Challenge cacher må ikke stille betingelser om at man skal udlægge eller have udlagt en cache eller oprette et nyt waymark. Betingelsen skal kunne opfyldes af dem der ikke ejer cacher eller waymarks.
 8. Challenge cacher må ikke kræve at geocacherne skal logge cacher der er disabled eller arkiveret.
 9. En challenge cache bør anerkende opnåelsen af et personligt mål, ikke et resultat i en konkurrence. Fx er en challenge cache der er baseret på at man er førstefinder, en konkurrence mellem geocachere, og derfor vil den ikke kunne godkendes. (Cachen GC3HGFC, med FTF som tema, blev underkendt den 22. april 2012.)
 10. En challenge cache skal kunne opfyldes uden at man tvinges til at sende mail til cacheejeren. Cachebeskrivelsen skal angive slutkoordinaterne eller hvordan de skal udregnes.
 11. Hvis en challenge cache søges godkendt i et område hvor der allerede findes en lignende challenge cache, skal dens kriterier være unikke.

Se også[redigér]

Kilder[redigér]