Cache

Fra Geowiki
Version fra 18. apr 2020, 20:33 af Jens (Diskussion | bidrag) Jens (Diskussion | bidrag) (Rokeret lidt rundt på cachetyperne for at afspejle de nuværende typer.)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Spring til navigation Spring til søgning
Billedet viser en typisk flapboks cache med logbog, blyant og nogle bytteting.

En geocache (eller bare en cache) er den "skat" vi prøver at finde derude. Ordet cache udtales kasj.

Indhold[redigér]

Ved at kigge på nedenstående links kan du finde inspiration til indhold af dine cacher:

Tips og tricks[redigér]

Variationer[redigér]

Der er forskellige typer af cacher:

Udgåede cachetyper[redigér]

Cachestørrelser[redigér]

Historie[redigér]

Her er et link til de første 100 geocacher i verden. De første 100 geocacher i verden

Læg mærke til at den danske cache Kippers in the Jungle optræder på denne liste. Dog som arkiveret, men den er jo også kun "for nylig" aktiveret igen.

Det sproglige[redigér]

Ordet geocache er opstået på engelsk i løbet af 2000 som betegnelse for det vi går og leder efter. Første led er forstavelsen geo-, som kommer fra latin og betyder jord. Det er kendt i samme betydning i ord som geografi, geodæsi og geologi. Andet led er det engelske ord cache, som betegner noget der er gemt væk. Det stammer fra fransk, hvor cacher betyder at skjule, og une cache betyder et skjul. På engelsk har man beholdt en udtale som viser at ordet er fransk, så det udtales på samme måde som cash, ikke som catch.

På engelsk dropper man ofte geo- og nøjes med at sige cache.

På dansk har vi importeret ordene geocache og cache direkte. Vi udtaler geo- ligesom vi plejer på dansk i geografi osv. Vi udtaler cache ligesom på engelsk. Der er bred enighed om at det hedder en cache og cachen. Der er to skoler når det drejer sig om flertalsformen. Nogle siger og skriver cacher og cacherne, mens andre skriver caches i flertal. Her i Geowikien ser man begge former, alt efter hvem der har skrevet det afsnit der er tale om.

Da geocaching opstod i 2000, brugte man på engelsk i første omgang ordet stash i stedet for cache. Ordet betyder stort set det samme. Man vil derfor se ordet stash i cachebeskrivelser fra dengang, og nogle af dem der var aktive som geocachere allerede dengang, har beholdt den betegnelse.

Man hører tit (og ser somme tider) ordet kasse brugt på dansk i betydningen cache. Det hænger utvivlsomt sammen med at ordet lyder næsten på samme måde, og det virker mindre fremmedartet på dansk. Man hører og ser også ordet skat brugt i betydningen cache.