Cachetype

Fra Geowiki
Spring til navigation Spring til søgning
Elmbaek har lavet denne oversigt over de vigtigste cachetyper.

Alle geocacher hos geocaching.com har en cachetype, og hver cachetype har et tilhørende ikon. Cachetypen siger noget om hvordan cachen er at lede efter, og ikonet optræder på oversigtskort, i søgelister og på cachebeskrivelserne.

Udbredelsen af de vigtigste cachetyper

Her er antallet af cacher i Danmark af de vigtigste typer. Optællingen er fra april 2020. Eventcacherne er gjort op på en anden måde fordi cachebeskrivelserne arkiveres et stykke tid efter at eventet har været afholdt.

Trad-ikon.gif Traditionel 21977
Mystery-ikon.gif Mystery 8967
Multi-ikon.gif Multi 2661
Letterbox-ikon.gif Letterbox 315
Wherigo.gif Wherigo 256
Earth-ikon.gif Earth 205
Fil:Virtual-ikon.gif Virtual 146
Fil:Lab-ikon.gif Lab 51
Event-ikon.gif Event ca. 100 om året

Kort beskrivelse af de vigtigste cachetyper

NB: Der findes selvstændige artikler for hver cachetype. De kan nås via oversigten her og også via skemaet sidst i artiklen.
Trad-ikon.gif Traditionel En traditionel cache er den oprindelige og mest udbredte cachetype. Cachen har en beholder med en logbog, og den ligger på cachens koordinater.
Multi-ikon.gif Multi En multi-cache har en beholder med en logbog, men den ligger på nogle slutkoordinater som ikke er de samme som de opgivne startkoordinater. Man skal igennem en række trin (mindst to trin) for at komme fra startkoordinaterne til slutkoordinaterne. Undervejs skal man finde oplysninger på de forskellige trin, og muligvis lave nogle simple beregninger for at finde koordinaterne til næste trin eller slutkoordinaterne.
Letterbox-ikon.gif Letterbox En letterbox hybrid cache har en beholder med en logbog, en sværtepude og et stempel. Man logger ved at stemple i logbogen. Cachen ligger ikke på de opgivne startkoordinater, men man skal følge en vejledning i cachebeskrivelsen for at komme fra startkoordinaterne til beholderen.
Mystery-ikon.gif Mystery En mystery cache (eller unknown cache) er en cache med beholder og logbog som ikke passer til nogen af de foregående kategorier. Det man hyppigst forstår ved en mystery cache, er en hvor slutkoordinaterne skal findes ved at løse en (somme tider meget vanskelig) opgave. Men cachetypen dækker også over challenge cacher, cacher der bruger chirp, og visse typer bonuscacher.
Fil:Virtual-ikon.gif Virtual En virtuel cache har ikke nogen logbog og heller ikke nogen beholder. I stedet skal man henvende sig på det sted koordinaterne angiver. Cachebeskrivelsen fortæller hvad man skal gøre for at dokumentere at man har været på stedet.
Earth-ikon.gif Earth En earthcache har ikke nogen logbog og heller ikke nogen beholder. I stedet skal man løse opgaver der har med geologi at gøre i nærheden af det sted koordinaterne angiver.
Wherigo.gif Wherigo En Wherigo-cache er en cache der findes ved at spille Wherigo, som er et udendørs elektronisk spil, der bl.a. kan afvikles på visse gps-modeller.
Fil:Lab-ikon.gif Lab En lab-cache er en blanding af en virtuel cache og en multicache. Lab-cacher optræder som midlertidige opgaver ved visse events, men især som Adventure Labs. Lab-cacher har ikke nogen beskrivelse på geocaching.com, men de tæller med i antallet af fund.
Event-ikon.gif Event Et event (eller event cache) er et arrangement hvor formålet er at geocachere mødes på et aftalt sted (angivet ved koordinater) og tidspunkt. Der vil ofte være nye cacher udlagt i forbindelse med eventet, men formålet kan også være rent socialt. Der findes også specielle eventtyper: CITO-event, mega-event og giga-event.

Forkortelser i GSAK

I GSAK anvendes fra tid til anden ét bogstav som udtryk for cachetypen. Nedenfor ses en liste over forkortelserne og de tilhørende cachetyper.

A Project Ape
B Letterbox
C CITO-event
E Event
G Benchmark
I Wherigo
L Locationless
M Multi
R Earthcache
T Traditionel
U Mystery
V Virtual
W Webcam
X GPS Adventures Maze Exhibit
Y Waymark
Z Mega event

Eksterne henvisninger

Læs mere om cachetyper på geocaching.com